Österlens museum » Österlen
Österlens museum

Österlens museum

Österlens museum

Utställningar på Österlens museum:

Skrabban - aktiva och interaktiva rum

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en hel våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen visar Simrishamns historia från forntid fram till 1900-talets mitt. Skrabban är också platsen för verkstäder och andra program året runt, med olika evenemang och lovprogram. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras.

Öppna dörrar

Museet har gjort en genomgång av alla de historiska dörrar som har samlats in till Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne under årens lopp. Här visas dekorerade simrishamnsdörrar, dörrar från byar och fiskelägen på Österlen, varmbadhusets gamla dörr och allmogemålade dörrar. Utställningen invigs 21/11 och pågår till 30/1 2022. Fri entré.

COMIX 2021

Lasse Åberg har gjort ett urval av målningar och bilder ur sin stora seriesamling speciellt för Österlens museum i samarbete med Skillinge Seriefestival 2021. Utställningen spänner över nästan hundra år av den tecknade seriens historia och här visas klassiska serietidningar, originalteckningar och målningar influerade av tecknade serier. Från de tidigaste Fantomen och Stålmannen, 1960-talets MAD-tidningar och Ture Sventon, 1970-talets måleri av Jan Håfström, Marie Louise Ekman, Jan Lööf och Carl Johan De Geer. Fram till dagens nya svenska serietecknare som Martin Kellerman, Sara Granér och Joakim Pirinen. Dessutom visas hundratals figurer, gubbar, modeller av olika hjältar från seriernas värld. En ovanlig utställning med en underbar blandning av serier, konst och kitsch – COMIX 2021. Utställningen invigs 17/9 pågår till 16/10 2021. Fri entré.

Älskade korg!

Älskade korg! är en vandringsutställning som producerats av Sörmlands museum och Skånes Hemslöjdsförbund och kompletteras med korgar ur Fornminnesföreningens samlingar på Österlens museum. Utställningen vill väcka nyfikenhet kring hantverket, visa mångfalden av korgar i Sverige och berätta om vår rika korgtradition runtom i landet. Korgen som bärhjälp, transport och förvaring har en lång tradition, men kan korgen fylla en ny funktion i vårt moderna samhälle och kan vi hålla det klassiska korghantverket vid liv? Utställningen invigs 18/9 pågår till 30/1 2022. Fri entré.

Särken först – om kläder och människor

Särken först visar kläder från 1700-talet fram till 1970 ur Föreningens samlingar på Österlens museum. Kläderna berättar egentligen alla historier samtidigt- det handlar om kommunikation, gemenskap, utanförskap, status och ekonomi, öden, tradition och förnyelse. Därför blir utställningen en provkarta över mänskliga beteenden och ett sätt att berätta vår lokala historia. Och därmed också en utställning inte bara för den redan intresserade. Fri entré.

Skörda regnvatten

”Skörda regnvatten” är en installation i museets trädgård skapad tillsammans med Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park och med medel från Sparbanken Syd. Under året kommer fler installationer att visas i museiträdgården. Fri entré.

Österlens museum
Storgatan 24
272 31 Simrishamn
0414-81 96 72

Skicka epost till oss

Besök vår hemsida
TripAdvisor
Instagram
Facebook

ÖPPETTIDER
Måndag - Stängt
Tisdag - Stängt
Onsdag 12:00 - 16:00
Torsdag 12:00 - 16:00
Fredag 12:00 - 16:00
Lördag 10:00 - 14:00
Söndag - Stängt

Våra aktuella evenemang

Simrishamnscafé – drop in

23 okt kl 13:00 - 15:00
Vi delar minnen och berättelser från Simrishamn över kaffe och … Simrishamnscafé – ...

Kom med din korg!

30 okt kl 10:00 - 14:00
Har du en korg hemma som du vet historien kring … Kom med din korg! Läs mer »

Karva en betlykta

3 nov kl 12:00 - 13:30
Ta del av den skånska traditionen att ”karva en bedelojta” … Karva en betlykta Läs mer ...

Österlens lyser på Österlens museum

5 nov kl 16:00 - 20:00
I år är Simrishamn vald till årets ljusby. Museet och … Österlens lyser på Österlens mu...

Kyrkogårdsvandring

6 nov kl 16:00 - 17:30
På Simrishamns gamla kyrkogård vilar många profiler ur stadens historia. … Kyrkogårdsvand...

Arkivens dag

13 nov kl 11:00 - 15:00
Årets tema för Arkivens dag är Röster i arkiven. Det … Arkivens dag Läs mer »

Julpyssel på Österlens museum

28 nov kl 14:00 - 18:00
Vi firar första advent med gemensamt julpyssel i Skrabban. Pris: … Julpyssel på Österlens ...

Julberättelser på Österlens museum

11 dec kl 14:00 - 15:30
En goenisse är bra att ha på gården, om han … Julberättelser på Österlens museum Läs m...

Dela gärna sidan

Hitta hit till Österlens museum

Se ännu mer av österlen

Jansro

Jansro Hem & Trädgård

Kiviks Museum

Kiviks Museum

Vitaby Kyrkby Mejeri

Vitaby kyrkby mejerier

Farmors lycka - B&B - Österlen

Farmors Lycka

borrby plåt i borrby

Borrby Plåt AB

Garverihus

Garverimuseet

Scroll to Top