Österlens museum

Österlens museum

Österlens museum

Utställningar på Österlens museum:

Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en hel våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen visar Simrishamns historia från forntid fram till 1900-talets mitt. Skrabban är också platsen för verkstäder och andra program året runt, med olika evenemang och lovprogram. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras.

Det ligger i tiden

I utställningen rör sig besökaren i en miljö som verkar både antik och futuristisk på samma gång, bland interaktiva stationer med mekaniska och digitala lösningar. Ett antal stämpelklockor håller reda på din tid och med dem gör du ditt unika avtryck i utställningen.

Utställningen, som är en vandringsutställning från Regionmuseet Kristianstad, vill få besökarna att reflektera över vad de gör med sin tid och inspirera till att förhålla sig till tiden på ett bättre sätt. Det är mycket nu – hur många gånger har du inte fått det svaret när du frågar någon om läget? Man skulle kunna säga att tiden liksom ligger i tiden. Utställningen är en djupdykning i människors relation till tiden. Svår att förstå men ändå styr den våra liv. Mätbar och standardiserad och samtidigt något vi alla upplever på vårt eget sätt. Ta del av många olika perspektiv på tiden och hur vi använder och förhåller oss till den. Låt dig inspireras till att vara här och nu i en interaktiv utställning och spännande miljö formgiven av Eric Langert och Per Petersson. Dra i nödbromsen och stämpla in!
Läs mer om utställningen på: http://detliggeritiden.se/
Utställningen invigs 18/4 och pågår till 28/9.

Ellen Trotzig och landskapet

I år är det 70 år sedan Ellen Trotzig gick ur tiden. Detta vill Österlens museum uppmärksamma genom en utställning av de verk som finns i Simrishamns kommun och i Föreningen för fornminnes- och hembygdsvårds samlingar på museet. Ellen Trotzig (1878–1949) föddes i Simrishamn, och bortsett från korta studieperioder i Göteborg (Carl Wilhelmsson), Köpenhamn och Paris kom hon att stanna i staden livet ut. Hon levde tillbakadraget och hade bara ett par utställningar. Med tiden har hon med sina dunkla, monumentala landskapsbilder alltmer framstått som en mästare inom det som brukar kallas det national-romantiska skymningsmåleriet. De senaste åren har hon åter uppmärksammats och intresset för hennes konst är stort.
Utställningen invigs 15/6 och pågår till 31/12

Särken först – om kläder och människor

Särken först visar kläder från 1700-talet fram till 1970 ur Föreningens samlingar på Österlens museum. Kläderna berättar egentligen alla historier samtidigt- det handlar om kommunikation, gemenskap, utanförskap, status och ekonomi, öden, tradition och förnyelse. Därför blir utställningen en provkarta över mänskliga beteenden och ett sätt att berätta vår lokala historia. Och därmed också en utställning inte bara för den redan intresserade.

Skörda regnvatten

”Skörda regnvatten” är en installation i museets trädgård skapad tillsammans med Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park och med medel från Sparbanken Syd. Under året kommer fler installationer att visas i museiträdgården.

Österlens museum
Storgatan 24
272 31 Simrishamn
0414-81 96 72
Skicka epost till oss
Besök vår hemsida
TripAdvisor
Instagram
Facebook

ÖPPETTIDER
Måndag - Stängt
Tisdag - Stängt
Onsdag 12:00 - 16:00
Torsdag 12:00 - 16:00
Fredag 12:00 - 16:00
Lördag 10:00 - 14:00
Söndag - Stängt

Våra aktuella evenemang

Det finns inga kommande evenemang just nu.

Dela gärna sidan till någon behövande:

Hitta hit till Österlens museum

Se ännu mer av österlen

Skillinge Teater - Österlen

Skillinge Teater

Buhres på Kivik

Buhres på Kivik

Tomelilla Kulturhus

Tomelilla Kulturhus

Autoseum i Simrishamn på Österlen

Autoseum

FABRIKEN - Österlen

FABRIKEN

Handelscompagniet

Handelscompagniet

Scroll to Top