Österlens museum » Österlen

Österlens museum

Storgatan 24
272 31 Simrishamn
0414-81 96 72
Skicka epost till oss
Besök vår hemsida
TripAdvisor
Instagram
Facebook

ÖPPETTIDER

Måndag - Stängt

Tisdag - Stängt

Onsdag 12:00 - 16:00

Torsdag 12:00 - 16:00

Fredag 12:00 - 16:00

Lördag 10:00 - 14:00

Söndag - Stängt

Österlens museum

Österlens museum

Utställningar på Österlens museum:

Skrabban - nya aktiva och interaktiva rum

Traditionella och digitala utställningar och verkstäder i en hel våning för barn, barnfamiljer och skolklasser. Utställningen visar Simrishamns historia från forntid fram till 1900-talets mitt. Skrabban är också platsen för verkstäder och andra program året runt, med olika evenemang och lovprogram. Avgift tas ut då verkstäder, teater m fl. program arrangeras.

Design för folkhemmet – Svensk industridesign och utvecklingen av moderna bruksföremål

Vi utlovar en utställning med hög igenkänningsfaktor!
Här visas moderna bruksföremål som berättar om hur hemarbetet förändrades, hur det förenklades och hur kvinnornas dagliga slit blev lättare, mindre tidskrävande. Det är en del av vår moderna kvinnohistoria. Från 1930-talet fram till 70-talet fanns en rad framstående svenska tillverkare av bruksföremål, och formgivare med olika bakgrund engagerades som designers. Aluminium, rostfritt stål och plast var mindre tyngda av traditioner än de traditionella materialen och visade sig vara lämpliga för serietillverkning. Hemmens Forskningsinstitut (HFI) grundades 1944 och gav husmödrarna inflytande över produktionen av bruksföremål. HFI var en statlig myndighet som testade nya apparater och ny utrustning för hemmet. Det var produkter med lång livslängd där form, funktion och ekonomi samspelade. Svenska bruksföremål av glas, rostfritt stål, aluminium och plast väckte uppmärksamhet även i utlandet. De prisbelöntes på internationella utställningar och mässor. Produktionen var som mest intensiv under 1950-60-70-talen och klingade därefter av, för att idag nästan helt ha upphört. Utställningen är producerad av Thomas Lindblad, som i många år samlat föremål från Folkhemmets tid och som skrivit flera böcker om moderna bruksföremål i svensk design. Utställningen pågår året hela 2018.

Älskade tekanna

Välkommen till årets fräckaste tekalas! 55 moderna svenska tekannor som blivit signerade konstobjekt. Signe Persson Melin, Gösta Grähs, Inger Persson, Stig Lindberg, Rolf Sinnemark med flera. Från elegant 1950-tal via poppigt 1960-tal till postmodernistiskt 1980-tal. Den unika samlingen keramik har designprofilerna Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein samlat sedan de första gången träffades över en kopp thé! Nu har vi på Österlens museum glädjen att få visa och ta del av detta stycke god svensk designhistoria. Utställningen pågår t o m 15/9 2018.

Särken först – om kläder och människor

Särken först visar kläder från 1700-talet fram till 1970 ur Föreningens samlingar på Österlens museum. Kläderna berättar egentligen alla historier samtidigt- det handlar om kommunikation, gemenskap, utanförskap, status och ekonomi, öden, tradition och förnyelse. Därför blir utställningen en provkarta över mänskliga beteenden och ett sätt att berätta vår lokala historia. Och därmed också en utställning inte bara för den redan intresserade.

Skörda regnvatten

”Skörda regnvatten” är en installation i museets trädgård skapad tillsammans med Eva Mathiasson, Sophia Callmer och Susanna Widlundh. Här visas hur regnvatten kan samlas in, lagras och användas för att skapa hållbara trädgårdar och en bättre miljö för oss själva och kommande generationer. I samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata & Park och med medel från Sparbanken Syd. Under året kommer fler installationer att visas i museiträdgården.

Våra aktuella evenemang

Det finns inga kommande evenemang just nu.

Dela gärna sidan till någon behövande:

Österlens museum
Storgatan 24
272 31 Simrishamn
0414-81 96 72
Skicka epost till oss
Besök vår hemsida
TripAdvisor
Instagram
Facebook

ÖPPETTIDER

Måndag - Stängt

Tisdag - Stängt

Onsdag 12:00 - 16:00

Torsdag 12:00 - 16:00

Fredag 12:00 - 16:00

Lördag 10:00 - 14:00

Söndag - Stängt

Hitta hit till Österlens museum

Se ännu mer av österlen

Korbacken Blommor & Design - Österlen

Korsbacken Blommor och Design

öppnar åter

Hylkegården

Solhällan i Löderup är den gamla folkparken/dansrotundan i Löderup på Österlen

Solhällan i Löderup

Tryde 1303 B&B Galleri Butik

Tryde 1303 B&B Café Galleri

Suckarnas gång

Suckarnas gång

Allé på Österlen

Allé på Österlen

Scroll to Top