Spjutstorp

Nästan mitt i Tomelilla kommun, c:a sex kilometer nordost om centralorten, vid vägen mot Onslunda, ligger Spjutstorp. Omgivningen är öppet, kuperat odlingslandskap. En gång i tiden hamnade järnvägsspåren nära den gamla kyrkbyn med dess välbevarade ålderdomliga prägel där gatehus och gårdar om vartannat tillsammans med stationshus och nyare bostadshus utgör dagens aktiva by.

I Spjutstorp byggdes 1936 Sveriges första friluftsbad med simskola, en inrättning som fortfarande lockar många motionärer, badälskare och märkestagare sommartid. Badet ligger granne med idrottsplatsen där mycket framgångsrika föreningen Spjutstorps IF blivit något av en plantskola för fotbollstalanger, flickor såväl som pojkar.

I Spjutstorp finns mycket som kretsar kring musik och dans. Bäckavallens dansrotunda bjuder under ett antal sommarkvällar upp till dans. Här samlas också motorentusiaster, inte minst motorcyklister, kontinuerligt under året. I byn finns också traditionstyngda Spjutstorps Badorkester som åker runt på Österlen och underhåller. Nästan varje år drar lokalrevyn Spjutstorpsrevyn stora skaror skrattsugna till sina föreställningar på vårkanten.
Det finns belägg för att anta att det bott folk i Spjutstorp ända sedan vikingatid.

Som så många andra byar förlorade Spjutstorp i storlek och betydelse när enskiftet genomfördes, men i och med järnvägen utvecklades Spjutstorp till stationssamhälle med utökad service. Vid kyrkan, som f.ö. invigdes 1869, finns vandrarhem och populär camping. I byn finns fritidsgårdsverksamhet, bilförsäljning, kennel, hundpensionat, byggmarknad m.m.

I dag har byn runt 200 invånare. Närmaste grundskola år F-6 ligger i Onslunda.
Närmaste resecentrum varifrån man kan åka buss och tåg finns i Tomelilla. Det tar 27 minuter med pågatåg till Ystad och 19 minuter till Simrishamn.

Skåneexpressen mellan Ystad och Kristianstad stannar vid riksväg 19 två kilometer nordväst om Spjutstorp, 35 minuter till Ystad och c:a en timme till Kristianstad. Skåneexpressen mellan Lund och Malmö stannar i Lunnarp, fem kilometer söder om Spjutstorp. Med regionbuss kan man på fem minuter ta sig till o eller på tio minuter till Tomelilla.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se