Rörum

Rörum är ett rofyllt smultronställe. Genom den gamla byn Rörum slingrar bygatan sig nästan graciöst fram med hus på båda sidorna. Terrängen runt Rörum är synnerligen kuperad, det rinner två vattendrag genom byn.

Rörum har två skolor, den ena är kommunal, den andra Sophiaskolan (F-9) vars grundidé hämtas ur Waldorfpedagogiken. I en av de gamla gårdarna norr om kyrkan finns den andra, Fridhem som är en Waldorfförskola. Bebyggelsen i Rörum är blandad. Här finns större och mindre gårdar varvade med riktigt gamla korsvirkeshus. Öster om byn hittar vi en hel del fruktodlingar, bl.a. mönsterodlingen Orelund, med sin välbesökta frukt- och delikatessbutik, Gröna butiken.

Strax söder om Orelund ligger golfbanan Lilla Vik och väster om denna ännu en artonhålsbana, Djupadal. Strax utanför byn finns tv-kända Mandelmanns trädgårdar, liksom Franskans crêperie. Förbi kyrkan åt öster leder vägen mot fantastiska Rörums strand och Knäbäckshusen som är ett mycket populärt vandringsområde.

I byn finns flera konstnärer vilket märks mycket tydligt i samband med konstrundan i påsktid. Närmaste större orter med skola och annan service är S:t Olof sju kilometer västerut, Kivik fem kilometer norrut och Simrishamn en mil söderut. Bussförbindelser norrut och söderut finns vid riksväg 9. En busslinje går också västerut via Ö. Vemmerlöv och Gladsax till Simrishamn.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se