Boka ditt boende här

På ett par minuter har du bokat rum för sköna dagar på Österlen

10 måsten på Österlen

Österlen är en unik plats i Sverige som erbjuder en rik kulturhistoria, vackra landskap och en avslappnad livsstil. Här finns många charmiga små byar och städer att besöka, liksom en mängd olika konstgallerier, museer, butiker och restauranger.

Österlen är också känt för sina vackra stränder och dramatiska kustlandskap, med branta klippor och ljusa sandstränder. Det är en plats som är idealisk för vandring, cykling, fiske och andra utomhusaktiviteter.

Dessutom har Österlen ett rikt kulturliv med en mängd evenemang och festivaler året runt, såsom konserter, teaterföreställningar, konstutställningar och matfestivaler.

Sammanfattningsvis, om du vill uppleva en vacker och kulturellt rik del av Sverige, med vänliga människor och en avslappnad livsstil, då är Österlen en plats som du verkligen måste besöka.

Innehåll:

Kiviks Musteri med Dagens lunch

1. Kiviks Musteri

Familjeföretag som har har funnits i Kivik sedan 1888, då Henric Åkesson planterade våra första äppelträd. De finns kvar på samma plats, med Hanöbukten på den ena sidan, Stenshuvuds Nationalpark på den andra och deras äppelodlingar på den tredje. Med fem generationers samlade hantverksarv gör de idag fortfarande must, cider och annat gott i samma anda och med samma passion.

2. Ale Stenar

Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning ligger storslaget belägen ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust. Ales stenar är ett av Skånes mest populära besöksmål – en naturskön och spännande plats som lockar människor året om.

Solnedgång vid Ales stenar, foto Peter Carlsson österlen.se nr 2

3. Stenshuvud

Stenshuvud är en nationalpark belägen vid kusten i sydöstra Sverige. Parken har fått sitt namn efter en stor klippformation som liknar ett ansikte när man betraktar den från havet. Området är känt för sin dramatiska kustlinje, med branta klippor och raukar som skapats av erosion från havet och vindarna. Här finns också vandringsleder, en sandstrand och en rik flora och fauna att upptäcka.

4. Glimmingehus

Nordens bäst bevarade medeltidsborg! Här kan man följa med på spännande visningar och höra om den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand som lät uppföra Glimmingehus med start den 2 maj 1499. Borgen levandegörs med guidade visningar, medeltidsdagar, tornerspel, spökvandringar och mycket mer!

Glimmingehus - Österlen
Autoseum i Simrishamn på Österlen

5. Autoseum

Autoseum - är ett av Europas förnämsta motormuseer med över 200 fordon.
Med separatutställningarna Nils Oscar Palace, Svensk Bilsport, Stefan "Lill-Lövis" Johansson utställning, Frasses Musikmuseum, Leksaksmuseum, Modellflygmuseum.
Allt under ett tak och en entréavgift till samtliga utställningar

6. Sandhammarens strand

Sandhammarens strand, som anses vara en av Sveriges finaste stränder på grund av sin vita och fina sand. Stranden sträcker sig längs med Sveriges sydöstra spets och omges av sanddyner och tallskog. Området inbjuder till bad och är välkomnande året runt.

Sandhammaren, foto Peter Carlsson österlen.se nr 3
karl fredrik - Österlen

7. Karl Fredrik

Se miljön känd från Tv. Kanske dyker Karl Fredrik upp i en fluff fluffig värld av blommor, växter, inredning, färg, form och saker med själ och hjärta! Ett handplockat sortiment som ger mersmak och känslan av Österlen!

8. Knäbäck

Här gifter sig hav med sagolik natur. Strandbrinken från den charmiga sommarbyn Knäbäckshusen är brant, men stranden är Österlens bästa och vackraste morgonbadstrand med utsikt ner mot Simrishamn och upp mot Stenshuvuds välbekanta silhuett.

OBS! På grund av säkerhetsskäl är stranden vid Knäbäckshusen avstängd under 2024.

Läs mer på knappen nedan.

Knäbäckhusen på Österlen

9. Brösarps backar

Brösarps backar är för många själva sinnebilden av Österlen. Här blommar gullvivorna och här tuffar ångtåget genom det böljande landskapet. Vyerna är vidunderliga med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång. De mest kända backarna är de södra och norra, men den som ser sig runt upptäcker snart att backlandskapet omgärdar hela byn i alla väderstreck.

10. Vandra

Upptäck Österlen – en fantastisk vandringsdestination längs den vackra kusten och det böljande kulturlandskapet på Österlen. Vandringen tar dig genom frodiga bokskogar, porlande vattendrag och förbi pittoreska fiskelägen.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se