Knäbäckhusen på Österlen

På grund av säkerhetsskäl är stranden vid Knäbäckshusen avstängd under 2024

Bakgrund

Under stormen Babet den 20–21 oktober 2023 drabbades stranden vid Knäbäckshusen av omfattande skador. Ett betydande antal träd föll, en del av stranden spolades bort, och både slänten och trappan rasade. Som ett resultat har stranden vid området kring trappavsatsen och vidare söderut stängts av för allmänheten för att säkerställa säkerheten för besökare och boende. Simrishamns kommun uppmanar alla att respektera avstängningen så att naturen och slänten får en möjlighet att stabiliseras.

Varför är stranden avstängd?

Trappan är försvunnen och risken för nya ras längs slänten är betydande. Risken för fallande träd och stenar är också påtaglig.

Varför kan inte en ny trappa byggas till sommaren?

Den fortsatta rörelsen längs slänten gör det för närvarande omöjligt att bygga en ny trappa. Vi måste först utvärdera hur erosionen fortskrider och låta slänten stabiliseras.

Är det säkert att vistas i närheten av det rasade området?

Nej, det är riskabelt att vistas nära stranden vid Knäbäckshusen på grund av risken för ras längs slänten och strandlinjen. Besökare kan säkrast ta sig till den norra delen av stranden genom att promenera från Stenshuvud längs med stranden, men området beträds på egen risk.

När kan stranden öppna igen?

Det är svårt att säga exakt när stranden kan öppnas igen. Öppnandet beror på möjligheten att bygga en ny trappa och utvecklingen av stranderosionen.

Hur påverkar detta andra tjänster eller faciliteter i området?

Parkering och toaletter kommer att ha samma öppettider som föregående sommar. Dessa är tillgängliga för er som vill använda Skåneleden för vandring till exempelvis Stenshuvud.

Hur arbetar Simrishamns kommun med situationen?

Vi är regelbundet på plats för att bedöma risker och utforska olika lösningar för att möjliggöra tillgången till stranden.

Låt oss tillsammans se till att våra gäster och boende får en fantastisk tid på andra vackra stränder som Österlen har att erbjuda. Det allra bästa sättet att hjälpa till är att undvika att beträda slänten i Knäbäckshusen och därmed ge naturen en chans att återhämta sig.

Mer att läsa om Österlen

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se