Boka ditt boende här

På ett par minuter har du bokat rum för sköna dagar på Österlen

10 gratisupplevelser på Österlen

Österlen är en destination där du kan få en rik och minnesvärd upplevelse utan att behöva spendera mycket pengar. Genom att njuta av den naturliga skönheten, upptäcka kulturella sevärdheter och delta i evenemang och marknader kan du utforska och uppleva allt det bästa som Österlen har att erbjuda utan att det påverkar din plånbok.

Innehåll:

1. Simrishamn 900 år

Utställningen speglar platsens 900-åriga historia ur många olika perspektiv – som sillastad, köpmansstad och turiststad. I utställningsrummet på våning 2 ligger staden utbredd mellan landsbygden i väster och havet i öster. Här möter man stadens invånare och får via föremål, texter och filmer lära mer om händelser och utveckling. Teman som skildras är Fiske och Sjöfart, Kyrka och makt, Krig och katastrofer, Handel och köpmän, Barn och Unga, Hantverk och industri, Nöje och turism. Tidsperspektivet är 1100-talet till 1900-talet. Fri entré.

2. Loppis på Suckarnas gång

Under sommarhalvåret pågår den attraktiva kvalitetsloppisen i Suckarnas gång i Simrishamn. Lördagar och fem söndagar under högsäsongen. Allt praktiskt kring loppisen sköter föreningen IFK Simrishamn på uppdrag av Simrishamns kommun. På plats i Suckarnas gång träffar ni föreningens ungdomslag som gärna säljer en grillad korv till er. Välkommen till Suckarnas gång!

Suckarnas

3. Vandra på Österlen

Österlen – en fantastisk vandringsdestination längs den vackra kusten och det böljande kulturlandskapet på Österlen. Vandringen tar dig genom frodiga bokskogar, porlande vattendrag och förbi pittoreska fiskelägen. Njut av milslånga vita stränder och badplatser längs vägen, och upptäck sevärdheter som Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark och smyckesateljéer. Österlen en idealisk destination för den som söker en unik och oförglömlig vandringsupplevelse i Sverige. Besök Österlen och upptäck den vackra svenska naturen och kulturen.

4. Stenshuvuds nationalpark

Stenshuvuds nationalpark stoltserar med en lummig avenbokskog, trollsk alsumpskog, torra hedar, rika ängar, sandstrand och utsikt över Hanöbukten.

Kivik-Simrishamn Stenshuvud utsikt från södra huvudet

5. Bada i Gyllebosjön

Gyllebosjön är en av Österlens få insjöar. Den ligger naturskönt i det kuperade skogslandskapet i sydöstra Skåne omgiven av gamla ädellövskogar och naturbetesmarker. Gyllebosjön ingår i ett Natura 2000-område och under 2009 bildades Gyllebo naturreservat som täcker in sjön och de närmaste omgivningarna.

6. Stränderna

Alla våra underbara stränder med olika karaktär. Här har vi valt Sandhammarens havsbad. Men det finns så många platser.

Här kommer ett citat från gäst (Ann-sofie) på Sandhammaren. "Den vackraste plats jag varit på. För oss som bor i inlandet är detta som att komma utomlands. Här skulle jag kunna bo. Så rogivande. Här finns en kiosk, många fräsha bajamajor och underbar vit sandstrand med små snäckor. Gå en liten bit längs stranden så är det lugnt och skönt. Rent och fint. Inget skräp."

7. Träna på utegym

Utegym på Österlen är en fantastisk möjlighet för både lokalbefolkningen och turister att träna och njuta av den vackra naturen samtidigt. Det finns instruktionsplakat för att hjälpa till med träningen och säkerställa korrekt teknik. Oavsett om man vill utmana sig själv, förbättra sin kondition eller bara njuta av frisk luft och solsken, är utegymmet på Österlen en perfekt destination för träning och välmående. Kör hårt!

8. Besök ett slott

Känn historiens vingslag och strosa genom pampiga byggnader och vackra parker. De flesta med fri entré till parken. Vi kan tipsa om slottsrundan där ett par slott ligger på Österlen och i dess närområde.

Kronovalls Vinslott - Österlen.se

9. Cykla på Österlen

Cykling på Österlen erbjuder en härlig upplevelse av att upptäcka charmiga byar, lantliga gårdar, fält i odlingslandskapet och vackra sandstränder. Du kan njuta av den friska luften och det lugna tempot samtidigt som du tar in de vackra vyerna runt omkring dig. Österlen på två hjul är något utöver det vanliga.

10. Soluppgången

Solen går upp ca 04.25 under sommarmånaderna. Slår på någon minut hit och dit. Packa en picknick. Sätt dig vid 04.00 och njut av gryningen. Efter ett tag så kommer den så fint över kanten. Solen. Den är cirka 4,6 miljarder år gammal och förväntas fortsätta lysa i minst lika många år till.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se