Tomelilla

Här förenas kultur med nöje – mitt på Österlen.
Med Järnvägen som knyter samman Malmö, Simrishamn och Ystad förvandlades Tomelilla snabbt till ett viktigt stationssamhälle. Havet nås på endast 15 minuters bilväg, de vackraste stränderna i hela Sverige! Också i anknytning till Tomelilla finns naturen nära i Fyledalen, Brösarps backar, Örups Almbackar, Benestad backar och så mycket mer. Bebyggelsen varierar, i centrum finns hus med två och tre våningar och utanför centrum villområden.

Här finns en mängd verksamheter, kommunal service, skolor, kulturhus, bibliotek, biograf, affärer, varav några nått riksstatus. Fem minuter iväg ligger den välkända Daniel Berlins restaurang som belönats med två stjärnor via Guide Michelin. Föreningslivet är rikt och många kallar Tomelilla motorsportens Mecka med Tomelilla MK:s fina anläggning Svampabanan, där det årligen arrangeras massor med publikdragande tävlingar i rally- och motocross, inte sällan med SM-, EM- eller VM-status.

Här finns även tennisbanor, bowlinghall, skjutbana, sport- och simhall, utomhusbad, campingplats, bangolf och en av Sveriges bästa golfbanor. Därutöver aktiva motions-, gymnastik-, och idrottsföreningar. Ett trevligt eljusspår i Kronoskogen och två bra gym finns att tillgå. När vädret tillåter på vintern finns även längskidspår och isbana. Även runt Tomelilla finns många fina ridanläggningar där inackordering är möjlig. Man kan besöka Nostalgicaféets 50-talssamlingar, Hasse & Tagemuseet eller roa hela familjen på Tosselilla Sommarland. Närhet till de bästa konsertplatserna, Kronovalls Vinslott, Christinehofs slott, Svaneholms slott och Sövde amfiteater.

Tomelilla är en betydande handelsort med banker, apotek, systembolag, skoaffär, märkesbutik, sportaffär och varuhus, stora bil- och maskinföretag. Coop, Ica och Lidl, ja allt som man kan förvänta sig av ett kommuncentrum. Flertalet bra låg- och mellanstadieskolor. bland annat den populära Tryde Friskola, högstadieskola, Österlens Folkhögskola och även en Naturbruksgymnasium med inriktning häst och lantbruk i Bollerup. Från och till Tomelilla kan man åka buss och tåg. Det är tre mil till Simrishamn, drygt två mil till Ystad och runt sex mil till Öresund.

Det började som en liten bondby, som 1437 omnämns i skrift som Tommarp lille, Lilla Tommarp, men när väl järnvägen under andra halvan av 1800-talet knöt byn till Eslöv, Malmö, Simrishamn och Ystad förvandlades Tomelilla snabbt till ett viktigt stationssamhälle. Detta är en utveckling som satt mycket tydliga spår i samhällets centrala delar med sina rätvinkliga kvarter med stadsmässiga hus och villor, ofta i rött tegel med rik putsarkitektur och konstfärdig mönstermurning. Ändå är bebyggelsen i centrum att betrakta som småskalig. I centrum finns hus med två och tre våningar, i årsringar utanför centrum egnahem och villor.

Tidigt anlades industrier och även om slakteriets byggnader numera rivits finns det exempel kvar på äldre industribyggnader, bland alla nyare norr om samhället.
Tomelilla är kommunens centralort och har c:a 5 800 invånare. I samhållet skär våg 19 och riksväg 9 varandra.
Här finns en mängd verksamheter, kommunal service, skolor, kulturhus, bibliotek, affärer, varav några nått riksstatus.
Biografföreningen har utvecklat Rio till en av landets förnämsta biografer, där det även visas livekonserter och opera.
Föreningslivet är rikt och många kallar Tomelilla motorsportens Mecka med Tomelilla MK:s fina anläggning Svampabanan, där det årligen arrangeras massor med publikdragande tävlingar i rally- och motocross, inte sällan med SM-, EM- eller VM-status. Klubbens ungdomsverksamhet är omfattande. Tomelilla IF har i många år varit Österlens mest framgångsrika klubb i fotboll. Vid Tryde finns ponnytravbana. Här finns tennisbanor, bowlinghall, skjutbana, sport- och simhall, utomhusbad, campingplats, bangolf och två golfbanor. Man kan cykla dressin till vackra Fyledalen från Tomelilla. Man kan besöka Nostalgicaféets 50-talssamlingar, besöka Hasse& Tagemuseet eller roa hela familjen på Tosselilla Sommarland. Här finns folkhögskola, danspalatset Tingvalla, auktionshall, hembygdsgård och Folkpark med teaterscen.

Två gånger om året, sommar och höst, är det stor knallemarknad i Tomelilla.
Tomelilla är en betydande handelsort med banker, apotek, systembolag, stora bil- och maskinföretag, ja allt som man kan förvänta sig av ett kommuncentrum.
Från och till Tomelilla kan man åka buss och tåg. Det är tre mil till Simrishamn, drygt två mil till Ystad och runt sex mil till Öresund.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se