Södra Björstorp

Ett stenkast söder om Brösarp går en avtagsväg från riksväg 19 in mot Södra Björstorp som egentligen är en by med två ansikten, den nyare fritidsbyn och det gamla odlingslandskapet med den unika åttakantiga gården Södra Björstorps säteri.

Namnet antyder att det handlar om en plats där en man vid namn Björn byggt något nytt och fynd pekar mot att det bott människor här sedan vikingatid. Det fossila åkerbruket med rösen och terrasserade åkrar är unikt. På säteriet har det bott såväl dansk som svensk adel. Nuvarande gård byggdes med inspiration från t.ex. Amalienborg i Köpenhamn åren 1771-1775 och är mycket välbevarad. I en gråstenslänga som en gång fungerade som ett av landets första professionella hönserier arrangeras utställningar av konst och konsthantverk som lockar många besökare.

Omgivande terräng är kuperad med rejäla inslag av både löv- och barrskog. I fritidsbyn Brunsvik har aktiva orienteringsklubben m.m. Andrarum sin klubbstuga.
Avståndet in till Brösarp med service som skola, äldreboende, bussförbindelser, vårdcentral, gästgiveri, apotek, affärer m.m. är mindre än en kilometer. Till Simrishamn och Tomelilla tar man sig med bil på dryga kvarten.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se