Sillaröd

Uppe i nordvästra hörnet av Tomelilla kommun hittar vi lilla byn Sillaröd. Byn består huvudsakligen av gamla gårdar. I byn har det funnits ett aktivt byalag mycket länge. Allt som hänt i byn, värt att anteckna åren 1784-1910, skrev byalaget ner i en bok som hamnade i landsarkivet i Lund. Mer av en slump hittade en person med rötter i Sillaröd boken. Den trycktes om och kan numera köpas av intresserade. Byalaget fortsatte anteckna och därför finns det ett ovärderligt dokument att studera för den som så önskar.

Byns betydelse har, som för så många andra småbyar, över tid minskat, men nya inflyttade har vitaliserat byn. Nyligen har byborna tillsammans skapat en elbelyst boulebana att samlas och umgås kring, så vi kan med fog tala om byns genuina sammanhållning.
En gång i tiden bestod byn av tre gårdar ägda av svenske kungen, Tage Thott och Jochum Beck. Beck sålde småningom sin gård till släkten Piper på Christinehof. Närheten till Christinehof och inte minst till alunbruket syns bl.a. i den stora antal stengärdesgårdar kring byn. Det var nämligen förbjudet att använda trä för byggande av stängsel. Allt trä längs den s.k. Verkalinjen skulle gå till alunframställningen.

Omgivningarna kring Sillaröd, som ligger längs vägen mellan Andrarum och Illstorp, domineras av odlingslandskap, om än inte av skånsk slättkaraktär. Man anar tydligt den ökade förekomsten av sten och marken beskrivs delvis som mager.

En av byn sevärdheter är den gamla Sillaröds skvaltkvarn, en specialkvarn där kvarnhjulet snurrar horisontellt. Kvarnen hålls i skick av aktiva Albo härads hembygdsförening.
Närmaste större ort med skola och service är i Tomelilla kommun Brösarp och i Sjöbo kommun Lövestad. Brösarp ligger knappt en och en halv mil åt öster medan Lövestad ligger sju kilometer söder om Sillaröd. Bussförbindelser finns på riksväg 19 vid Eljaröd.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se