Örnahusen

Söder om Skillinge, tätt intill den steniga stranden ligger Örnahusen. Bebyggelsen finns på båda sidor om kustvägen.
Örnahusen var en gång ett fiskeläge med ett fyrtiotal fiskarstugor och uthus, placerade så nära havet att de 1872, vid den fruktansvärda novemberstormen, samtliga spolades ut i havet.

Örnahusen har aldrig haft en riktig hamn. De små grund och stenblock som ligger en bit ut från stranden har byggts samman med en stenbrygga och har fungerat som skydd och tilläggsplats. Mycket av det gamla samhällets charm är bevarat, men i dag är det inte duktigt sjöfolk som bor här. Hela området är i dag mycket eftertraktat och nybyggnation är i gång. Många av de gamla husen har restaurerats och fått modernt innehåll. Här bor deltidsboende, men också många helårsboende.

Två kilometer söder om byraden ligger vackra kritvita och milslånga Kyhls strand, första lokal i det långa sandstrandsområdet som lockar så många badgäster, men även fågelskådare och vandrare.
Bebyggelsen är blandad och i många fastigheter pågår verksamheter av skilda slag, hantverk, och konsthantverk.

Bredband och andra moderniteter har möjliggjort för många att flytta hit till idyllen och ta sin yrkesverksamhet med sig. Företagarföreningen har många aktiva medlemmar. Föreningslivet är livaktigt. Skillinge IF har betydande fotbollsverksamhet för killar som tjejer och inviger 2010 Österlens första konstgräsanläggning.

Närmaste större ort är Skillinge en kilometer norröver längs kustvägen. Här finns livsmedelsaffär, skeppshandel, restauranger, kapell, kiosk, sjöfartsmuseum, teater, skola, barnomsorg och äldreboende.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se