Hjälmaröd

Vägen mellan S. Mellby och Vitaby har sedan urminnes tider kallats Prästavägen och det har en lika enkel som naturlig förklaring. Båda kyrkorna betjänades av samma präst och det kunde bli flera turer i veckan mellan de båda kyrkorna, den stora grandiosa i S. Mellby och den unika, lilla i Vitaby.

Utsikten är formidabel över Hanöbukten med Råkefurets genuina skog på båda sidor om Klammersbäck, mot Torups slott och Brösarps backar i norr. Längs Prästavägen ligger ett ganska stort antal större gårdar och på sluttningarna mot öster ner mot Kivik ligger en rad fritidshus. Dessa utgör Hjälmaröd, en således rätt uttänjd by med helt olika karaktärer.

Hjälmaröd som adress innefattar även den riksbekanta heden som under tre dagar i juli invaderas av 100 000-tals människor när traditionstyngda Kiviks marknad går av stapeln, Sveriges största. I Hjälmaröd finns förutom aktiva jordbruksfastigheter även andra verksamheter inrymda i avstyckade gårdar.

I byns norra dal har Mölleån skurit sig ner i terrängen och finner sitt utlopp i Vitemölla, just intill den populära badstranden. En bit uppströms ligger den gamla vattenkvarnen Krubbemölla som finns omnämnd i skrift så långt tillbaka som 1698. Möllan har vid flera tillfällen restaurerats och lockar årligen många besökare, liksom givetvis Vitaby kyrka med sin karaktäristiska strävpelare.

Längs Prästavägen ligger också kulturcentrum Mellby atelier som i samarbete med Musik i syd årligen arrangerar klassiska konserter. Avståndet till Kivik med skola, affärer, bensinstation är ett par kilometer. Bussförbindelser finns i Vitemölla, Kivik och Vitaby.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se