Gårdlösa

Nedanför Gårdlösaåsen växte den lilla byn Gårdlösa fram på medeltiden, en unik bondby bestående av ett antal stora bondgårdar ofta med påkostade yttre byggnadsdetaljer som gesimser och infällda stenplattor. Dessa gårdar stammar huvudsakligen från 1800-talets mitt.

Men uppe på Gårdlösaåsen har det bott folk betydligt mycket längre. Åsen är en utlöpare från Listarumsåsen och har grävts ut noggrant i flera omgångar. Fynden är rikliga. Här finns massor med gravar, ett antal skeppssättningar och domarringar. Världsintresse har Gårdlösa fått sedan man fann graven med kvarlevorna från den s.k. Silverflickan. Graven dateras till 200-talet och i den fann man ett silversmycke med unika runinskriptioner.

Tre namn som satt Gårdlösa på kartan är Frans Lindberg, gåramålaren, vars minutiösa folklivsskildringar i akvarell, 2009 samlades i en fin minnesbok av byborna Kristina Eriksson och Kajsa Josephson, flygaresset Charles Lindbergh vars farfar Ola Månsson bodde i Gårdlösa samt Edward Persson som delvis spelade in filmen Söder om landsvägen i byn 1936.

Det livaktiga byalaget som omfattar även grannbyn Smedstorp håller i gång året om med spännande aktiviteter, bl.a. konstvandringar i de konstnärstäta byarna. Smedstorp ligger inom en kilometers avstånd och här finns järnvägsstation som dagtid erbjuder timmestrafik mot Simrishamn i öster och Tomelilla-Ystad-Malmö i väster. I Smedstorp finns service i form av butiker, skola, barnomsorg, kyrka m.m.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se