En liten bit av medelhavet

En liten bit av Medelhavet

Om oss
En liten bit av Medelhavet är en trädgård och butik i Hammenhög på Österlen, drivs av familjen Karakitsos. Resan med En liten bit av Medelhavet började för 16 år sedan när vi köpte fastigheten där vår butik idag huserar. Då var trädgården bortglömd och vildvuxen och väldigt olik den trädgård vi har idag. Första sommaren ägnades åt underarbete, där vi plockade sten, kirskål och fällde självsådda träd. Därefter kvävde vi resterande ogräs innan vi kunde lägga in ny jord. Efterföljande år fortsatte arbetet med att anlägga trädgården.

Då Vasilis är från Grekland fanns redan tidigt en tanke om att i trädgården odla upp växter från Medelhavet. Samma år fick Vasilis en vinranka och ett fikonträd i födelsedagspresent av Diane. Denna första vinranka är samma vinranka som idag sträcker sig långt upp över husfasaden och balkongen och som blev grunden för trädgårdens övriga vinrankor. År 2007 öppnade vi En liten bit av Medelhavet, butik och visningsträdgård och sedan dess har vår trädgård och butik vuxit organiskt.

Butiken
Om du söker dofter och smaker från Medelhavet är detta butiken för dig! Här hittar du ett stort utbud av grekiska delikatesser såsom ostar, oliver och olivoljor från både fastlandet och övärlden.

I butiken finns även vår egendesignade handgjorda keramik – också den från Grekland! Vi har även ett stort sortiment av frosttåliga handgjorda terrakottakrukor, direktimporterade från Grekland.

Trädgården
För att få en känsla av Medelhavet har vi i trädgården vitputsade murar och vinrankor som växer och breder ut sig över pergolan och balkongen. Rosor, hortensior och pipört växer sida vid sida med oliv-, aprikos-, fikon-, kvitten-, mispel-, sharon-, kiwi-, och körsbärsträd. Salvia, oregano, rosmarin, timjan, kyndel, mynta och lavendel binder samman trädgården till en harmoni av färger och dofter som ger medelhavskänsla på skånskt vis.

Trädgården är omgärdad av hus och murar vilket skapar ett gynnsamt mikroklimat; under sensommaren och hösten kan vi skörda och njuta av druvor, kvitten och fikon. Som ung fick Vasilis erfarenhet av odling från familjens körsbär-, persiko-, vin-, kiwi-, och olivodlingar. Denna kunskap har kommit väl till pass även i Skåne och samtliga av våra träd och växter har vi drivit upp själva.

En liten bit av Medelhavet

+4670-844 09 97
Simrishamnsvägen 8
276 50
Hammenhög

Fler förslag för besök

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se
sv_SE