Boka ditt boende här

På ett par minuter har du bokat rum för sköna dagar på Österlen

Upptäck den unika skånska Slottsrundan

På Slottsrundan händer det alltid något spännande, oväntat och lärorikt.

Slottsrundan i sydöstra Skåne erbjuder evenemang, utställningar, matupplevelser, caféer, butiker och hotell med äkta slottskänsla i magiska, historiska miljöer som speglar 750 år av dansk-svensk historia.

Vi bjuder barnen på äventyret Skattjakten med Greve Korre. Sju platser med sju kluriga frågor och chansen att bli Riddare av Greve Korres Skattletarorden.

Slottsrundan välkomnar er på en resa på vackra sydskånska vägar till fem slott, en borg och ett kloster. Från Klostret i Ystad via Svaneholms slott till Övedskloster, Bjärsjölagård, Christinehof, Kronovall och vidare till Glimmingehus.

Upptäck Slottsrundan och följ med på en resa till fem slott, en borg och ett kloster som nås på  bara 18 mil i det behagliga, böljande landskapet.

Slottsrundan finns på Facebook och Instagram. På Slottsrundans hemsida kan du se filmer om varje plats.

Innehåll:

Bjärsjölagårds Slott

Bjärsjölagårds Slott har en lång och spännande historia. En tidig herre var danske kungen Valdemar Atterdag som erövrade Skåne år 1360. Borgen Beritzholm stormades på 1500-talet av missnöjda bönder och en del av stenen användes för att bygga dagens slottsbyggnad i rokokostil som stod klar 1766.

Bjärsjölagård utvecklades till ett framgångsrikt gods med jordbruk och utvinning av kalk. Än idag kan man besöka de båda kalkugnarna Adam och Eva som finns på promenadavstånd från slottet. Kalkbrottet, som numera är vattenfyllt, ligger naturskönt och är också värt ett besök.

Christinehof Slott

Slott och herresäten, så brukar det heta. Men Christinehof är ett riktigt kvinnosäte! Det gyllene barockslottet uppfördes 1741 av Christina Piper, en av sin tids mest framgångsrika företagare. I slottets närhet ligger Alunverket som gjorde Christina Piper till en av Sveriges rikaste kvinnor.

Christinehof är idag ett kulturpalats som drivs av kulturföreningen Christinas Wänner. Ett rikt utbud av berättarvandringar, utställningar och föreläsningar lyfter fram slottets byggkvinna och hennes spännande samtid, det ständigt aktuella 1700-talet. I entrén till slottet ligger det charmiga caféet, inrett i nygustaviansk stil. Christinehof slott är beläget i en ekopark med både korta och längre vandringsleder.

Kultur på Österlen - Upplev Christinehof och 1700-talet – berättarvandring med Christinas Wänner i och kring slottet som Christina Piper byggde. Christinehof slott - Österlen
Glimmingehus - Österlen

Glimmingehus

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Bygget av borgen påbörjades 1499, medan Skåne tillhörde Danmark. På Glimmingehus kan du uppleva levande medeltid, träffa guider i tidsenliga kläder, och följa med på visningar av borgen! Spännande utställningen Borgfolk berättar om människorna som en gång levde på Glimmingehus.

Programverksamheten innehåller medeltidsdagar, spökvandringar och tornerspel. Glimmingehus har visningar på engelska dagligen under sommaren och på tyska under helger i augusti. Här finns en välsorterad museibutik och Café Borggården. Glimmingehus är öppet från april till oktober.

Klostret i Ystad

Omgivet av prunkande trädgårdar med örter och rosor är klostret en rogivande oas mitt i Ystad. Men klostrets mer än 750-åriga historia innehåller mycket dramatik. De fromma gråbröder som grundade klostret i mitten av 1200-talet drevs bort under våldsamma former av reformationen.

Klostret i Ystad sparades och är idag en av Sveriges bäst bevarade medeltida klosteranläggningar. Bakom de tjocka röda tegelmurarna uppförda i baltisk tegelgotik huserar idag Ystads stadshistoriska museum. Muséets kulturhistoriska utställningar berättar om och tydliggör vårt förflutna – ofta med fokus på Ystad och Österlen och ur ett dagsaktuellt perspektiv.

Kronovalls Vinslott - Österlen.se

Kronovalls Slott

Kronovall är vinslottet i sydöstra Skåne som bjuder på en totalupplevelse av mat, dryck och vacker miljö. Slottet som är byggt i fransk barockstil ligger på en holme omgivet av vallgravar. Den unika barockträdgården pryds av formklippta idegranar och buxbomhäckar.

På Kronovall möter man skönhet både ute och inne, slottets interiör ser än idag ut som den gjorde på sent 1800-tal och är den perfekta inramningen för en slottsupplevelse utöver det vanliga – kanske får den som övernattar också möta slottsspöket, den olyckliga adelsflickan som drunknade i vallgraven när hon i smyg skulle träffa skogvaktarens son.

Svaneholms Slott

Välkommen till en oas i södra Skåne. Ett slott där historien är närvarande i varje steg du tar dig in med på borggården, in i salonger och gemak, i trädgården och på den vackra promenadstigen runt Svansjön som också gett slottet sitt namn. Svaneholms slott är ett unikt besöks mål, det kombinerar historia, kultur, natur och kulinariska upplevelser. Slottet började byggas på en holme intill Svansjön år 1530, av den danske byggherren Mourids Jeppsen Sparre, men trots att ägarförhållandena förändrades pågick bygget fram till 1705.

Än i dag är stora delar av slottet bevarat, flera av rummen har stått orörda i flera hundra år och det går att känna historiens vingslag under vandringen inne i slottet. Passa på att besöka vår slottsrestaurang och njut av både mat och den fantastiska omgivningen som Svaneholms slott erbjuder.

Övedskloster

Övedskloster är vackert beläget i det böljande landskapet vid Vombsjön. Hans Ramel, kallad Bygge-Hans, lät uppföra slottet 1776. Tillsammans med borggårdar, flyglar, alléer och park räknas slottet idag som en av de förnämsta rokoko-anläggningarna i Sverige; det mesta ser likadant ut idag som på Bygge-Hans tid!

Varje dag står slottsparken öppen för besökare. Här finns vackra gamla träd, varav flera ovanliga, ett orangeri från 1700-talet och flera springvatten. Slottet och gården visas på förfrågan. Sommartid är slottscafé och gårdsbutik öppna. Och missa inte den unika naturen kring Övedskloster, den kan upplevas från ett nätverk av vandringsleder.

Skattjakten

Hej! Jag heter Greve Korre.
Häng med mig på äventyr i sydöstra Skåne! Jag har mycket spännande att visa dig på Skattjakten. Och så mycket att upptäcka!

Du behöver din mobiltelefon. På varje plats finns en skylt med en QR-kod. Den öppnar en klurig fråga som du ska svara på. Sen skriver du in svaret i formuläret och skicka gärna också en selfie med kompisarna eller familjen framför ett av slotten, borgen eller klostret.

Svarar du rätt så på frågan så kommer ditt foto in på vår hemsida och Facebook. Har du svarat rätt på alla sju frågor så blir du inbjuden till Svaneholms Slott för att bli dubbad till Riddare av Greve Korres Skattletarorden. Du får också ett fint diplom och en riddarmantel. Och så får du titta på allt fint i det stora slottet.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se