Boka ditt boende här

På ett par minuter har du bokat rum för sköna dagar på Österlen

5 vandringsleder på Österlen

Upptäck Österlen – en fantastisk vandringsdestination längs den vackra kusten och det böljande kulturlandskapet på Österlen. Vandringen tar dig genom frodiga bokskogar, porlande vattendrag och förbi pittoreska fiskelägen. Njut av milslånga vita stränder och badplatser längs vägen, och upptäck sevärdheter som Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark och smyckesateljéer. Österlen en idealisk destination för den som söker en unik och oförglömlig vandringsupplevelse i Sverige. Besök Österlen och upptäck den vackra svenska naturen och kulturen.

Innehåll:

1. Backaleden

19 km. Vandra längs gulmarkerade Backaleden som är en ”systerled” till Skåneleden. De slingrar sig parallellt med varandra längs Verkeån, Skåneleden norr om och Backaleden söder om, hela vägen från Alunbruket i Andrarum via Brösarp till Skepparpsgården på Haväng vid kusten. Backaleden passerar Hallamölla, Skånes högsta sammanhängande vattenfall, och är även hoplänkad med övernattningsstugan Vantalängan.

På sin väg mot Brösarp löper leden längs Brunnsviksbäcken och mitt under den långa uppförsbacken passerar den Tockabjärs källa, en kallkälla för den som vill släcka törsten med bygdens porlande källvatten. Backaleden fortsätter genom Brösarps by och sedan vidare över hagarna i Brösarps södra backar där utsikten är storslagen.

Sista biten mot Haväng går på grusväg genom fruktodlingar och böljande betesmarker. Precis innan den når Skepparpsgården ligger Lindgrens länga, ett utemuseum med en spännande utställning om Havängsområdets natur, kultur och historia.

2. Blåvingeleden

9 km. Blåvingeleden är vandringsled som går genom det böljande
sandmarkslandskapet i naturreservaten Drakamöllan, Kumlan och Maglehem. Leden invigdes i maj 2018.
Området består till största delen av ett starkt kuperat betes- och hedlandskap. Genom den nordöstra delen av området rinner Julebodaån och i de östra delarna växer bokskog på höjderna och fuktlövskog i sänkorna. Vegetationen i hela reservatet är starkt betespräglat förutom vissa partier av fuktlövskog. Heden, med höjdskillnader på upp till 50 m, domineras av ljunghed men även borsttåtelhed och ett litet område av tofsäxinghed finns.

3. Gårdlösaleden

12 km. Utmed leden finns fornlämningar, skiffer- och kalkbrott, kalkugn, ”brydestua” och intressanta biotoper med bl a unika målarmusslor och den sällsynta lökgrodan. Vandringsleden som är 12 km ansluter till befintliga leder i två naturreservat. Nedan en karta som visar ledens sträckning och informationstavalornas placering.

4. Ystad–Kåseberga

18 km. En strandnära vandring.
genom ett vackert och varierande landskap, med fantastiska utsikter över Östersjön och många historiska platser att upptäcka. På Kåsebergaåsen finns det mycket att se, inklusive ovanlig sandstäpp, doftrika örter och många fjärilar. Det är också en utmärkt plats för att observera sjöfåglar under våren. En höjdpunkt på vandringen är Sveriges största skeppssättning, Ales stenar, som består av 59 stenar av olika bergarter och mönster.

5. Kivik–Simrishamn

21 km. En mångsidig etapp genom sandstränder, blockrika ängar och skogsklädda branter inkluderar ålabodar, klippformationer och Stenshuvuds Nationalpark. Upplev äppelodlingar och konsthantverk under vägen, medan du går genom de pittoreska fiskelägena Baskemölla och Vik.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se