Tommarp

Charmig byatmosfär. Östra Tommarp hette en gång Tumathorp och var en välkänd stad med eget myntverk och kloster på medeltiden. I Tommarp finns antikaffär, hundkappbana, galleri, affär för retromöbler och en stor byggvarumarknad. Tåget stannar i grannbyn, Gärsnäs, dit det är ca två kilometer.

Drygt dubbelt så långt är det till centralorten Simrishamn. I såväl Gärsnäs som Simrishamn finns gott serviceutbud med skolor, äldreomsorg och affärer. Bebyggelsen, huvudsakligen bestående av enfamiljshus, ligger längs genomfartsvägen och längs vägarna mot Gladsax, Karlaby och Bolshög. Strax söder om Tommarp rinner Tommarpsån, som påstås en gång ha varit segelbar upp till Tumathorp. All service nås inom en mil i Simrishamn.

Tommarps museer: Gamla skolhuset med skol-, socken- och klostermuseum. Esbjörnshuset, Klosterplatsen och Kalkugnen. En by värd ett besök med en 1000-årig historia! Klosterplatsen är en öppen plats ca 40 x 40 m. Den döljer delvis ruinerna av det stora premonstraterklostret. Sommaren 1999 grävdes kyrkoportalen fram och finns att beskåda. Esbjörnshuset är ett typiskt “gadehus” från 1700-talet, beläget på byns “gata” (mark) invid kyrkogården.

Österlens skolmuseum. Gamla skolan byggdes 1727. Under 1950-talet återställdes en skolsal från ca 1900. Kalkugnen: I sin nuvarande form är den byggd omkring 1862. I ugnen som eldas underifrån har kalksten bränts. Det skedde senast omkring 1907.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se