Svinaberga

Byns namn kan låta en aning burdust, men faktum är att det handlar om en genuint lugn och trygg by, vackert belägen högt över dalgången Tångdala där riksväg 9 mellan Kivik och Simrishamn dragits fram. På andra sidan dalgången ligger S. Mellby med den imponerande stora kyrkan.

Naturen i dalgången och upp mot Stenshuvud domineras av gammal ädellövskog, alkärr och buskrika betesmarker. I övrigt präglas landskapet av fruktodlingar och jordbruksmarker vid Svabesholm, byns dominerande gård, genom vilken bilvägen till nationalparken Stenshuvud går. På Svabesholms kungsgård kan man hyra in sig för övernattning i lägenhet och samtidigt ha tillgång till festsal som rymmer c:a 100 sittande gäster.

Söder om byn på den gamla vägen till Kivik ligger restaurangen Allé där den vackra samlingssalen rymmer över 100 sittande gäster. I Svinabergas norra del ligger Blåsingsborg som erbjuder restaurang och hotellrum. Nere i dalgången vid Södra Mellby, i gamla skolan, finns en tredje restaurang, Mer eller Mindre. Inte heller är det långt till Friden, pizzornas paradis vid Prästavägen.

Om man kan nöja sig med kaffe finns den berömda Kaffestugan Annorlunda vid Stenshuvud. Det faktum att nationalidolen och Österlenambassadören Ulf Lundell bor i trakten kring Stenshuvud har satt Svinaberga lite extra på kartan. Bebyggelsen i byn, äldre låga hus blandade med ett antal gårdar, ligger längs den gamla landsvägen mot Kivik och i backen upp längs vägen från S. Mellby.

I S. Mellby finns f.ö. bussförbindelser såväl mot Simrishamn som norrut mot Brösarp. Närmaste större ort med service som skola, äldreboende, butiker, fler restauranger och hotell är Kivik dit det är två kilometer.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se