Östra Vemmerlöv

Många drar ett likhetstecken mellan Gyllebo och Östra Vemmerlöv, men det är riktigare att kalla byn vid kyrkan för Ö. Vemmerlöv och husen kring Gyllebosjön för Gyllebo. På en holme i den vackra bad- och fiskesjön Gyllebosjön ligger ruinerna av en gammal medeltida borg och det privatägda Gyllebo slott med tillhörande ridanläggning.

Slottsruinen ligger på privat mark, men parken är öppen på söndagar kl. 10-12. I skogarna som omger sjön vandrar många året om och vintertid när isarna bär är det många som passar på att åka skridskor. Söder om sjön och ända upp till gamla järnvägsstationen Gyllebo sjö (där man också kan köra dressin!) finns ett populärt område med fritidsbebyggelse, men också här och där året runt-hus.

Det är mycket skog, både lövskog och blandskog norr om Ö. Vemmerlöv. I och kring byn finns en hel rad livskraftiga företag av skilda slag. Närmaste större ort med service som skola och affär är Gärsnäs, en halvmil åt sydväst, men det är nära till Simrishamn också, knappa milen. Bussförbindelse norrut mot Rörum och österut mot Simrishamn finns i byn. Avståndet till gourmetkrogen och hotellet i Karlaby, Karlaby kro, är ett par kilometer.

Strax utanför byn, längs vägen mot Karlaby, ligger Österlens flygmuseum. Ett populärt café i byn är Kin. Kanske en bioupplevelse på Gylleboverken?

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se