Östra Hoby

Östra Hoby är en gammal kyrkby belägen en dryg kilometer öster om Borrby på vägen mellan Simrishamn och Borrby. Avståndet till Simrishamn är knappt femton kilometer och till Ystad det dubbla. Ö. Hoby är en liten by sammanväxt med Kvarnby, som ligger nordost om Hoby. I Kvarnby finns den lilla plantskolan Roskraft, ett eldorado för rosälskare från hela Europa. Här kan man bl.a. köpa rotäkta exemplar av en stor mängd olika rosor.

I Ö. Hoby och dess omgivningar finns ett antal b&b-anläggningar, men så kallas ju också denna del av Österlen för Österlens hjärta, så klart mycket beroende på att namnet Österlen är så starkt förknippat med folkbildaren, författaren m.m., Borrbys store son, Teodor Thufvesson, som skrev dikten “Mitt hjärta bor i en gammal gård”. I byn finns ridhus, Kvarnbyborg, och ett kulturhus/visningshus/pensionat TID&RUM, där du, förutom att bo, kan komma och titta och fråga om byggnadsvård och ekologiskt byggande. Inte långt norr om Ö. Hoby reser sig medeltidsborgen Glimmingehus.

Avståndet till härlig badstrand vid Kyhl, Borrby strand, Sandby och Mälarhusen är knappt fem kilometer och det går alldeles utmärkt att ta sig på småvägar till havet. Omgivningarna är ett fint odlingslandskap men också med inslag av mossar och andra våtmarker. Alldeles söder om Ö. Hoby ligger Toremosse, en intressant fågellokal där många nattsångare håller konsert. Men givetvis drar kyrkan i Ö. Hoby till sig stort intresse. Dess äldsta delar är från 1100-talet och märkligt är det att kyrkan i motsats till de flesta andra samtida kyrkor fick sitt torn redan då. 1849-50 restaurerades kyrkan och fick sin nuvarande form, men 1938-39 skedde det mycket inne i kyrkan. Då togs kalken bort och de underliggande målningarna blottades och det var enastående verk som blev synliga. Här finns Evas skapelse, Adam och Eva i Lustgården och syndafallet, detaljrika målningar med kraft och liv. Dopfunten är huggen av Trydemästaren Magister Majestatis.

Närmaste större orter med service som skola, affär, bussförbindelser m.m. är Skillinge och Borrby. Det är en pigg och befolkad by med mycket aktiviteter, både via ett livligt byalag och Kulturföreningen Viljan som arrangerar spelningar, teater och filmvisningar m.m. i byns hus “Folkhemmet”. Där är det även utställningar ibland. Ö. Hoby var den första byn som vann utmärkelsen “Årets ljusby” under Österlen lyser vid allhelgonahelgen. Ö. Hoby byalag: hobybyalag(at)gmail.com, hemsida: www.ostrahoby.com.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se