Onslunda

Lugn och anrik bostadsort.

Mitt i Tomelilla kommun ligger anrika hantverksbyn Onslunda. Byn har mycket blandad bebyggelse med huvudsakligen låga hus. Söder om byn finns populära strövmarker med lövskogsklädda rullstensåsar. Norr om byn finns Onslunda sten, det gamla stenbrottet, och här löper ett vackert bokskogsbälte från Fågeltofta till Tunbyholm där bl.a. lövgrodorna trivs.

Här finns förskola, grundskola år 1-6, fritidshem, föreningsdriven fritidsgårdsverksamhet, bibliotek, b&b, hantverkare, snickerifabrik och ett unikt borstmuseum. Givetvis kan man fortfarande gå kurser i bortstillverkning, en hantverksskicklighet som verkligen satt Onslunda på kartan.

Föreningslivet är livligt med aktivt byalag, alert pensionärsförening och en livaktig idrottsförening, Onslunda IF, med en rad aktiviteter på sitt program.

Närmaste tågstation är Lunnarp, nio kilometer där du når Simrishamn-Malmö i vardera riktning. Tio kilometer är det till resecentrum i Tomelilla. Skåneexpressen Kristianstad-Ystad kan man kliva på och av i Skåne-Tranås som ligger fyra kilometer väster om Onslunda. En regionbuss till Tomelilla passerar Onslunda.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se