Månslunda

Det är ganska långt mellan husen i lilla pittoreska Månslunda strax väster om Fågeltofta och Kronovall, vid riksväg 19 mellan Tomelilla och Kristianstad.

Byn finns omtalad sedan 1700-talet då dess närhet till slottet Kronovall innebar att verksamhet för slottets bruk fanns i byn, som butik, hovslagare och smedja.

Numera är de flesta husen bebodda av deltidsboende. Lantbruket kan sägas vara småskaligt beroende på att Månslunda en gång låg i ett hedbokskogsområde. Som på så många andra håll i närheten av Alunbruket i Andrarum höggs merparten av skogen i Månslunda också ner. Jorden i Månslunda är dessutom mycket stenrik och därför mindre lämplig för storskaligt jordbruk.

I dag finns på orten flera brukare som visat intresse för utbyggnad av vindkraftverk då byn faktiskt ligger öppen för vindarna genom sitt höga läge. Avståndet till Malmö är knappa sextio kilometer. Närmaste orter med skola och annan samhällsservice är, i Sjöbo kommun, Lövestad, i Simrishamns kommun, S:t Olof en mil österut och i Tomelilla kommun, Onslunda lite drygt en mil åt sydost.

Till centralorten Tomelilla är det knappt en och en halv mil. Bussförbindelser finns från Fågeltofta.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se