Kverrestad

Där riksväg 9 går genom Lunnarp pekar en vägskylt mot Kverrestad, en liten by med typisk sockencentrumkänsla, d.v.s. hus och gårdar samlade kring kyrkan och prästgården med tillhörande prästgårdspark.

Kverrestads kyrka byggdes 1871-73 och ersatte en äldre romersk kyrkobyggnad. Kvar från äldre kyrkan är dopfunten och predikstolen från 1600-talet.

Nära prästgården ligger Kverrestads fattigmagasin. Magasinet har en intressant runsten inmurad i väggen. Församlingshemmet i byn utnyttjas flitigt till bröllopsfestligheter och liknande.

I Kverrestad finns en större maskinstation, en populär retro/designbutik och ett prydligt gårdshotell. Strax utanför byn, mot Ingelstad finner vi Hälldala Ranch som är Skånes största ridcenter för Westernridning och Reining. Omgivningarna är böljande åsområde i söder och åkerbruksmark med torrängar med rik flora.

På kyrkogården finner vi strax till höger om entrégrindarna ett litet oansenligt träkors. Därunder vilar den blott trettonårige bushpojken från Namiböknen, som hamnade hos ett lantbrukarpar i Kverrestad mot slutet av 1800-talet och fick namnet Josef de Vylder. Enligt berättelsen orkade Josef inte med den svenska leran. Han saknade vindarna i öknen och dog av brustet hjärta. Om Josef har bl.a. Henning Mankell skrivit.

Buss-och pågatågsförbindelser finns från Lunnarp. Närmaste större ort med skola och annan service är Smedstorp c:a sex kilometer österut eller centralorten Tomelilla ungefär lika långt åt väster.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se