Karakås

Norr om nationalparken Stenshuvud ligger Karakås (betoningen i ortnamnet ska ligga på sista stavelsen). I Karakås finns rymliga parkeringsplatser för den som vill begå Stenshuvud norrifrån. Annars är Karakås framför allt en plats man besöker för att titta på Äpplets hus och handla i Kiviks musteris fabriksbutik.

Pionjär i fruktodlarkretsar var obestridligt Henrik Åkesson och fortfarande är släkten Åkesson ägare till det alla en gång kallade “Musteriet”. Att fruktodling passar så bra här handlar om klimatförutsättningarna. Fruktträdens blomning hålls tillbaka av närheten till det kalla havet på vårarna och de långa milda höstarna gör mognadstiden lång.

Längs vägen ut till Karakås ligger, huvudsakligen öster om vägen, en rad större villor, några gårdar och så, som en punkt på det hela, Musteriet med fabrik och butik. Anläggningen Äpplets hus med populära restaurangen Kärnhuset lockar många besökare. Här finns allt som är värt att veta om frukt och fruktodling. Alla äppelsorter i en välskött demonstrationsträdgård är som ett levande bibliotek.

I Äpplets hus anordnas ciderprovningar, visas äpplets historia, hålls föredrag och bjuds musikunderhållning. Väster om Karakås ligger det berömda arboretet på Kiviks Äsperöd. Närmaste större ort med service som skola, äldreboende, affärer m.m. är Kivik, en och en halv kilometer norrut.

Vägen dit passerar ett antal mindre skeppsättningar, vackra idrottsanläggningen Solevi där Kiviks AIF huserar, men också förbi Sågmöllans kaffestuga och Bredarör, eller Kiviksgraven eller kungagraven som många kallar den.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se