Haväng

Vid kanten av Brösarps backar – med Hanöbuktens vidsträckta sandstränder i norr och den karaktärsrika kusten förbi Kivik mot Stenshuvud i söder – ligger Haväng. Smaka på ordet! Endast en vacker plats kan leva upp till ett så vackert namn. Vidsträckta hedar, böljande gröna hagar och en unik flora och fauna.

Haväng har lyckats förbli ursprungligt och inte sönderbebyggt. På fältet låg fram till mitten av 40-talet den lilla fiskebyn Knäbäck. Denna utplånades för skjutfältets skull. En del av husen monterades ner och fick ett nytt liv söder om Stenshuvud, vid Rörums strand och fick namnet Knäbäckshusen, en charmig, genuin gatstump på sandbranten mot Östersjön.

Uppe på höjden norr om Verkeåns utlopp ligger den berömda Havängsdösen som under lång tid var helt obekant. En kraftig storm 1843 blottade dösen, som i dag lockar många besökare. Utsikten från dösen och den magra sandheden med trift och ljuvligt doftande sandnejlika är makalös. Man ser Blekinge i norr och förbi Stenshuvuds magnifika kontur åt söder.

Nära dösen ligger välbesökta Skepparps vandrarhem. Här kan man få uppleva vallhundar i arbete, lyssna till klockgrodor och se kärrhöken sväva över heden. Vid Ravlunda finns busshållplats för vidare transport till Brösarp, Kristianstad eller Simrishamn.

Närmaste orter med skola och annan samhällsservice är Brösarp och Kivik, båda ligger ca 5 km bort. Trots Havängs enorma popularitet för naturupplevelser utöver det vanliga, vandringar, bärnstensletande, friska bad och kustfiske, är det ytterst ovanligt att det känns överbefolkat här.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se