Hannas

Ett gammalt ordstäv säger: “I Hannas gjorra di hårannra ingen forrtred”, vilket betyder att här i denna by är man vänlig mot varandra. Så är det med största sannolikhet i alla byar på Österlen (!), men säkert finns det ett uns av faktisk bakgrund till talesättet.

Kyrkan är en av Skånes minsta, men mycket intressant. Här är spåren från 1100-talet mycket tydliga, bl.a. finns dopfunten, skapad av stenmästaren Sighraf, kvar. I triumfvalvet kan man beskåda ett snidat krucifix som skapades redan på 1200-talet, samtidigt som kyrkporten yxades till. Kyrkan är vackert bemålad i bondrokokostil från 1700-talet och givetvis finns det exempel på Hannas egen textilmästarinna Hellevi Nilsson-Kjellhards verk.

I byn finns snickeri och ett mycket omtalat klockgjuteri där det även gjuts statyer och andra stora konstföremål. Ännu ligger ett antal gårdar sedan enskiftet kvar längs vägen genom byn. Närmaste skola och affär ligger i Hammenhög c:a en halvmil öster om byn.

Tre kilometer rakt väster om byn ligger Bollerup, så inslaget av hästar i landskapsbilden är påfallande. En och en halv mil söder om Hannas ligger Sandhammaren och Löderups strandbad.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se