Isabel Brummer

”Jag brinner för god och spännande mat från hela världen som jag gärna delar med mig.”

Jag skapar god mat med ingredienser som jag hittar längs min livsväg. Det kan både komma från väldigt nära och från långt ifrån. Varför ska man behöva välja när man kan plocka alla russin från kakan istället?

Jag är Isabel, med ett ben i hemlandet Sverige och gudomliga Österlen och det andra i mitt nygamla hemland, Holland. Jag brinner för god och spännande mat från hela världen och delar gärna med mig till dig.

Isabel Brummer, foto av Maggie Strand.
Isabel Brummer, foto av Maggie Strand.
Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

Just nu växer ramslöken så det knakar. Just nu skiner en härlig vårsol över vackra Österlen. Just nu känns det som en brysk kontrast till vad som sker. I just detta nu.  Ändå lagar jag mat. Jag gör ramslökspesto med härliga ugnsbakade morötter och rödlök. Så trivialt i detta just nu.

För det är NU man ska njuta av ramslök! Även om världen nu är konstig, märklig och ibland väldigt svår att förstå. Ramslöken kommer ändå. Den växer invid porlande vattendrag, oftast nära luftiga bokskogar. Den kommer liksom varje år tillbaka. Plötsligt börjar skogen lukta som vitlök. Man sniffar och undrar vad som står på. Tills man förstår.

Ramslöken är bland det första som kommer upp på våren. Tätt därefter kommer nässlor, maskros och kirskål. Ogräs fast ändå älskade som en delikatess i början av året. Innan de tagit över, växt sig stora och vill ta över din rabatt och trädgårdsland.

Det är märkligt ändå med ramslöken. I Skåne svämmar det över och växer så mycket att man kan på några få minuter kan fylla en hel matkasse. I Stockholm är det en dyr delikatess. I Holland mycket sällsynt. Men ja, så är det väl kanske.
Jag drömmer om att få gå och plocka hjorton en gång i livet och ser det som nästan onåbart. I en annan del av landet ses ramslök som det finaste. Vilken tur att vi har så många olika delikatesser i hela landet att njuta av!

Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

Idag gör jag alltså en ramslökspesto och serverad den med ugnsbakade morötter med hela fänkålsfrö och rödlök med timjan. Dessutom klickar jag lite syrlig växtbaserad yoghurt vid servering. Det blir ett härligt tillbehör med bra ”punch” och mycket smak. Gott ihop med kokt potatis och en sallad rakt av. Eller kanske en biff med linser till för lite mer mättnad?

Ramslöken växer gärna i lite sumpiga marker och iblaaaaaand tycker jag mig smaka det lite i ramslöken själv. Dessutom kan bara ramslöken bli en ganska stark knockout för vem som så jag väljer att blanda ut min ramslök med gröna ärtor. En pluspunkt är dessutom att ärtorna håller det ljusgröna färgen bättre vilket är trevligt om man vill förbereda en burk och ha på lut.

Istället för att traditionellt använda mig av pinjenötter till pesto, rostade jag pumpafrön i en torr panna och krossade. Alltså, rostade pumpafrön har SÅ mycket smak och doft!
För att få lite ostig känsla på peston la jag till näringsjäst istället för parmesan och för fräschören lite färsk limesaft. Lite mildare än citronsaft men ändå medven nödvändig syra till all smak.

Peston kan du använda till en sallad, att klicka i en soppa eller varför inte till bara pasta?
Vill du göra allt så börja med rödlöken, morötterna och avsluta med att göra peston. Under tiden kan potatisen koka och middagen är inte alltför långt borta.

Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök

4 personer

Ugnsbakad rödlök

Ingredienser
Minst en rödlök per person
Salt och nymald peppar
Ca 1 tsk torkad timjan
Ca 1,5 msk olivolja

Hur gör jag?
1. Förvärm ugnen på 225° C.
Dela rödlökarna rakt över så att du får två halvor. Skär gärna av en liten topp på båda halvorna så står löken mer stadigt i formen. Lägg dem med skal och allt i en liten ugnsform.
2. Salta och peppra och strö över timjan. Avsluta med lite olja på varje lök. Sätt in formen i ugnen ca 30-40 minuter. Löken ska vara helt mjuka rakt igenom när det är dags för att servera.

Ugnsbakade morötter

Ingredienser
ca 800 gram morötter
Salt och nymald peppar
Ca 1 msk hela fänkålsfrön
Ca 1,5 msk olivolja

Hur gör jag?
1. Använd samma temperatur på ugnen som till löken, 225° C.
Skrapa gärna morötterna med en kniv istället för att skala. Det är precis som det går in mer smak i den lite upprusade ytan. Lägg dem i en ugnsform.
2. Salta och peppra och strö över hela fänkålsfrön. Drizzla lite olivolja över och skaka formen lite så att morötterna täcks av alla kryddor och olja runt om.
3. Sätt in formen i ugnen ca 20-30 minuter. Morötterna ska vara mjuka men gärna med lite tuggmotstånd när det är dags för att servera.

Ramslökspesto utan nötter och ost

Ingredienser
1 dl / 70 gram pumpafrön
2 dl / 120 gram gröna ärtor, tinade
2 nävar / 40 gram färsk ramslök
3 msk / 15 gram näringsjäst
Saften av 0,5-1 lime
0,5 dl/35 gram rapsolja
0,5 dl/35 gram olivolja
Rejält med flingsalt

Hur gör jag?
1. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de är gyllene och börjar dofta härligt nötigt.
2. Häll över pumpakärnorna i en mixer, mal dem lite grovt.
3. Tillsätt alla övriga ingredienser och mixa tills du fått en pesto i den konsistens du vill. Den kan både vara grov eller finmals nästan som en sås (tillsätt isåfall mer olja under tiden)
4. Smaka av med salt och eventuellt ytterligare limesaft. Häll upp i en skål och klicka över morötterna när det är dags att äta.

Det här receptet är fritt från nötter, laktos och gluten.

Het bericht Ramslökspesto med ugnsbakade morötter och rödlök verscheen eerst op Tastecelebration.

chokladpaj med glögg av Isabel Brummer

Chokladpaj, apelsinkräm och julbordsinspiration

Till mitt gröna julbord på restaurangen komponerade jag denna juliga chokladpaj för några veckor sedan. Det är nog the definition av jul i alla smaker. Glögg och apelsin fast i kakform som en chokladtryffel. Kanske julgodis i kvadrat helt enkelt? Eller ja, trekant om man nu ska vara sån…

Vilket år det har varit! Så mycket kul som hänt. Och ganska mycket slit med om man ska vara helt ärlig. Fast roligt.

Hösten blev nog den bästa på länge. Under sommaren satte vi oss ner och funderade på vad vi egentligen höll på med. Ni vet, det där med att tänka efter är nog inte så dumt trots allt… Vi kom fram till att vi gått ifrån vår ursprungliga idé för mycket. Dags för nystart och så blev det. Den chica finedining (som var KUL att göra) fick stryka på foten och istället blev det MIN restaurang. Så som vi tänkt från början egentligen.
Nu får mina gäster komma ”hem till matbloggaren Isabel” och äta middag istället. Menyn bestäms samma dag och ger utrymme för härlig matkreativitet. Nya recept poppar upp som aldrig förr och jag sjunger i köket igen. Precis så som det ska vara.

Så blev det också med vårt gröna julbord. Från en dag till en annan bestämde jag mig för att göra  mitt gröna julbord. La upp det på Facebook och sen blev det utsålt på EN dag! Kan ni tänka er? En dag! Så jag fick lägga till ytterligare en dag och swoooop så var den borta med.

Av mina härliga julbordsgäster hörde jag om alla besvär familjerna hade att få ihop ett grönt julbord. Det är besvärligt att hitta en balans på re-makes av kända smaker och former såsom köttbullar, sill och skinka och trots allt hitta nya likvärdiga älsklingar.

Som ett litet plåster på såren för er som missade mitt gröna julbord, tänkte jag därför skriva upp en lista för vad jag serverade till mina gäster. Kanske kan det ge lite stöd till er som fortfarande funderar? Recepten får ni ibland själva googla och lite ger jag tips om här på bloggen tänkte jag. Några av grejorna på listan hann jag inte göra själv till julbordet med dom är fortfarande vansinnigt goda.
Mina deltagare på mina julkurser har naturligtvis också fått en massa av recepten men då måste man ju komma på kurs hos mig😁
Vill du också komma på kurs? Eller ge ett presentkort till någon som borde laga godare mat till dig hihi? Jag har massa gröna matlagningskurser plus en fotokurs planerad till våren 2020! Det blir allt från husman till mellanöstern, tofu-brainwash och gourmetmiddagar.
Alla kurser ges i mitt restaurangkök på Tastecelebration Residence i Andrarum och går självklart att kombinera med en övernattning med rabatt😉 Kolla in alla datum här!
Alla kurser hos mig är 100% växtbaserade och naturligt fria från gluten.

Chokladtryffelpaj med glögg och apelsinkräm

Till pajen har jag gjort en egen sorts digestivebotten. Den har jag gjort eftersom jag vill ha en glutenfri variant. Om man inte skulle bry sig om sådant, går det säkert lika bra med köpta digestivekex.  Min digestivebotten är dock så himla fiffig att jobba med. Går att sno ihop på nolltid, enkelt att dubbla eller tredubbla vid behov, kan förberedas och till med förvaras i frysen för nästa gång man vill göra en snabb paj.

Chokladtryffelfyllningen har jag sedan gjort väldigt enkel med silkestofu som bas. Den smälta chokladen gör att det hela håller ihop och blir som tryffel. Som smaksättning har jag använt glögg denna gång men det går lika bra utan om man vill baka den efter jul också. Jag använde glögg som var smaksatt med chili och choklad denna gång men asch, titta vad för slatt som står kvar i skåpet och använd den.
Förutom glögg tillsätter jag också gärna 1 dryg matsked vit miso för att få lite mer bredd och spänning i chokladsmaken. Inget måste men det blir bra mycket godare! Vit miso hittar du oftast vid den asiatiska avdelningen på Ica eller dylikt.

Till sist, pricket över i:et. Den intensiva apelsinkrämen. En salig smörkräm gjord på hela, kokta apelsiner. Åhhh, jag bara älskar den! Det ger verkligen en smakpush och kan användas i flera sammanhang. Om man vill göra det ännu mer juligt, skulle man säkert kunna tillsätta några finmalda kryddnejlikor till smörkrämen. Då får man automatiskt direktkontakt med minnen från förr med apelsiner i röda sidenband och instuckna nejlikor hängandes i fönstren. Mat är ju som oftast kopplat med minnen i näsa, gom och synintryck❤

Men nu till min utlovade lista för ett grönt julbord

  • Kavring bakad med naturell, växtbaserad yoghurt och smaksatt med juliga kryddor. Jag använde mig av mald pomerans, ingefära, kryddnejlika, fänkål, anis och kummin.
  • Fyllda dadlar med mandel-”getost”
  • Gröna plättar med topping av grönkål, gula russin och rostade frön
  • Skagenröra (med hemgjord kikärtsmajjo, tångkaviar, dill och finhackad rödlök)
  • Rödbetsröra (med hemgjord kikärtsmajjo, finhackad äpple, rödlök och skånsk senap)
  • Morots-”lax” med hovmästarsås
  • Squashsill i senapssås (mycket lättkokt skuren squash med hemgjord kikärtsmajjo, skånsk senap, veg. yoghurt och salt)
  • Grön paté med tranbärssås med rårörda lingon
  • Hemgjord ”Svill” på ugnsbakad champinjon och sedan skivad och inlagd i klassisk 1.2.3-lag med rödlök och morot
  • Gröna bollar gjorda på kokt hirs eller ris, mjukkokt morot, lite formbar färs, hackad persilja och smaksatt med mald kryddpeppar
  • Vegansk Jansson (jag smaksatte den med kapris och mald sandel, det köper man på nätet lättast)
  • Rotfrukter med fänkålsfrön, hirs och hackad torkad frukt serverade med karamelliserade och pepparkaks-kryddade pumpafrön och örtolja
  • Sallad med skuren apelsin, pudrad kanel, granatäpple, fruktig olivolja och flingsalt
  • Paj gjord på kokt potatis, olja och rismjöl och fylld med stuvad purjolök eller kål och smaksatt med mald kryddnejlika
  • Blomkålsbuketter körda i ugn marinerad i en sås gjord på skånsk senap, solrosolja, salt och ljus sirap. Ströbröd på toppen. Servera tillsammans med stekt, rökt tofu i tärningar + finhackad bladpersilja
  • Ris a la malta gjord med kokosmjölk
  • Chokladpaj med glögg och apelsinkräm
  • Chokladbark med torkad frukt

Men nu hög tid för chokladpaj!

”Wannabe-digestivebotten”
Ingredienser

2 dl / 90 gram havregryn (glutenfria)
1 dl / 65 gram teffmjöl
1 dl / 65 gram tapiocamjöl
3 msk / 33 gram råsocker eller muscovadosocker
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
75 gram margarin
80 gram rismjölk

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Nyp ihop alla ingredienser och lägg ut lite slarvigt på en bakplåt täckt med bakpapper.
3. Baka ca 10 minuter eller tills allt är genombakat. Låt svalna något och mixa sedan till smulor i en mixer. Detta kan förberedas tidigare och kan även förvaras i frysen redan mixade.

Digestivebotten till pajen
Ingredienser
4,5 dl /185 gram färdiga digestive
130 gram margarin

Hur gör jag?
1. Smält 100 gram margarin i en gryta och blanda med ca 3 dl av digestivesmulorna.
2. Bred ut smeten i en pajform med löstagbar kant. Sätt in i frysen medan du förbereder resten av kakan.

Fyllning till pajen
Ingredienser
400 gram silkestofu
200 gram smält choklad (70%)
Ca 1 msk / 15 gram vit miso
1 dl / 70 gram florsocker
Valfritt: ca 1,5 msk glögg

Hur gör jag?
1. Förbered ett vattenbad med en liten gryta fylld till hälften med vatten. Sätt en skål uppe på grytan. Mät upp chokladen, bryt den i mindre bitar och tillsätt chokladen till skälet på grytan. Låt choklad smälta.
2. Häll upp tofun i en mixer. Tillsätt vit miso, florsocker och glögg. Mixa väl.
3. Tillsätt slutligen den smälta chokladen till tofublandningen och mixa krämen helt slät.
4. Häll upp krämen i den förberedda botten av digestive. Ställ in hela härligheten i kyl minst 2 timmar innan servering så håller den ihop fint innan när du ska skära den i bitar.

Pajen går utmärkt att förbereda några dagar innan servering. Förvara den i kylskåp. Plasta den löst för att undvika att pajen torkar men löst för att undvika kodens som droppar ner på chokladen.
Servera pajen i lagom stora bitar med apelsinkrämen till. Det är fint med lite lingon, granatäpple eller kanske en utskuren apelsinklyfta till som garnering. Eventuellt kan man även servera en klick grädde* till.

Apelsinkräm
Ingredienser
1 stor apelsin med skal och allt kvar (gärna eko)
——————
100 gram vegetabiliskt margarin, rumsvarmt
70 gram florsocker (eventuellt lite mer om du vill ha krämen sötare)

Hur gör jag?
1. Tvätta och skrubba apelsinen väl och lägg sedan ner den i kastrull med rejält med vatten. Sätt lock på låt koka tills den är helt genomkokt och mjuk. Det tar ca 1 timme drygt beroende på storlek på apelsinen. Fyll eventuellt på med vatten för att undvika att det kokar torrt.
2. När apelsinen är klar, tar du upp den ur vattnet, låter den svalna något och skär den sen i mindre bitar. Ta bort eventuella kärnor och mixa sedan hela apelsinen med skal och allt till en jämn kräm.
3. Tillsätt margarin och florsocker till den nu avsvalnande mixade apelsinen och mixa tills du fått en fin, jämn smörkräm. Genom att tillsätta margarinet först när apelsinmassan svalnat, undviker du att krämen skär sig.
4. Häll smörkrämen i en spritspåse eller tättslutande burk med lock.
Krämen går utmärkt att förbereda några dagar innan servering.

Det här receptet är naturligt fritt från gluten, laktos och ägg.

Het bericht Chokladpaj, apelsinkräm och julbordsinspiration verscheen eerst op Tastecelebration.

Enkel rabarberkaka med körvelsocker

Enkel rabarberkaka med körvelsocker

Har ni hört uttrycket att ”det som växer samtidigt, även smakmässigt brukar passa ihop”. Lite spännande tankegång tycker jag. Idag (och för lilla mor på alla mammors dag) blir det alltså enkel rabarberkaka med körvelsocker.

Sedan vi flyttade tillbaka till Sverige har vi förutom att ha blivit med gårdshotell och restaurang, även blivit med stor trädgård. Vi tar det i små bitar i taget men överallt pågår det projekt. Så hjälper syrran med tips om hur körsbärsträdet ska beskäras, moster med kirskålsbekämpningen och min systerson med gräsklippningen. Håkan bygger scen och Peter hjälper till med målningen. Vilken underbar tur att man kan ha så hjälpsamma människor runt omkring!

Sen har jag dubbeltur att vissa saker redan var planterade i den gamla, nu kärlekstörstande köksträdgården. Som svarta vinbärsbuskar och krusbär, tack Ida för dina underbara bärbuskar! Och rabarber! En hel massa! Och bredvid står en fin buske av körvel, denna anisdoftande underbara växt som mest liknar en ormbunke till utseendet. Iallafall tills man drar sin hand längs med bladen… Då fylls luften av ljuvliga lakritstoner istället.

Så idag blir det en nästan löjligt enkel rabarberkaka. Jag har använt mig av färsk smördeg på rulle eftersom jag numer alltid verkar ha bråttom i köket. Skulle du ha mer tid och tålamod, kan du ju göra din egen.

Körveln i sig är söt och används ibland som sötningsmedel i kakor har jag hört men jag har ändå valt att mixa de gröna bladen med strösocker. Resultatet är ett illandes klorfyllt socker med tydlig anissmak. Och vet ni vad? Det gifter sig utmärkt med rabarber. Precis som uttrycket sa, nu ska jag titta efter mer smakpartners som växer samtidigt i trädgården och naturen.

Kakan med rabarber, mandelmassa och körvelsocker blir söt och god och alldeles perfekt tillsammans med en kopp stark java.
Du väljer själv om du vill göra den i enda stor kaka och sedan skära upp den vid servering. Jag valde denna gång att göra den i portionsstorlek.

Enkel rabarberkaka med körvelsocker


3-4 personer
Körvelsocker
Ingredienser
20 gram färsk körvel (blad och stjälk)
1 dl / 85 gram strösocker
En pyttenypa salt

Hur gör jag?
1. Skölj körveln väl och stavmixa tillsammans med strösockret tills det blir helt jämnt och illgrönt socker. Ställ åt sidan medan du fortsätter med kakan.

Rabarberkaka
Ingredienser
250 gram färsk rabarber

200 gram färsk smördeg (eventuellt glutenfri)
100 gram mandelmassa, riven
Ca 2 tsk fruktig olivolja
(ev. en liten näve hackade hasselnötter utan skal)

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en plåt och täck med bakpapper.
2. Rulla ut smördegen och kavla ut den jämn. Behåll den hel eller fördela den i lagom stora portionskakor. Skär tunt en snitt runt hela degen, lämna ca en cm ut till kanten. Den kanten ska senare bluffa upp sig under avbakningen.
3. Pensla med olivolja på hela smördegen och framförallt på kanterna. Det gör att den får en fin knaprig och glänsande  yta.
4. Riv mandelmassan och fördela den jämnt på degen innanför den snittade ytan runtom.
5. Skala rabarbern om den har hunnit få ett tjock skal. Dela den i precis långa delar (det gör ingen skillnad i smak men ser bra mycket snyggare ut). Eventuellt kan det också vara bra att dela den i längden ytterligare om de hunnit bli lite väl tjocka. Fördela rabarbern i ett snyggt mönster ovanpå mandelmassan. Om du vill, blir det gott med lite rostade hasselnötter på.
6. Fördela en klick med körvelsocker ovanpå rabarbern. Försök sprida ut det jämnt utan att få det på kanterna.
7. Sätt in plåten i ugnen och baka av tills smördegen fått en fin glöd, c 10-13 minuter. Låt svalna något innan ni hugger in!

Detta recept är fritt från gluten (om du använder glutenfri smördeg, laktos (kolla paketet ytterligare en gång) och ägg. Unik hasselnötter om du behöver.

Het bericht Enkel rabarberkaka med körvelsocker verscheen eerst op Tastecelebration.

potatismos

Simple av Ottolenghi och härligt potatismos med örter

För några månader sedan kom den senaste boken ut skriven av en av mina absolut favvokockar – Yotam Ottolenghi. Idag har det blivit dags för mig att recensera boken Simple och såklart även laga något gott ur den!

Ottolenghi har välförtjänt blivit något av en slags ikon på kokbokshimlen. Det började med Plenty och tog ungefär världen med storm. Eller ja, iallafall här i Holland och resten av Europa. I Sverige tycker jag mig märka ett ganska nyväckt intresse för mat med till exempel marockanskt, israeliskt och turkiskt ursprung. Jag förvånas fortfarande hur pass okänd maten från denna världsända verkar vara här uppe i Norden. Men kanske har jag fel, hoppas det. Och om inte, har ni NU chansen att ta igen det!

Boken Simple är verkligen enkel. Enkel i sitt upplägg, receptval och ingredienser (om man bortser från all färsk mynta, släng dig i väggen lilla kruka med mynta från Ica och några andra underbara specialare såsom zataar och granatäppelsirap). Det här måste ju vara en bok som passar alla! Rolig vardagsmat som inte tar särskilt lång tid att göra eller kräver stor arbetsinsats. Och dessutom så långt från svensk husmanskost man kan komma. Smakar fint i kistan!

Just vad som är enkel mat är ju ganska individuellt, något som Ottolenghi själv på ett amusserande vis berättar om i boken. Allt beror på förkunskaper, nerver, fantasi och naturligtvis tiden man har att spendera. Just detta har man tagit tillvara på i boken och gjort ett lite 70-tals lookalike färgsystem för att enklare kunna välja ut baserat på de ovan nämnda kriterierna. Behändigt även om jag tycker att de tidigare böckerna utstrålar lite mer ”chick” med pappersval, glans och utformning. Nåja.

Recepten består av en blandning av vegetariskt, kött och fisk. Boken bjuder på underbara smakkombinationer!
Kött och fisk kan man ju bara ta bort och ersätta med något annat om man vill.

Krämigt, smakrikt potatismos med örtolja

Ur boken valde jag att göra något väldigt simple, nämligen potatismos. Kan kanske låta nästan för banalt men låt dig inte luras. Ett potatismos som både blir krämigt och luftigt utan varken smör eller mjölk kan vara en besvärligt bara det. Att dessutom få det att smaka delikat och annorlunda än vårt vanliga smaksatt med vitpeppar och muskot, är en konst!

Hemligheten heter olivolja och härliga kryddor. Ett potatismos med mynta, citron, vitlök och timjan smakar underbart som det är, eller kombinera det med någon god grönsaksbiff eller varför inte bara lite stekta grönsaker? Glöm inte att toppa med den härliga örtoljan vid servering! Mjam!

Potatismos med örtolja

4 portioner

Ingredienser
1 kg desireepotatis (eller annan fast potatis, skalad och skurna i mindre bitar)
6 timjankvistar
3 myntakvistar
4 vitlöksklyftor, skalade
1 citron: 5 remsor tunt hyvlat skal
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Topping
60 ml olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 tsk timjanblad, finhackade
ca 8 myntablad, finhackade (2 tsk)
1 citron: 1 msk finrivet skal, 1 msk salt

Hur gör jag?
1. Lägg potatis, timjan- och myntakvistar, vitlök, citronskal och 2 tsk salt i en stor kastrull. Häll på kokande vatten så att vattnet står va 2 cm ovanför potatisen. Sjud försiktigt 1 ca 25 minuter, eller tills potatisen är tillräckligt mjuk för att mosa.
2. Gör toppingen medan potatisen kokar. Häll olja, vitlök, timjan- och myntablad, citronskal och citronsaft i en liten skål med en nypa salt och rejält med svartpeppar. Ställ åt sidan.
3. Låt potatisen rinna av i ert durkslag över en stor skål (du ska använda lite av potatisvattnet senare så häll inte bort allt!)
Ta upp timjan- och myntakvistarna, häll sedan tillbaka potatisen i kastrullen (tillsammans med vitlöken och citronskalet). Mosa potatisen med en potatisstöt, tillsätt 1 dl olja och ungefär 1.5 dl av potatisvattnet långsamt allt eftersom tills du får ett slätt mos.
4. Lägg upp moset på ett fat och gör gropar i ytan med baksidan av en sked. Droppa ört- och vitlöksoljan jämnt över moset och avsluta med några ordentliga tag med svartpepparkvarnen.

Het bericht Simple av Ottolenghi och härligt potatismos med örter verscheen eerst op Tastecelebration.

Saffran- och russinmuffins

Saffran- och russinmuffins

För några veckor sedan behövde vi en lite mjuk kaka till en dessert vi serverade på restaurangen. Då hittade jag på det här receptet. Vi smaksatte den då med matcha-te men idag har jag gjort de lite juliga med saffran och russin istället. Lite som lussebullar fast utan jästid…

Min kakor packade jag tillsammans med en termos varm choklad i min ryggsäck. Kosan styrde jag till den för dagen frostiga Ekoparken vid Christinehofs slott.
Med jackan väl stängd, halsduken hårt omvirad och kameran i högsta hugg, gick jag en fin runda slingrandes ut över vattnet, klappade sällskapssjuka får och drack varm choklad medan jag sneglade ut över nejderna. Fick lite foton och skyndade mig sedan in på stigarna med mer lä i bokskogen.

Har en för evig och obotlig kärlek till bokskogarna här på Österlen, det gör mig inget att dom är kala nu på vintern. Dom är lika vackra som på våren, bara på ett annat sätt.

Det blev en fin promenad av starta arbetsdagen med. Det är som om man ser världen från ett annat håll med en kamera i handen. Tiden stoppas och varje uns av koncentration går till det ögonblicket innan klicket. Måste väl ändå vara ett stänk av mindfullness.
Gör iallafall gott i själen.



Men nu med lite mer fokus på muffins…
Istället för ägg har jag använt mig av mogna bananer, jo alltså det fungerar perfekt som äggersättare i söta kakor! Skulle du inte tycka om banansmak på kakorna, går det utmärkt att byta ut samma mängd som bananen med osötat äppelmos.

Kakorna blir härligt luftiga och lite knapriga på utsidan. Jag har gjort dem i små silikonformar. Alldeles säkert går de utmärkt att göra som muffins eller sockerkaka istället. Öka avbakningstiden och se bara till att de är torra när du tar ut dom. Allra godast är dom samma dag. För dagen efter är det trevligt att slänga in dom i ugnen lite så dom får tillbaka sin knaprighet.

Till kakorna har jag gjort en glutenfri mjölblandning av rismjöl, bovetemjöl, majsmjöl och potatismjöl som blev helt fantastiskt bra att jobba med. Det kommer med mycket stor säkerhet komma tillbaka i flera recept!

Glutenfri mjölblandning

Ingredienser
7 dl / 400 gram vitt rismjöl
5 dl / 300 gram bovetemjöl
2 dl /140 gram potatismjöl
2 dl / 110 gram majsmjöl

Blanda alla mjölsorter i en stor skål och häll sedan över det i en påse. Använd så mycket du behöver till kakorna.

Saffran- och russinmuffins

ca 30 st mycket små kakor/muffins
Ingredienser
Våta ingredienser
150 gram tjock kokosmjölk
125 gram mogen banan (gärna brun)
50 gram solrosolja
1 nypa salt

Torra ingredienser
2 dl /115 gram glutenfri mjölblandning
2 tsk / 7 gram bakpulver
0,5 dl /60 gram strösocker
0,5 gram saffran

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Tillsätt de blöta ingredienserna för sig i en mixerskål. Mixa tills det är helt jämnt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de mixade, våta ingredienserna och blanda väl.
4. Häll upp smeten i förberedda formar ( om de är av metall behöver du kanske smörja dom innan).
5. Ställ in formarna i ugnen, lägg gärna ett bakplåtspapper under för att undvika eventuellt kladd i ugnen. Sätt timern på 20 minuter (öka tiden om du har större formar).
6. Ta ut formen/plåten när kakorna är färdiga och låt dem svalna.

Detta recept är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter.

Het bericht Saffran- och russinmuffins verscheen eerst op Tastecelebration.

Chokladpaj med lingon och röd linsbotten

Chokladpaj med lingon och röd linsbotten

Höst och skymningsljus. Gemensamma söndagsmiddagar med tända ljus. Och naturligtvis choklad!
Första inlägget efter sommarens bråda dagar blir en maffigt chokladig historia med illandes röda lingon, mörk choklad, en rolig botten av röda linser och torkad blåklint med hågkomster från midsommarens ljusa nätter.

Chokladpajen är ingen svår tårta att göra men den den kräver lite förberedelse. Linserna ska blötläggas i 12 timmar och chokladkolasåsen ska kokas i ca en timme. I övrigt är den väldigt enkel att fixa till och framför allt väldigt god. Lite vispad grädde* eller liknande är inte dumt till. Tillsammans blir det en fin dessert på middagsbordet i september.

 

 

 

 


Röd linsbotten

1 kaka 
3 dl torkade röda linser plus blötläggningsvatten
————
150 gram växtbaserat margarin/smör
2 dl strösocker
——————-
Ca 3 dl färska /frysta lingon

Hur gör jag?
1. Lägg de röda linserna i blöt minst 12 timmar, de ska täckas helt av ett lager med kallt vatten.
2. Häll av linserna och skölj av dem i en sil.
3. Häll alla linser i en torr stekpanna och rosta dem under omrörning på ganska låg värme tills de är mjukt rostade, helt torra och fått lite färg. Det tar ca 10-15 minuter.
Strö till sist över sockret och låt det smälta och karamelliseras något med linserna i stekpannan. Häll över linserna på ett bakplåtspapper och låt svalna något.
Ta drygt hälften av linserna och häll ner i en matberedare. Mal linserna till ett fint mjöl.
4. Smält smöret och häll ner det i en bunke. Tillsätt linsmjölet och rör runt. Tillsätt de resterande hela linserna, detta är för att du ska få lite tuggmotstånd i pajdegen. Om du hellere vill ha det slätt, mixar du istället alla linser till ett mjöl och blandar sedan med smöret.
5. Tryck ut pajdegen i en bakform, ju större form du väljer desto tunnare blir kakan.
6. Häll på kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad (se recept nedan) och dra ut den jämnt med hjälp av en slickepott. Strö ca 3 dl lingon uppepå chokladen. Dekorera eventuellt med lite torkade blad av blåklint eller andra vackra, ätbara blommor. Ställ in kylen några timmar innan servering så går det lättare att skära.

Kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad

Ingredienser
Blir ca 3 dl färdig sås
2 burkar kokosmjölk (a’ 400 gram)
6 msk mörk sirap (85 gram)
———————————
200 gram choklad 70 %

Hur gör jag?
1. Ta en djup och gärna modell större gryta, det kommer att bubbla och skvätta lite.
2. Häll i kokosmjölken och sirap. Rör om och låt allt koka upp. Sänk värmen något så att kokosmjölken kan koka med små bubblor konstant. Rör om då och då med en träslev. Koka i ca 1 timme.
3. Nu ska kokosmjölken ha reducerats med ungefär två tredjedelar. Koka vidare men rör nu mer frekvent i grytan de sista 15 minuterna så att du ser när den är lagom tjock eller till ca 1/3 återstår. Tillsätt chokladen och låt den smälta i såsen. Stavmixa den helt jämn.
4.Häll upp såsen i en burk med lock när du är nöjd med konsistensen alternativt i pajskalet för att göra chokladpajen.
Om du inte använder allt på en gång, förvara den i kylen.

Detta receptet är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter men framförallt är det riktigt gott?

Het bericht Chokladpaj med lingon och röd linsbotten verscheen eerst op Tastecelebration.

Tre månader med Tastecelebration Residence!

Tre månader med Tastecelebration Residence!

Vi sitter på vår veranda i den ljumma sommarkvällen. Filt över knäna och hett myntate i glaset. Stjärnorna blinkar över våra huvuden och det känns som är dags för en slags reflektion av de gångna månaderna.

2016 återkom jag till det hus jag växte upp i,  Jägmästarbostaden i Andrarum. Jag kom tillbaka för att ge lite matlagningskurser. Sen gick det som det gick. För drygt ett år sedan startade vi planerna på riktigt. Tastecelebration Residence, en mötesplats för min blogg. En plats för foodies där allt skulle handla om mat, precis som det bubblar och kryllar av inne i min hjärna.

Nu sitter vi alltså här. Planerna börjar falla på plats, möblerna hitta sina hörnor och vi hitta våra rutiner.
Vi öppnade, eller snarare kanske försökte öppna på Skärtorsdagen 2018. Det var en vansinnig snöstorm som höll i sig nästan hela påsken som borde varit det årliga startskottet för hela Österlen. Istället snöade vi inne, fick skicka hem personalen efter en timme och körde själva fast med bilen. Vilket äventyr ändå! Våra holländska vänner fick sig genast en Sverige-upplevelse som hette duga.

Nu är det början av juli och vi har haft sol i flera veckor. Inte ett uns av regn och överallt torka. Det var väl någon som nämnde något om att klimatet är ur led…

Ett av våra hotellrum: Saffran. En av mina favvokryddor så klart!

 

Jag och min man upplever naturen från första parkett och följer päronbladens resa från knopp till blad och kart.
På vår gröna restaurang har vi kört ogräs-meny där min dagliga rutin innehöll plockning av de minsta maskrosbladen, nätta nässlor och intensivt grön kirskål. Numer ropar rabarbern och flädern istället mitt namn. Choklad- och citronmyntan tittar bedjande på mig från sina krukor där jag fått tipset att placera dom pga av spridningsriskerna. Ja, egentligen inte mig emot. Jag älskaaaaar färsk mynta.

Ogräsplock på morgonkvisten

Jo, det känns som ett bra tillfälle att samla tankarna. Jag erkänner, de första veckorna (och månaderna…) var det ganska rörigt och inte så mycket mat i min hjärna som jag är van vid. Det handlade mer om personal, sängkläder, allehanda tillstånd, tallrikar och stolar. Menyer skulle komponeras och ingredienser skulle inhandlas. Väggar skulle målas och flyttlådor packas upp. Gäster tas om hand och frukostar sättas fram.
Men nu börjar det ta form. Vårt ursprungliga koncept ger riktning och alla beslut vägs på guldvåg. Vad ska vi göra med vår tid? Var ska vi lägga krutet? 

Vår restaurang och kaffebar har blivit grön fine dining med fullt fokus på fantastisk vegansk mat som passar en nyfiken foodie. Simon, vår kock, strör lite extra magi på mina bloggrecept och resultatet är mer än lyckat.

Bilder från vår meny och restaurang.

Vårt lilla gårdshotell är fullt titt som tätt och min hemlagade granola har hittat sig till frukostskålarna.
Härnäst står datumen för matlagningskurserna på tur. Teman och recept ska fastläggas och anmälningarna tas om hand.

Vår senaste översatta bok Bullar av Daniel Lindeberg kommer ut i juni i Holland och ett nytt bokprojekt är redan igång.

Kanske undrar ni om det någonsin kommer fler recept på bloggen? Ja det är klart! Vad sägs om solroskaka med jordgubbar, min skandinaviska dukkah eller cheesecake med fläder? Recept som bara ber om att bli fotograferade och publicerade… Jag lovar, dom kommer!

När allt börjar falla på plats, finns det plats för kreativiteten igen. Det började redan 2015 med bloggen, fortsatte 2016 med mina kurser och har nu funnit ännu en ny vändning och en början på något nytt med Tastecelebration Residence.

Jag känner lust och spänning inför allt det nya och ser framemot att få dela det med er här på bloggen och kanske till och med i det riktiga livet här på Tastecelebration Residence. Hoppas vi ses här, det digitala livet är nästa oslagbart men möten i riktiga livet ger oftast en större mening och uppfylldhet har jag upptäckt!?
Isabel

Sugen på fler säsongsrecept? Här kommer några tips på gamla godingar som jag publicerat här på bloggen tidigare.

Mina alldeles egna rabarberknoppar när de började komma upp i våras. Lycka!

Ärvd rabarberchutney med curry

Vegansk rabarber och fläderpannacotta med jordgubbar

Rostad nypotatis med körsbärsrelish och inlagda senapsfrön

Jordgubbstårta med limoncellokräm

Het bericht Tre månader med Tastecelebration Residence! verscheen eerst op Tastecelebration.

Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron

Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron

För ett tag sedan kom den färglada boken Chokladbollar av Mia Öhrn. Idag blir det recension och chokladbollar med vit choklad och citron!
Mia Öhrn har en gedigen bakgrund som matskribent och konditor. Hon skriver för flera av Sveriges största mattidningar och har även givit ut 18 böcker om allt från kladdkaka, hur man startar café (eller kanske just inte…) till franska bakverk. Nu har författaren alltså tagit sin an ytterligare en klassiker – chokladbollen. Det kan ju faktiskt inte bli annat än gott!
Chokladbollar är ju superenkla att få till, innehåller ganska ”vanliga” ingredienser och är dessutom oftast billiga att göra. Perfekt att fixa till med andra ord…
Och även om boken just heter ”chokladbollar” finns det en hel massa varianter utan just choklad i boken, vad sägs om kikärtsbollar med lakrits och fikon, semmelbollar eller kanske matcha-tebollar med hampafrön?
På de härliga fotona ringlas smält choklad, doftas det kakaopulver och strösslas det i brokiga nyanser…

Boken är skriven på ett mycket lättillgängligt sätt med enkla instruktioner och okomplicerade moment. Recepten ackompanjeras sedan av alldeles bedårande foton med en härlig styling runt omkring. Små leksaksbilar lastas med en boll, färgrika assietter garneras med ätliga blommor och ljuvliga koppar med guldrand fylls med rykande kaffe. Allt väl genomtänkt och härligt att se!

Chocolate_balls_with_white_chocolate_and_lemon

Receptet jag valt från boken är alldeles ljuvligt gott. Kombinationen av vit choklad och citron är nästan oslagbar.Får man dessutom den rostade, vita, knapriga chokladen runt om är det som en godishimmel öppnat sig…. Sött och syrligt och ganska enkelt att få ihop. Det är väl bara den där rostade chokladen som skulle ställa till det lite men oroa dig inte, det är enkelt med lite vakna ögon som håller koll på så att det inte bränner.

Nu kör vi!

Chokladbollar med vit choklad och citron

Ca 20 bollar
Smet

200 gram vit (vegansk) choklad
4 dl havregryn (glutenfria)
150 gram växtbaserat smör
4 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron, nära ekologisk
4 msk nypressad citronsaft

Garnering
175 gram vit choklad

Hur gör jag?

1. Garnering
Hacka den vita chokladen som bollarna ska rullas i grovt och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills chokladen blivit gyllenbrun. Rör om då och då och passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och hacka sedan chokladen.
2. Smet
Bryt chokladen till smeten i bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med havregryn, smör, socker och citronskal och saft.
Mixa i ca 3-4 minuter till en ganska slät smet. Har du ingen matberedare kan du smälta chokladen istället och sedan arbeta ihop alla ingredienser i en bunke.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i den rostade chokladen. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt.

Receptet är naturligt fritt från laktos och gluten (om du använder dig av glutenfria havregryn). Tänk på att vegansk vit choklad oftast innehåller någon slags nöt- eller mandelsmör.

Chokladbollar_med_vit_choklad_och_citron

Het bericht Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron verscheen eerst op Tastecelebration.

Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta

Morot – lifehack

Ibland tittar man in i sitt kylskåp och tänker det finns INGENTING där. Verkligen ingenting utom kanske lite potatis, någon lök och morötter. Och då har man egentligen ganska mycket… Idag riktar jag strålkastaren mot moroten och sätter den i sitt rätta ljus.

Egentligen är nog moroten en kameleont. Dold i vardagslunk och lunchbespisningens rivna variant, ovarsamt nerlagd i en ergonomisk djup burk i aluminium.
Eller nyss uppdragen ur jorden, endast avspolad i regnvattentunnan och och avbiten i morgonljuset där du står i pjamas och gummistövlar. Jo, så smakar nog moroten som allra godast…
Eller kanske har du lyckan att få tag på stora söta vintermorötter på torget i mars? Rejäla rötter som fått växa långsamt, lagrats med kärlek och på köpet fått en robust, rik och lite jordig arom. En så totalt annorlunda smak och upplevelse än sommarmorötterna! Jo, en grönsakernas kameleont är den nog.
Idag leker jag med vintermoroten, kryddor och olika tillagningssätt. Gemensam nämnare är att den funkar när som, vardag eller fest.
Idag blir det Morot – Lifehack eller helt enkelt ”morotsknep att ta till för att underlätta vardagen” (när man trodde att kylen egentligen var tom).

Morötter med hel anis

4 portioner
Ingredienser300 gram vintermorötter
ca 2 msk neutral olja
1,5 tsk hela anisfrön
2 msk dadelsirap
Ca 1 dl vatten

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i skivor om ca 1/2 cm var. Förkoka gärna morötterna några minuter i kokande vatten för att förkorta tillagninstiden. Häll av vattnet och låt rinna av.
2. Ta en djup stekpanna och häll i lite olja.  Tillsätt de ev förkokta morötterna och stek ca 5 minuter eller tills morötterna fått lite yta.
3. Tillsätt den hela anisfröna till stekpannan och blanda runt. Stek ytterligare några minuter och tillsätt sedan dadelsirap och ca 1 dl vatten. Blanda runt och låt vätskan koka in. Nu bör morötterna vara klara med ett visst tuggmostånd. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera morötterna varma eller kalla. Det blir gott vilket som.

Morötter_med_anisfrön_och_agave

Morotstzatziki

4 portioner
Ingredienser
2 stora vintermorötter, ca 300 gram
2 dl (soja-) joghurt
1 vitlöksklyfta, riven
Ca 1 msk olivolja
En nypa salt och vitpeppar

Hur gör jag?
1. Skala och riv morötterna grovt.
2. Blanda joghurten med riven vitlök, olivolja och lite salt och peppar väl.
3. Tillsätt morötterna och blanda. Låt gärna tzatzikin stå och mogna i kylen någon timme innan servering.

Morotstzatiski_med_sojayoghurt

Morotspuré med färsk ingefära

2-4 portioner (beroende på serveringstillfälle)
Ingredienser
250 gram vintermorötter, skalad och kokad mjukt
Ca 20 gr / a halv tumme färsk ingefära, fint riven
1 msk växtbaserad grädde (jag tog risgrädde)
Salt och vitpeppar
10 gram växtbaserat smör/margarin

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i mindre bitar, det är inte så viktigt hur de ser ut, de ska ändå mixas. Koka morötterna tills dom blivit mjuka. Häll av vattnet i ett durkslag.
2. Häll över morötterna i en hög mixerskål och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Tänk på att färsk ingefära kan vara starkare än man tror, prova dig fram!
Servera puréen  varm eller kall som tillbehör.

Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta

4-6 personer
Ingredienser
1,5 tsk svarta senapsfrön
4 rivna morötter
1 tsk salt
Saften av 2 lime
I näve grovt hackade myntablad

Hur gör jag?
1. Börja med att rosta senapsfröna i en torr stekpanna utan fett. Rosta tills dom börjar sprätta (täck med ett lock så att dom inte hoppar ut). Ta bort stekpannan från värmen och häll upp fröna i en skål, låt svalna.
2. Riv morötterna och lägg i en skål.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Klart!

Morotssallad_med_svarta_senapsfrön_och_mynta

Het bericht Morot – lifehack verscheen eerst op Tastecelebration.

Tastecelebration Residence öppnar!

Tastecelebration Residence öppnar!

Nu har det äntligen blivit verklighet, bloggen får sin alldeles egna mötesplats för foodisar; Tastecelebration Residence. Nu har vi öppnat!

Det här har vi jobbat länge på och äntligen ska det bli verklighet. Vi öppnat vårt Residence i den lilla byn Andrarum på Österlen i Skåne.
Tillsammans med min man Joost har vi skapat en plats helt byggd på min stora passion MAT! Faktiskt handlar i princip allt om mat på ett eller annat sätt i vår fantastiska Jägmästarbostad från slutet av 1800-talet.
I huset finns en kaffebar och restaurang, gårdshotell med fyra dubbelrum, kokboksbibilotek och utrymmen för mindre konferenser och utställningar. Dessutom kommer vi att erbjuda både matlagningskurser och matfotografikurser av olika slag. Mer information om det kommer senare.

Hungrig!

Vi öppnar direkt med en fantastisk utställning med matfotografi, Hungrig! En lustfylld utställning med foton från tidningen Vegourmet och fotografen Magnus Holm, mig själv och tre lyckliga vinnare från den Instagramtävlingen vi höll tidigare i år.
Utställningen kan man besöka fram till den 31 augusti i år. Se öppettiderna här.

Hungrig blir man garanterat av gå runt och titta och då är det tur att man kan äta här med. Förutom mackor, söt fika och goda cappuccino, kan man också njuta av en hel middag med vin eller öl om man skulle vilja. All mat som serveras här är fokuserad på grön mat precis som på bloggen.

Gårdshotell

Till sist kan man pusta ut i våra hotellrum, drömma sött och njuta av en god stärkande frukost innan det är dags för nya äventyr. Kanske, kanske väljer man istället att bara ligga kvar och njuta av ljuset och tystnaden….

Läs mer om Tastecelebration Residence på vår hemsida www.tastecelebrationresidence.se

Adress till Tastecelebration Residence är Jägmästarbostaden 101, Alunbruket.
Restaurangen är öppen fredag-söndag 12.00-20.00 och tisdag 9.00-17.00. Ring gärna och boka 0708-153955.

Utställningen Hungrig! öppnar den 30 mars och går att besöka tills den 31 augusti 2018.
Besök utställningen
30/3-2/4 11.00-20.00
Matrundan 10-13 maj 11.00-20.00
Övriga tider fram tills 22 /6, fredag, lördag och söndag 12.00-21.00.

Under Matrundan 10-13/5 har vi öppet 11-21.

Välkommen till oss!

 

Het bericht Tastecelebration Residence öppnar! verscheen eerst op Tastecelebration.

Scroll to Top