Boka ditt boende här

På ett par minuter har du bokat rum för sköna dagar på Österlen

16 konstupplevelser under påsk på Österlen

Konstrundan på Österlen är en institution sedan 1968, och än idag – 55 år senare – vallfärdar besökare från hela landet till Österlen för att gå på Konstrunda. Och möta våren! 

Tjörnedalagården, beläget i det pittoreskaste av Österlens alla fiskelägen – Baskemölla, är påskens självklara Mecka. Här kan man få en glimt av verken från alla deltagande konstnärer så att man kan planera sin alldeles egna konstrunda.

Men egentligen handlar påsken på Österlen om så mycket mer. Det är själva startskottet på våren. Picknicken vid Vitemölla hamn. Pizzan på GÅRDENS vedugn i Simrishamn. Det blommande körsbärsträdet vid Vårhallen, eller kanske fikan på Byvägen i St. Olof. 

För att inte tala om alla mysiga små hotell och B&B som ligger utströdda runt om på hela Österlen! Vi har samlat ihop våra favoritboenden som du kan boka direkt här hos oss.

Möt våren med Konstrundan på Österlen.

Innehåll:

1. Samlingsutställningen på Tjörnedalagården i Baskemölla.

Konstrundan pågår 7– 16 april
På långfredagen 2023 öppnar Konstrundan – Sveriges äldsta konstrunda som startades av lokala konstnärer redan 1968. Välkommen att uppleva konsten och möta konstnärerna i deras öppna ateljéer och utställningslokaler runt om i östra Skåne.
Öppettider helgdagar och lördagar 10–18, vardagar 13–17.

2. Hylkegården

På kustvägen mellan Brantevik och Skillinge finner man Hylkegården. Här kan man njuta gott kaffe med hembakat, kakor, räkmacka, matiga pajer och mycket mer allt i genuin allmogemiljö, eller i den lummiga trädgården med utsikt över Bornholmsgattet.

Kabusa Art Gallery, Österlen

3. Kabusa Art Gallery

”GÅ INTE MISTE OM EN UNIK UPPLEVELSE!” Om du söker efter något utöver det vanliga är chansen stor att du finner det just här - på Kabusa Art Gallery! Beläget på vackra Österlen - ett stenkast från milslånga stränder och vidunderlig natur. I en f.d. stärkelsefabrik med anor från 1800-talet kan du inspireras av både nationella och internationella influenser. Vår tro är att det finns konst för alla smaker. Konst gör något med oss! Väcker glädje, lust, ilska eller sorg.

FABRIKEN - Österlen

4. Fabriken

Vår förhoppning är att du i denna fabrik skall möta människor vars vilja, lust och kunnighet skapar en helt ny slags luftbehandlingskomponenter. Att detta blir en plats för gestaltning, uppfinningsrikedom och intuition. Gärna också för ett och annat hugskott – eller narrspel.
7/4 – 16/4

ALLA DAGAR KL: 10 – 18

tomelilla konsthall

5. Tomelilla Konsthall

Tomelilla konsthall byggdes 1965 och inryms i Tomelilla kulturhus. Konsthallen består av en stor hall och tre mindre utställningsrum, där utställningar med bred variation visas året om. Ambitionen är att besökarna ska mötas av olika konstarter, stilar, tekniker och uttryck. Både samtids- och traditionell konst ställs ut. Sedan 2017 finns det även ett Artist in residence knutet till konsthallen.
Det är fri entré till alla utställningar i Tomelilla konsthall, vilket bottnar i en vilja att sprida och öka kunskapen om samtidskonst.
Öppettider:
Tisdag 13-18
Onsdag-fredag 13-17

Lördag-söndag 11-15
Långfredag-annandag påsk har konsthallen öppet 10-18

6. Olseröds Konsthall

Olseröds Konsthall – En mötesplats för samtidskonst på Österlen. Den 24 mars 2016 öppnade Olseröds Konsthall sin verksamhet i just lilla byn Olseröd. Det blev startskottet för en ny plats där samtida konst och även design kan visas under det intensiva sommarhalvåret i sydöstra Skåne.
Aktiv utställningsperiod från skärtorsdag varje påsk till den sista september. Då gäller dessa tider:
Onsdag – söndag kl 12-17.
Övrig tid efter överenskommelse.

7. Rikstolvan

RIKSTOLVAN erbjuder en mix av spjutspetsen av konstnärer i regionen och den internationella konstarenan. Här korsar konst och samtal fälten mellan genrer och discipliner för att tillsammans öppna och fylla gapet mellan teknologi/konst/vetenskap. Konsthallen arrangerar även seminarier, workshops, filmvisningar, publiksamtal och litteraturdagar, masterclasses utspridda stora delar av året.

Rockhead Art Galleri - Österlen

8. Rockhead Art

Rockhead Art är galleriet i Simrishamn där konstnären, artisten och författaren Ulf Lundell ställer ut sina verk. Här finns arbeten i olja, akryl, teckningar och grafiska blad.
Öppettider 2023

Galleriet öppnar under påskhelgen:
 7 april, Långfredag/Vernissage 12.00-18.00

8 april, Påskafton 11.00-16.00
9 april, Påskdagen 11.00-16.00

10 april, Annandag påsk 11.00-16.00

9. Åsa Melin, Galleri Peppinge

Åsa Melin - Skulptur, Måleri och Poesi. "Strax norr om Kåseberga ligger Peppinge, den lilla byn som i långa tider lockat konstnärer, författare, skådespelare och livsnjutare med stillhet och avskildhet. Samtidigt som det närbelägna havet, stränderna, fälten och det ständigt föränderliga landskapet ingjutit kraft och inspiration.

Folkets Bio på Gylleboverket

10. Gylleboverket

Gylleboverket är en plattform för samtida konst och film belägen på en före detta byggåtervinning. Det är både en arbetsplats för konstnärer och en plats för utåtriktad verksamhet med biograf, utställningar, workshops, föreläsningar och festivaler. Gylleboverket gör också konstnärliga samarbeten på och utanför platsen.

Hand made by charlotta unger

11. Handmade By Charlotta Unger

Mitt på böljande Österlen vid Backåkra ligger min ateljé och gårdsbutik! En rolig rörig-underbart kreativ miljö! Här skapar jag i keramik, fårskinn och textilt.

Argilla krukmakeri

12. Argilla Krukmakeri

Handdrejat stengods till ”bruk & lyst” av Anders Hägg. Krukmakare på Argilla Krukmakeri sedan 48 år. Önskan är att vårt konsthantverk ska skänka vardagsglädje.

13. 912 Kåseberga

912 Kåseberga är en gammal kringbyggd gård belägen utmed kustvägen precis utanför Kåseberga. Elna-Karin Helgesson är keramiker. Här har Elna-Karin sin verkstad. I det gamla stallet visar hon sin keramik.

14. Atelje Echi – Galleri Anima

Besök konstnär Echi Åberg på hennes arbetsplats och se hennes konst - måleri på duk och papper med akryl, pasta, krita, bläck och mixed media. Där ni kan handla direkt av konstnären. Echi jobbar också med trä, metall och resin i egna projekt och tillsammans med internationella konstgrupper.

Ateljé Ann-Margrete Clarén

15. Ateljé Ann-Margrete Clarén

Ateljé Ann-Margrete Clarén - Ateljé Mitt i Stadens Hjärta, Simrishamn Bergengrenska Gården/Lübeckergränd (vid 1910) Bildkonstnär, arbetar i tekniken olja, där hästen är ett återkommande tema likaså musicerande kvinnor.

Ristade ägg på Galleri Maria Lancing - Österlen

16. Galleri Maria Lancing

Några av människans tidigaste uttryck kan återfinnas i inristningar gjorda med vassa föremål på naturmaterial. Allt ifrån mönster och tecken på hud, horn, trä och folkloristiska skrapningar på äggets yta runt om i världen.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2023
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se