Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Kurs-Halmbalshusbygge @ Ecotopia

18 maj - 21 maj

En kurs för dig som söker kunskap för att planera ett eget hus


Datum:
  18-21 maj 2023

Funderar du på att bygga ett halmbalshus? Vill du bygga klimatsmart och energisnålt, kanske med mycket lera? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som drömmer om eller planerar att bygga ett eget hus.

Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmbalsväggar som lerputsas är enormt klimateffektiva och ger välisolerade konstruktioner. Leran fungerar som lufttätt skikt och konstruktionen är diffusionsöppen. Materialen är billiga och fria från gifter. Innemiljön blir bra med god isolering och tung, värmelagrande massa på insidan som också jämnar ut fuktnivåer. Lerputs och hårt packade halmbalar skyddar bra mot brand. Halmbalar och lera är billiga material men kräver en del arbete.

En arkitekt, en halmhusbyggare, en bygglovsinspektör och en självbyggare visar vägen från idéer och ritningar till bygghandlingar samtidigt som de ger svar på följande frågeställningar:

• Hur förverkligar man ett halmhusprojekt?
• Vilka tekniker och konstruktioner bör man välja?
• Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen?
• Vad måste man tänka på rent praktiskt när man bygger med halmbalar?

Den här kursen behandlar Halmbalshus från fyra perspektiv, först kring olika tekniker för halmbalshus och dess hållbarhet och fysik. Vad styr klimatpåverkan för en byggnad och hur minimeras den i halmbalshus? Vad styr energianvändningen och hur fungerar halmbalsväggar ur ett fuktperspektiv? Hur bygger man giftfritt? Vilka konstruktioner passar för grunder och tak i halmbalshus och för självbyggeri?

Teori varvas med praktiska pass där man får prova på olika metoder för halmbalsbyggande och lerputs. Kursen visar på metodernas möjligheter och vad som är viktigt att ta i beaktande.

Därefter planering av ett hus, bygglovsprocess och krav som ställs i Sverige. En byggnadsinspektör från kommunen visar på krav och lösningar för halmbalshus. Vi går igenom hur ett hus ritas och dess konstruktion för att uppfylla högt ställda krav på utformning, rum, hållbarhet och innemiljö.

Detaljer

Start:
18 maj
Slutar:
21 maj

Arrangör

Ecotopia på Österlen
Telefon:
070-333 08 14
E-post:
info@ecotopia.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Ecotopia på Österlen
Bondrum 1334
Skåne Tranås, 273 92 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0703-330 814
Visa Plats-webbplats
2023
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se