Spraggehusen

Söder om Skillinge, tätt intill den steniga stranden ligger, norrifrån räknat, dessa tre byar, Norrekås, Örnahusen och Spraggehusen, i det närmaste sammanvuxna. Bebyggelsen finns på båda sidor om kustvägen nummer 1500.

Örnahusen var en gång ett fiskeläge med ett fyrtiotal fiskarstugor och uthus, placerade så nära havet att de 1872, vid den fruktansvärda novemberstormen, samtliga spolades ut i havet. Örnahusen har aldrig haft en riktig hamn. De små grund och stenblock som ligger en bit ut från stranden har byggts samman med en stenbrygga och har fungerat som skydd och tilläggsplats.

Mycket av det gamla samhällets charm är bevarat, men i dag är det inte duktigt sjöfolk som bor här. Hela området är i dag mycket eftertraktat och nybyggnation är i gång. Många av de gamla husen har restaurerats och fått modernt innehåll. Här bor deltidsboende, men också många helårsboende.

Två kilometer söder om byraden ligger Kyhls strand, första lokal i det långa sandstrandsområdet som lockar så många badgäster, men även fågelskådare och vandrare.

På stranden i Örnahusen finns en flygplanspropeller med en informationsplatta uppställd. Den vittnar om den uppskakande händelsen som inträffade den 24 maj 1944 då det amerikanska bombplanet B17G, 42-107178, skadades av Luftwaffe i samband med ett bombningsuppdrag över norra Tyskland, och sökte sig mot land norrut. Planet nådde Skåne och cirklade, under beskjutning av svenskt luftvärn, mellan Simrishamn och Sandhammaren. Piloten valde att försöka landa i havet utanför Örnahusen.

Ett par av planets besättningsmän hoppade. Planet kraschade brinnande och hamnade på sju meters djup. Piloten lyckades undvika att ramma ett hus på stranden och har postumt belönats med tapperhetsmedalj. Fortfarande dyker många kring vrakplatsen varje år.

Bebyggelsen är blandad och i många fastigheter pågår verksamheter av skilda slag, hantverk, och konsthantverk. Bredband och andra moderniteter har möjliggjort för många att flytta hit till idyllen och ta sin yrkesverksamhet med sig. Företagarföreningen har många aktiva medlemmar. Föreningslivet är livaktigt. Skillinge IF har betydande fotbollsverksamhet för killar som tjejer och inviger 2010 Österlens första konstgräsanläggning.

Närmaste större ort är Skillinge en kilometer norröver längs kustvägen. Här finns livsmedelsaffär, skeppshandel, restauranger, kapell, kiosk, sjöfartsmuseum, teater, skola, barnomsorg och äldreboende.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se