Ravlunda

När Linné kom till Ravlunda på sin skånska resa blev han hänförd av naturen och ansåg att det inte kunde finnas något vackrare i hela landet. Det är nära till Haväng och havet, där Verkeån når Östersjön och delar sandstranden.

Här kan man leta bärnsten och njuta av backtimjan och sandnejlika. Här står Havängsdösen och ruvar på sin hemlighet. Uppe på den brant sluttande strandvallen ser man “hur långt som helst”. Skjutfältet norr om dösen har varit i bruk sedan mitten av 50-talet. Många besöker fältet när inga övningar är på gång och man kan få starka naturupplevelser av kärrhök, får, lövgrodor och hjortar.

Ravlunda kyrkby ligger cirka två och en halv kilometer rakt västerut, strax söder om de böljande Brösarps backar, där bl.a. Hasse och Tages “Äppelkriget” och Astrid Lindgrens “Bröderna Lejonhjärta” spelades in. Kyrkan har fått en smått enastående placering högst i byn och har legat här sedan 1100-talet. Två mycket bekanta svenska kulturpersonligheter vilar på kyrkogården: Olle Adolphson och Fritiof Nilsson Piraten.

Fritiof själv skrev texten till sin gravsten: “Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972.” I trakten kring Ravlunda har det bott människor mycket länge. Det finns gott om bronsåldersgravar och mycket talar för att Ravlunda en gång varit häradstingets samlingsplats. 2009 påbörjades omfattande utgrävningar av den gamla handelsplatsen Maletofta, ett stenkast från Verkeån. Den s.k. brakteaten med ansiktsmasker från Ravlunda är en unik guldplatta som visar på skicklig smideskonst i trakten.

Ravlunda fick en egen berömd beskrivning 1746, prosten Floraeus hembygdsbok i sann Rudbeckiusanda, Flores antiquitatis Scanicae. Floreus tar väl i, men förlägger kulturens vagga till Ravlunda. Riksväg 9 passerar strax öster om byn och här finns bussförbindelser vidare norrut mot Kristianstad och söderut mot Simrishamn. Avståndet till Brösarp, som har ett brett serviceutbud är ungefär fyra kilometer.

Söderut på riksväg 9 är Kivik närmaste större ort som också har mycket i serviceväg att erbjuda. Genom Ravlunda går museijärnvägen som, huvudsakligen sommartid, trafikeras av Skånska Järnvägar, en upplevelse från ångtågens storhetstid. Tåget går mellan Brösarp och S:t Olof och lockar många åkande. Söder om Ravlunda ligger Torups gods och Vitaby.

Ravlunda sockens byalag är en mycket aktiv sammanslutning. Under ett antal år har Ravlunda bränneri med restaurang och museet “Kul-på-hjul” med massor av leksaks- och modellbilar, ett gäng moppar och en samling scooters. Dessutom ett par riktigt kul modelljärnvägar.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se