William Wistrand går från klarhet till klarhet » Österlen

William Wistrand går från klarhet till klarhet

William Wistrand går från klarhet till klarhet
Skrivet av Joachim Orrenius / 26 juli, 2020

DSC 4398 1 österlen.se
William Wistrand – Barsebäck Resort Masters yngste deltagare.

När väl tävlingssäsongen drog igång för Österlens GK:s 15-årige golftalang William Wistrand blev det en rejäl utmaning. Som enda deltagare från sydöstra Skåne kvalificerade han sig nyligen till Barsebäck Resort Masters som ingår i MoreGolf Mastercard Tour. Vi följde William under andra dagens spel på Barsebäck GK:s bana Master Course där han tampades med nära 200 andra spelare från den svenska senioreliten. 

William inledde första dagens spel på ett strålande sätt. Fyra par och en birdie på de första fem hålen gav efter 18 spelade hål 78 slag (fem över banans par). 

“Min lägstanivå är hög”

Barsebäck välkomnade oss till andra dagens spel med aningen ostadig väderlek. Stabilare då från William som inledde med långa, raka slag upp på green vilket gav honom möjlighet att birdieputta på de båda inledande hålen. Puttarna var bra men smet retligt förbi koppen och istället för två birdies fick William notera par i scorekortet på både hål 1 och 2. 

Därefter tre hål med bogeys men William höll fokus och på sexan rullade han åter i ett par – starkt! Resten av ronden innehöll fem bogeys, fem par och två birdies vilket blev 81 slag och totalt tretton över par under två dagars spel vilket denna gång inte räckte till en placering på rätt sida om cutten. Men att ha 30 spelare från den svenska eliten bakom sig är imponerande.

– Jag är nöjd. Att spela sådär golf och ändå få ihop en bra score på en så pass svår bana som Barsebäck är ett jättebra kvitto på att min lägstanivå är hög, säger William Wistrand när vi sätter oss ner i konferensavdelningen på Lilla Vik.

Vilken härlig utmaning att få spela Barsebäck Resort Masters.
Vad tänkte du när du fick klartecken att vara med?

– Att det skulle bli jättekul att spela. Barsebäck Resort Masters och Swedish Golf Tour på Djupadal förra året är de två största tävlingarna hittills i min golfkarriär. 

DSC 4400 1 österlen.se
Nionde hålet på Master Course. Bollen ligger pluggad i den mjuka och ojämna bunkerväggen. Hur ska detta gå?
DSC 4403 österlen.se
Svar. Det svåra läget i bunkern på nian klarade William galant.

Amatören Ludvig Åberg vann Barsebäck Resort Masters

MoreGolf Mastercard Tour ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden. Touren är den marknadsledande professionella golftouren i Norden. Här spelar proffs från flera länder som förbereder sig för att ta steget ut i Europa.

Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb spelade hem Barsebäck Resort Masters tack vare en bogeyfri sista 68-rond. Detta var hans andra raka seger på MoreGolf Mastercard Tour. 

Resultat topp tre – Barsebäck Resort Masters

1. Ludvig Åberg -15
2. Mikael Lindberg -10                                              
3. Björn Hellgren -8

Fler egna beslut utan caddie

Under flera år har William redan hunnit med att tävla mot seniorer. Bland annat vann han förra året klubbmästerskapet i hemmaklubben Österlens GK.

Vad är skillnaden att tävla mot seniorer jämfört med spelare i din egen ålder?

– Slagkapaciteten, och att spela smart. Som junior vill man ofta slå så långt som möjligt och då ökar risken att man missar vilket innebär höga scorer. På Barsebäck var jag tvungen att spela smart, att spela fram bollen istället för att gå för green. Det var lärorikt. Det jag också tar med mig från denna tävling är att jag måste vara mer noggrann med avståndsbedömningar och vart jag ska slå bollen. Ibland tog jag lite för snabba beslut.

Vid tävlingar brukar Williams pappa eller farfar gå caddie. Tävlingen på Barsebäck genomfördes utan varken publik eller caddies, hur upplevde du det?

– Det blir inte samma sak och det bli klart ensamt. Det är alltid kul när någon går med. Och en caddie kan du alltid prata med. Utan caddie blir jag mer självständig och får ta fler beslut själv. Om det är positivt eller negativt vet jag inte. Tråkigt dock utan publik.

DSC 4389 österlen.se
Tävlingar utan caddie innebär fler egna beslut för William Wistrand.

Vilket hål var du mest nöjd med under tävlingen på Barsebäck?

– Hål 1. Jag tror inte jag spelade hålet exakt som jag ville men båda dagarna fick jag den scoren jag ville ha på ettan. Det är ett riktigt tungt öppningshål och där gjorde jag par båda dagarna. Det är jag riktigt nöjd med, viktigt att få en bra start på rundan.

Junior-SM och Slaget om Skåne nästa vecka

I den första deltävlingen i Slaget om Skåne som nyligen spelades i Sjöbo slutade William tvåa. På tisdag nästa vecka spelar William andra deltävlingen i Slaget om Skåne som denna gång spelas på Kristianstads GK. 

Och dagen efter Slaget om Skåne åker han till Kalmar för att spela en tävling som ingår i SM för juniorer (13-21 år). I Kalmar deltar över 100 spelare som först spelar tre dagars cut där sedan de 45 bästa får spela den fjärde och sista tävlingsrundan. Fortfarande är varken publik eller caddies välkomna ut på banorna. Det som William däremot tar med sig ut på banorna är erfarenheten från Barsebäck Resort Masters. Lycka till!

newspaper rec728 österlen.se

Nackas staty i Borrby renoverad

27 november, 2018
nackas staty i borrby renoverad österlen.se
thumb DSC 8592 1024 österlen.se
Nacka Skoglunds staty i Borrby på Österlen renoverades i somras.

Fotbollsikonen Lennart ”Nacka” Skoglund har förärats två statyer i Sverige. En på Södermalm mitt i Bajenland, och en på idrottsplatsen i Borrby här på Österlen. Det österlenska fuktiga klimatet har slitit hårt på Borrbystatyn, tillverkad av gammal fartygsplåt, sedan den invigdes för åtta år sedan.

Nu är statyn renoverad. Initiativtagarna till statyns uppkomst, Rickard Andersson och Ulf Andersson, tillsammans med representanter för Borrby IF har hjälpts åt.

– Statyn är ihålig och fuktig luft smyger sej in, både här och där. Rost är naturligt, den är trots allt åtta år nu. Vi har gjort ytlig tvätt och slipat statyn, sedan målade vi på ny färg, säger Ulf Andersson, som för övrigt är inbiten bajensupporter och äldre bror till förbundskapten Janne Andersson.

376694 528515407167842 1723119741 n österlen.se
Ulf Andersson i samband med en julaftonsmatch mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF:s oldboys.

Nacka har ju på sig det brasilianska laget Fluminenses vita matchställ, du var inte sugen på att måla över brassarnas matchställ och ersätta med Bajens grönvita ställ?

– Nä, statyn står där för att markera en historisk händelse. Egentligen skulle ju Nacka ha lirat med Österlenkombinationen som mötte Fluminense i den där uppvisningsmatchen i Borrby 1960, men Svenska Fotbollsförbundet satte stopp för det. Istället spelade han med brassarna och därför blev det också Fluminenses matchställ på statyn, fortsätter Andersson.

När statyn invigdes var det en och annan lokalpatriot som ifrågasatte varför bajaren och söderkisen Nacka skulle stå staty i Skåne. Idag har statyn blivit en del av Borrbys själ och är både omtyckt och välbesökt. Många, framförallt grönvita, semesterfirare på Österlen passar på att besöka Nackastatyn när de tillbringar semester i sydöstra Skåne, och varje julafton arrangerar Bajen Fans Österlen tillsammans med Borrby IF traditionsenligt julaftonsfirande vid statyn kl 12.00.

– Bajen borde även förlägga ett träningsläger till Borrby inför nästa säsong, föreslår Ulf Andersson avslutningsvis.

Att Hammarby kommer till Borrby på träningsläger har förmodligen höga odds. De grönvita fansen får nog hålla tillgodo med det traditionella julaftonsfirandet vid statyn.

newspaper rec728 österlen.se

IFK Simrishamn kör vidare med Kamratcupen

21 november, 2018
ifk simrishamn kor vidare med kamratcupen österlen.se
DSC 5354 österlen.se
FC Plisat vann Kamratcupen i futsal 2018.

IFK Simrishamns populära Kamratcupen ser ut att bli av även denna vinter. Tolv lag var på tisdagskvällen anmälda till seniorklassen och arrangören hoppas nu på att fler anmälningar droppar in innan anmälningstiden går ut om en dryg vecka. Gruppspelet avgörs 30 december samt 2–4 januari. Finaldag den 6 januari.

Hoppas på över 20 lag i seniorklassen

– Vi hoppas på att bli över 20 lag i seniorklassen. IFK Simrishamn ställer upp med sina nyförvärv. Österlen FF och Tomelilla IF är också anmälda så Österlens bästa lag är alla med. Dessutom är två futsalklubbar med, Futsal Deluxe och fjolårssegrarna FC Plisat, säger IFK Simrishamns ungdomsansvarige Izet Kaljic, som vid nyår övergår till rollen som styrelserepresentant i Simrishamnsklubben.

Hittills tolv anmälda lag

FC Plisat, Futsal Deluxe FC, IFK Simrishamn 1, IFK Simrishamn 2, Sankt Olofs IF, Borrby IF, Tomelilla IF, Hammenhögs IF, Torna Hällestad IF, Liga 06, Gärsnäs AIS och Österlen FF.

”Chans att visa upp sig inför en storpublik”

Förutom seniorklassen spelas även en ungdomscup under Kamratcupen. Men någon damcup lär det inte bli i år heller. Intresset där är för dåligt vilket såklart beror på att det inte finns tillräckligt många damlag som vill spela futsal.

Kamratcupen 2015 publik österlen.se
IFK Simrishamns Kamratcupen lockar som alltid storpublik.

Några nyheter till årets Kamratcupen?

– Vi ska vara mer frekventa med rapportering av bilder, reportage och videosnuttar. Vi vill att det ska bli en fin inramning med musik och effekter, framförallt under slutspelet (med dj på plats). Och som alltid kommer det vara en grym stämning på läktaren. Så här kommer vara många profiler på plats, lag och spelare. Samt tränare. En bra chans för föreningar att visa upp sig inför en storpublik och för en massa barn och ungdomar som kommer och tittar.

Gruppspelslottning live

Kamratcupen är en futsal-cup som arrangeras i Korsavadshallen i Simrishamn. Gruppspelslottningen sker live den 7 december kl 19.00 via IFK Simrishamns sida på Facebook.

newspaper rec728 österlen.se

Tomelilla IF tillbaka i trean efter friplats

20 november, 2018
tomelilla if tillbaka i trean efter friplats österlen.se
DSC 9562 österlen.se
Tomelilla IF åkte ur division 3 och gör efter endast tre veckor rekordtidig comeback i trean. I kavaj dessutom. Tomelilla IF:s lagkapten Joakim Persson pekar ut riktningen.

Nye Tomelilla-tränaren Magnus Högström fick en trist start när Tomelilla IF för ett par veckor sedan misslyckades med att kvala sig kvar i trean. Idag är det betydligt muntrare miner i Tomelilla efter det att föreningen erbjudits en friplats tillbaka till division 3. Sejouren i division 4 blev alltså rekordkort.

– Tomten kom tidigt i år. Vi har blivit erbjudna en plats i division 3 kommande säsong och denna tackade vi givetvis ja till. Division 3 på IP 2019, tack för den, skriver Tomelilla på sin Facebook.

Österlensport kontaktade Skånes Fotbollförbund för att höra om bakgrunden till det glädjande beskedet.

– Det finns en vakansordning i Sverige om vem som ska få plats om något lag drar sig ur en serie. Jag vet inte vilket lag som drog sig ur, det kan ha varit ett norrlandslag. Nu var det i alla fall Skånes tur att få den vakansen och då låg Tomelilla överst i rankingen efter höstens kval. Så dom fick frågan och har tackat ja, säger Andreas Törnqvist, tävlingsadministratör på Skånes Fotbollförbund.

Vilka tar nu Tomelillas plats i division 4?

– Den tar Vanneberga IF. Och då blir det en vakans i femman och den platsen tar Torna Hällestads IF. Och vakansen i sexan tar Skånes Fagerhults IF. Sedan blir det rockader i seriekartorna som det är lite pilligt att få ihop. Det är geografin som är avgörande och den nya serieindelningen har vi presenterat för föreningarna nu i eftermiddag. Och i morgon på vårt representantskapsmöte tas definitivt beslut om det lagda förslaget. Föreningarna kan komma med motförslag som vi tillsammans med föreningarna får ta beslut om, avslutar Andreas Törnqvist.

Uppflyttningen påverkar inte Tomelillas träningsupplägg. Tre träningar per vecka fram till mitten av december är det som gäller. Den tidiga julklappen ger dock tränare Högström och hans mannar extra motivation under den kommande träningsperioden. Bra för fotbollen i sydöstra Skåne!

newspaper rec728 österlen.se

Tibor Cica, Jonathan Karlsen, Bassam Ahmad och Rasmus Nilsson klara för IFK Simrishamn

14 november, 2018
tibor cica jonathan karlsen bassam ahmad och rasmus nilsson klara for ifk simrishamn österlen.se

De två gångna säsongerna har IFK Simrishamn tillhört toppskiktet i den sydöstra division 4-fotbollen. Nu satsar man på att ta klivet hela vägen upp till division 3.

Efter det att Simrishamnsklubben tidigare i höstas gjorde klart med Bassam Ahmad från division 2-laget Österlen FF ansluter nu ytterligare två spelare, Tibor Cica och Jonathan Karlsen, från samma klubb. Dessutom är Rasmus Nilsson från Brösarps IF klar. Med andra ord; goda förutsättningar för att IFK Simrishamn kan tillhöra toppen av fyran även den kommande säsongen.

Nyförvärven tillför rutin och karaktär

– Vi fyller 100 år nästa år och vi spänner bågen rejält. Det här är den största satsningen på 20-25 år. Vi har sneglat på Jonte (Jonathan Karlsen) under en tid och efter några möten kändes det bättre och bättre. Han hade ett år kvar på sitt kontrakt men det har vi löst med Österlen FF och det är vi väldigt glada för. Bassam (Ahmad) kom ju till oss redan under sensommaren. Han har kommit in bra i gruppen och fortsätter i IFK även nästa säsong. Med Tibor har vi också fört löpande samtal. Han är också en fantastisk fotbollsspelare. Dessutom är Tibor och Bassam arbetskamrater så det har underlättat kontakten, inleder IFK Simrishamns ordförande Morgan Ristmägi.

Rasmus Nilsson är en 21-årig talang som bor i Östra Vemmerlöv. De övriga tre bor i Simrishamn, något som Morgan Ristmägi ser som en stor fördel.

– Det är spelare som bor och jobbar här och kommer vara i Simrishamn. Efter träningar och hemmamatcher är de hemma på några minuter, säger Morgan Ristmägi.

DSC 6971 österlen.se

– I år har jag spelat med Brösarp men kände att det var dags för mig att prova spel på en högre nivå. Då är Simrishamn jättebra för mig att utvecklas i. Jag är en vinnarskalle och är väldigt ambitiös med min träning. Jag tror också att jag kan vara med och bidra till framgång, säger Rasmus Nilsson.

– Vi hade en stark trupp redan förra året men är besvikna på resultatet. Vi hade en del luckor karaktärsmässigt. Nu tar vi in ett par rutinerade spelare med stark karaktär och som vet vad som krävs. Vi vek ner oss i ett par matcher den gångna säsongen. Det behövs spelare som står upp när det blåser. Rasmus är typiskt en sådan spelare som vi i IFK Simrishamn vill knyta till oss – ung, ambitiös med vinnarskalle och som kan användas på flera olika positioner, säger IFK Simrishamns huvudtränare Marcus Svensson.

Jonathan Karlsen assisterar Marcus Svensson

Jonathan Karlsen kommer även ha rollen som assisterande tränare till Marcus Svensson.

– Marcus har varit tränare hos oss ganska länge nu och både vi i styrelsen och spelargruppen ville gärna ha honom kvar, men vi behövde få in någon ledartyp som kan utmana och ifrågasätta honom på rätt sätt. Och i den rollen är Jonte perfekt, säger Morgan Ristmägi.

– Jag har tidigare blivit tillfrågad som assisterande tränare i lägre divisioner men då har det inte varit aktuellt. Detta är ju ett steg in i tränarrollen som ju är min tanke i framtiden när jag lägger skorna på hyllan. Det är kanon att komma hit på en bra nivå och gå bredvid Marcus, säger Jonathan Karlsen, som också får lovord från Bassam Ahmad.

– Han är en underbar kille, ursäkta MAN. Jag har känt Jonte i fem år och han har hjälpt mig jättemycket, både på och utanför plan. När jag kom hit i somras hade jag redan bestämt mig för att fortsätta spela här i Simrishamn. Vi bor här ute och jag kommer nog stanna här några år till. Jag är väldigt positiv till allt som händer i klubben och vill också vara delaktig i ungdomsverksamheten. Marcus har förklarat vad han vill få ut av mig och tillsammans med Tibor och Jonte kommer vi höja nivån. Vi satsar på att vinna division 4, säger Bassam Ahmad.

Tibor Cica och Jonathan Karlsen har också känt varandra länge. Förutom i Österlen FF har de även spelat tillsammans i LB07.

– Jag är glad för Jontes skull att han blir assisterande tränare. Jag vet att han är en riktig ledare och att han kommer göra det riktigt bra som assisterande, säger Tibor Cica.

Jonathan Karlsen har under cirka ett decennium varit en viktigt kugge i Österlen FF:s lagbygge. De senaste åren har han varit lagkapten.

Antar att det finns en del nostalgi nu när du lämnar ÖFF?

– Lite, det var ett svårt beslut i början men efterhand har beslutet landat och blivit lättare och lättare. Vi får snart vårt andra barn och familjen är alltid nummer ett. Sedan har vi köpt hus i Simrishamn. Och så satsningen på fotbollen i Simrishamn – att försöka få ett lag, förutom Österlen, upp i seriesystemet. Det ska spännande med ungdomssatsningen också. Det känns som det perfekta steget att gå hit till Simrishamn och att fortfarande hålla en bra nivå, och kanske hjälpa laget till trean. Jag hatar att förlora och kommer inte hit för att trappa ner. Däremot kommer jag lägga mindre tid på fotbollen, totalt sett. Hade föreningen inte haft ambitionen att gå upp till trean hade jag inte kommit hit, säger Jonathan Karlsen.

DSC 9612 österlen.se
Tibor Cica, Rasmus Nilsson, Jonathan Karlsen och Bassam Ahmad.

”Vi kommer inte hit för att skoja”

Att konkurrera med Österlen FF (division 2) som sydöstra Skånes bästa lag är inget som Morgan Ristmägi och Marcus Svensson har för ögonen just nu. Däremot blir det intressanta och nära matcher i serien mot de lokala lagen från sydost; Lunnarps BK, Sjöbo IF, Janstorps AIF och Tomelilla IF. Och målet är såklart att vinna division 4.

I IFK Simrishamns klubbstuga står prinsesstårta och läsk framdukade. Ingen av spelarna rör sötsakerna. De har inte kommit till IFK Simrishamn för att äta tårta och pensionera sig.

– Jag är glad att få vara här och ser fram emot säsongen nästa år. Det är kanske många som tror att vi kommer hit för att varva ner men så är det inte. Vi kommer inte hit för att skoja. Vi vill vinna fyran och vi vill göra det med stil, säger Tibor Cica.

Framgångsrik ungdomsverksamhet

Snittåldern har vissa matcher under den gångna säsongen varit strax över 20, vilket är lågt. I vissa matcher har ett par 15- och 16-åringar varit med.

– Simrishamn ska stå för en plantskola och då är division 3 en väldigt bra plattform att stå på när det gäller a-laget. För de som vill och har ambitioner blir Simrishamn en bra språngbräda vidare i fotbollsutvecklingen. Jonte, Bassam och Tibor höjer medelåldern lite men framförallt kommer dom att visa de yngre spelarna vad som krävs. Detta är väldigt positivt för ungdomsfotbollen i Simrishamn, säger Marcus Svensson.

Nu väntar en månads öppet fönster då vissa spelare provtränar med andra klubbar. Den 15 december stänger transferfönstret och då vet vi vad provträningar och förhandlingar resulterat i. I den senare delen av januari drar försäsongsträningen igång på allvar.

– Jonathan och jag ska prata ihop oss och testa mycket nu under den långa försäsongen. Detta är killar som är anpassningsbara och som gör det som är bäst för laget. Oavsett var på plan man ska bidra. Det är en ynnest att ha tillgång till så bra spelare. Nu har vi bra verktyg och nu gäller det att prestera. Men det får inte bli ett måste att vinna, det ska vara en vilja – det är en jäkla skillnad, avslutar Marcus Svensson.

Pandora och Tomelilla vinnare i Gåsacupen

6 november, 2018
pandora och tomelilla vinnare i gasacupen österlen.se
36:e upplagan av barn- och ungdomscupen Gåsacupen avgjordes de två gångna helgerna i Nils Holgerssonhallen i Skurup. Cupen spelades 7 mot 7 inomhus på konstgräs och flickor och pojkar mellan 10 och 14 år deltog. Eftersom det inte längre är tillåtet att räkna resultat i åldersklasser upp till och med 12 år redovisas endast segrarna i 13- och 14-årsklasserna. Så här gick det för lagen från sydost.

Pandora nollade alla sina motståndare

Flickor 10 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Köpingebro IF.
Flickor 11 och 12 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Gärsnäs AIS.
Flickor 13 och 14 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Gärsnäs AIS 1, Gärsnäs AIS 2, Tomelilla IF, SoGK Charlo 1, SoGK Charlo 2, Janstorps AIF, Spjutstorps IF och IK Pandora FF.

Inte mindre än åtta lag från sydost ställde upp i denna åldersgrupp där 13- och 14-åringar spelade tillsammans. Ystadslaget IK Pandora FF imponerade stort och gick obesegrade genom hela cupen utan att släppa in ett enda mål. I finalen besegrades det ena av Gärsnäs AIS lag med 2-0.

Semifinal 1: Gärsnäs AIS 1-Gärsnäs AIS 2 2-1
Semifinal 2: IK Pandora FF-Harlösa IF/Veberöds IF 3-0
Final: Gärsnäs AIS 1-IK Pandora FF 0-2

Tomelillas tredje raka i Gåsacupen

Pojkar 10 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Ystads IF och Spjutstorps IF.
Pojkar 11 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Janstorps AIF och Spjutstorps IF.
Pojkar 12 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Ystads IF 1 och Ystads IF 2.
Pojkar 13 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: IFK Simrishamn.

Efter två klara segrar över Lunds SK och Lilla Torg FF och en knapp förlust mot Råå IF i gruppspelet vann IFK Simrishamn sin semifinal över Gislövs IF med 2-1 efter straffläggning. I finalen blev det en ny knapp förlust mot Råå IF. Straffar avgjorde till Råå IF:s fördel.
Pojkar 14 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Janstorps AIF, Tomelilla IF och IFK Simrishamn.

45347557 10156237970304580 6225553914435993600 n österlen.se
Glada miner hos spelare och ledare i Tomelilla IF:s 14-årslag efter tredje raka triumfen i Gåsacupen. Foto: Tomelilla IF.

Åtta lag i två grupper där fjolårsfinalisterna Tomelilla IF och IFK Simrishamn möttes redan i den första gruppmatchen. Tomelilla vann klart med 5-1 och gick sedan hela vägen till final där de även besegrade Kvarnby IK med 2-1. Detta var tredje raka Gåsacupvinsten för Tomelillas 04-lag.

Semifinal 1: Janstorps AIF-Kvarnby IK 0-4
Semifinal 2: Tomelilla IF-Bjärreds IF 2-1
Final: Kvarnby IK-Tomelilla IF 1-2

Tomelilla IF degraderas till division 4

29 oktober, 2018
tomelilla if degraderas till division 4 österlen.se

Inför den sista matchen i kvalgruppen var Tomelilla IF:s uppdrag att vinna stort mot redan avsågade Fortuna FF. Uppdraget gick galant men eftersom FC Trelleborg vann sin match och därmed hela kvalgruppen räckte inte söndagseftermiddagens solklara 5-0-seger på ett isande kallt Tomelilla IP. Tomelilla tvingas nu starta nästa försäsong som ett division 4-lag.

Tomelilla satte full fart direkt och redan efter fem minuter kunde Jacob Wetterberg placera in en frispark. Fem minuter senare smällde lagkapten Joakim Persson in tvåan. 2-0 redan efter tio minuter höjde inte direkt stridsmoralen hos gästande Fortuna som hade stora problem i de bakre positionerna.

Lagkapten Joakim Persson tvåmålsskytt

Tomelilla hade ett bastant bollinnehav och Fortuna tilläts bara sticka upp i några enstaka ströanfall. Matchen kändes tidigt avgjord och den fåtaliga publiken, endast 141 betalande, hade bara att invänta 3-0 och det var återigen Joakim Persson som målade.

DSC 9562 österlen.se
Tomelilla IF:s lagkapten Joakim Persson blev tvåmålsskytt i den sista kvalmatchen mot Fortuna FF. Leder han Tomelilla även i nästa års division 4-spel?

Matchbilden på Tomelilla IP fortsatte efter paus. 4-0 genom Anders Nilsson och i den 85:e minuten fastställde Ahmed Zukanovic slutresultatet till 5-0. Frågan var nu hur den andra matchen i kvalgruppen fortlöpte – FC Trelleborg hemma mot starka Veberöds AIF. Båda lagen hade vid vinst chans till avancemang och det var alltså trelleborgarna som till slut drog det längsta strået.

Högström ska ta TIF tillbaka till division 3

Trots 5-0 tvingas nu tränare Mikael Göransson avsluta sin långa tränarkarriär i Tomelilla IF genom att konstatera att laget får börja om i fyran. I den sydöstra division 4-serien väntar bland andra de lokala lagen Janstorps AIF, IFK Simrishamn, Rydsgårds AIF och Lunnarps BK. Detta var Göranssons sista match som tränare för Tomelillas a-lag. Nu blir det nye tränaren Magnus Högström som har uppdraget att föra upp laget till division 3 igen.

– Vi ska tillbaka igen och vägen dit startar imorgon (läs idag). Nu väntar ett litet uppehåll för pågarna efter en lång säsong och vi drar igång världens längsta försäsong i mitten av november, skriver föreningen på sin hemsida.

Får laget behålla spelartruppen bör det inte vara någon omöjlig uppgift för Magnus Högström att föra upp Tomelilla till trean. De flesta spelarna håller hög nivå, kanske för hög för spel i fyran. Men vill man spela fotboll på Österlen finns inte mycket att välja mellan för de som sneglar uppåt i seriesystemet. Högre upp finns endast Österlen FF som nyligen klarade nytt kontrakt i division 2. Ett division 3-lag behövs i sydöstra Skåne. Om cirka ett år vet vi om Tomelilla IF lyckats fylla det tomrummet.

Mikael Engström uttagen som ledare till Special Olympics

27 oktober, 2018
mikael engstrom uttagen som ledare till special olympics österlen.se

I mars nästa år avgörs Special Olympics World Summer Games i Abu Dhabi. Över 7000 aktiva från 170 länder kommer mötas och tävla i 24 olika idrotter under två veckor. En av idrotterna är bowling där Mikael Engström från FF Österlen tagits ut som ledare för den svenska bowlingtruppen.

Det är andra gången som Mikael Engström tas ut som ledare för det bowlinglag som representerar Sverige i Special Olympics World Summer Games. Förra gången, för fyra år sedan, gick tävlingarna i USA. Denna gång står alltså Saudi Arabien och Abu Dhabi som arrangör. Tävlingarna avgörs i 14-21 mars nästa år.

DSC 8999 1 österlen.se
Mikael Engström vet hur en grupp ska trivas tillsammans.

– Special Olympics är OS för psykiskt funktionsnedsatta. Det är kul att lilla Simrishamn har med någon där. Det känns som om jag har lyckats med mina mål – att få gruppen att jobba ihop och ha kul tillsammans, säger Mikael Engström, som även knäcker extra som domare inom ungdomsfotbollen i sydöstra Skåne.

– Det är kul att utveckla ungdomarna på Österlen. Jag gillar att lära ut istället för att bestraffa. Som ledare och domare är viktigt att förklara för ungdomarna vilka fel som begås, avslutar Mikael Engström.

Mikael Engström är även styrelseledamot och ledare för FF Österlen, en förening som riktar sig till personer med funktionsnedsättning och som har hela sydöstra Skåne som sitt upptagningsområde. Föreningen har idag över 45 aktiva bowlare.

FF Österlen – bowling för alla

27 oktober, 2018
ff osterlen bowling for alla österlen.se

Kloten dunsar i parketten och rullar mot målet. Käglorna ramlar omkull, skramlar. Någon slår ner alla tio käglorna och skriker ”yes, en strike”. Det är seriespel i bowling för funktionsnedsatta, s.k. parabowling, i Korsavadshallen i Simrishamn.

Österlensport stannar till vid banan där Peter Håkansson spelar. Han representerar BK Skoj från Tollarp, har lirat bowling i nästan 30 år och gjorde nyss sju spärrar i sin serie.

DSC 9009 österlen.se
Peter Håkansson från BK Skoj fokuserar på nästa slag.

– Det är lika viktigt med spärrar som med strikar, det kanske är de som avgör på slutet, säger Peter Håkansson.

I nästa serie slår Peter Håkansson sex spärrar och i serien därpå åtta. Spärrspecialisten Håkansson fortsätter.

– Alla kan spela bowling, det är jättekul. Man träffar andra bowlare och kan få se väldigt många olika stilar.

300-serie av Larry Johansson

Hemmaspelaren Eddie Engström från FF Österlen har spelat färdigt för idag. Och det gick bra. På fyra serier gjorde han 766 poäng. Ännu bättre var Larry Johansson som totalt slog 978 poäng på sina fyra serier. En av dessa var en 300-serie – alltså alla strikar!

DSC 9013 österlen.se
Eddie Engström gillar bowling.

– Vi vann vår match, berättar Eddie Engström stolt.

Vad är det som är så roligt med bowling?

– Man får många kompisar. Först började vi med fotboll men sen blev det bowling. Det är roligt att fokusera och sikta in sig. Sen gäller det att ha rak arm och få till skruven, säger Eddie Engström.

45 bowlare varav 18 med licens

Mikael Engström, Eddies pappa, är både styrelseledamot och ledare för FF Österlen, en förening som riktar sig till personer med funktionsnedsättning och som har hela sydöstra Skåne som sitt upptagningsområde. Föreningen har över 45 aktiva bowlare.

– Det är bara Skåne som har seriespel i bowling för funktionsnedsatta och nu var det vår tur att arrangera seriespel här i Simrishamn. Det var tio år sedan senast vi arrangerade och det är 16 lag som är här och spelar. Vi har med ett lag i den högsta serien, division 1, och ett i division 2. De flesta spelar enbart för att det är kul, sedan har vi 18 bowlare med tävlingslicens, säger Mikael Engström.

Utövar ni några andra sporter i FF Österlen?

– Förr spelade vi fotboll också men nu är det enbart bowling. Det är en sport som alla kan utöva och det blir många tillfällen att träffa kompisar. Det går ut på att ha skoj och att de får en meningsfull fritid. De som bor i Tomelilla och Simrishamn tränar här i Korsavadshallen en gång i veckan och de som bor i Ystad tränar i Ystad. Sedan har vi träffar på idrottsplatsen i Järrestad där vi har vår bas, avslutar Mikael Engström.

Resultaten från det skånska seriespelet i parabowling hittar du nedan.

Division 1 >>

Division 2 >>

Håglös avslutning för Blagojevics Österlen

14 oktober, 2018
haglos avslutning for blagojevics osterlen österlen.se

Österlen FF:s sista hemmamatch för säsongen började bra då Fabian Karlsson redan i den tredje minuten knorrade in en frispark bakom målvakten i Hässleholms IF. I övrigt var detta, Mladen Blagojevics näst sista match som lagets tränare, inte mycket att skriva hem om. Hässleholm malde på, gjorde fem mål i andra halvlek och vann till slut med hela 5-1 vilket förde dem upp på kvalplats inför den avslutande omgången.

Första halvlek var en konstant press mot Österlens mål. Att det stod 1-0 till hemmalaget i halvlek var en gåta. Men gästernas utdelning skulle komma retroaktivt direkt i andra halvlek. Efter ett precist inlägg från höger damp bollen ner framför Anton Henrysons fötter som bara hade att peta in 1-1. Efter kvitteringen ryckte Österlen upp sig och hade under en 15-minuters period en hel del bollinnehav då man tryckte på för ett ledningsmål. Hässleholm passade då på att utnyttja ett omställningsläge fram till bortaledning 1-2.

Frustrerat och håglöst

Två minuter senare rasslade det till ännu en gång bakom Matt Silva i Österlenmålet. Frustrationen övergick i håglöshet och Österlen hade, trots några byten, inget motmedel till att vända på matchbilden. Med kvarten kvar dundrade Hässleholms Mattias Andersson in 1-4 och tio minuter senare fastställde Kristian Rafael Brymora slutresultatet fram till 1-5.

DSC 9048 österlen.se
Österlen FF:s ordförande Tom Ekström och lagets tränare Mladen Blagojevic går skilda vägar. Ett par väl valda ord från Ekström, en överlämnad blomsterkvast och ett formellt handskak efter matchen mot Hässleholms IF – sedan var samarbetet dem emellan över.

Trots storförlusten mot Hässleholms IF har Österlen FF säkrat nytt kontrakt till nästa års division 2-spel. Jonas Stridsberg tar över som huvudtränare efter Mladen Blagojevic. Oklart ännu var Blagojevic återfinns nästa säsong.

Två lysande perioder räckte för FCC

14 oktober, 2018
tva lysande perioder rackte for fcc österlen.se

Ett väldigt taggat FC Cimrishamn gjorde under lördagen två riktigt starka perioder mot Lundalaget Teknologkårens IF. Detta räckte för att ta säsongens första seger med 8-7 hemma i Jonebergshallen i Simrishamn.

Efter seriepremiären förra helgen var vi många som undrade hur laget ska få till ett anfallsspel som kan luckra upp motståndarförsvaren, vilka som ska hjälpa förra säsongens skytteligavinnare Andreas Björborn med målskyttet och hur försvarsspelet ska bli aggressivare utan att det medför utvisningsminuter?

Svaren kom omgående i lördagens hemmapremiär i Jonebergshallen och det var en rejäl utskällning av tränare Fredrik Hennigor som grundlade segern.

– Efter bortapremiären har spelarna i veckan fått sig en rejäl avhyvling, säger Fredrik Hennigor.

Matchen mot Teknologkårens IF inleddes i ett mycket högt tempo där FC Cimrishamn tryckte tillbaka gästerna med högt och aggressivt presspel. Hemmalaget trummades på av den engagerade och röststarka hemmaklacken men det dröjde till 14.23 i den första perioden innan hemmalaget fick rättvis utdelning. Andreas Larsson tog med sig bollen centralt och såg luckan i bortalagets målbur. FCC klarade sedan av ett numerärt underläge innan Dennis Hedqvist visade vilket tungt skott han har från sin backposition. Hedqvists kanon från halva plan fram till 2-0 var också resultatet efter period ett.

DSC 9027 österlen.se
FCC-backen Dennis Hedqvist gjorde en stark match hemma mot Teknologkårens IF.

I inledningen av andra perioden ökade FCC på till 3-0 genom klapp-klapp-spel signerat Andreas Björborn (framspelare) och Veton Gashi (målskytt). Teknologkåren replikerade per omgående genom att påpassligt utnyttja en kontring. 4-1 kom i numerärt överläge där Andreas Björborn serverade Teddy Nander mitt framför bortamålet. Gästerna replikerade åter fram till 4-2 innan Andreas Larsson tryckte in 5-2 efter en turlig bollstuds bakom och över bortamålet. Innan andra perioden var till ända presenterade Andreas Björborn sin specialare – att pilla in bollen köksvägen bakom målvakten. 6-2-ledning för Cimrishamn efter två imponerande perioder.

Inför den tredje perioden var frågan om FCC skulle orka hålla uppe nivån eller om man skulle bli bekväma i tron att matchen redan var vunnen. Det blev både och. Gästerna steppade upp, gjorde en stark upphämtning och var ytterst nära att komma ikapp målmässigt. FCC höll dock undan fram till en uddamålsseger med 8-7. Om Simrishamnslaget framöver kan hålla samma höga nivå under en hel match som i de två inledande perioderna kan det bära riktigt långt.

Scroll to Top