Tastecelebration Residence öppnar!

Tastecelebration Residence öppnar!
Skrivet av Isabel Brummer

Nu har det äntligen blivit verklighet, bloggen får sin alldeles egna mötesplats för foodisar; Tastecelebration Residence. Nu har vi öppnat!

Det här har vi jobbat länge på och äntligen ska det bli verklighet. Vi öppnat vårt Residence i den lilla byn Andrarum på Österlen i Skåne.
Tillsammans med min man Joost har vi skapat en plats helt byggd på min stora passion MAT! Faktiskt handlar i princip allt om mat på ett eller annat sätt i vår fantastiska Jägmästarbostad från slutet av 1800-talet.
I huset finns en kaffebar och restaurang, gårdshotell med fyra dubbelrum, kokboksbibilotek och utrymmen för mindre konferenser och utställningar. Dessutom kommer vi att erbjuda både matlagningskurser och matfotografikurser av olika slag. Mer information om det kommer senare.

Hungrig!

Vi öppnar direkt med en fantastisk utställning med matfotografi, Hungrig! En lustfylld utställning med foton från tidningen Vegourmet och fotografen Magnus Holm, mig själv och tre lyckliga vinnare från den Instagramtävlingen vi höll tidigare i år.
Utställningen kan man besöka fram till den 31 augusti i år. Se öppettiderna här.

Hungrig blir man garanterat av gå runt och titta och då är det tur att man kan äta här med. Förutom mackor, söt fika och goda cappuccino, kan man också njuta av en hel middag med vin eller öl om man skulle vilja. All mat som serveras här är fokuserad på grön mat precis som på bloggen.

Gårdshotell

Till sist kan man pusta ut i våra hotellrum, drömma sött och njuta av en god stärkande frukost innan det är dags för nya äventyr. Kanske, kanske väljer man istället att bara ligga kvar och njuta av ljuset och tystnaden….

Läs mer om Tastecelebration Residence på vår hemsida www.tastecelebrationresidence.se

Adress till Tastecelebration Residence är Jägmästarbostaden 101, Alunbruket.
Restaurangen är öppen fredag-söndag 12.00-20.00 och tisdag 9.00-17.00. Ring gärna och boka 0708-153955.

Utställningen Hungrig! öppnar den 30 mars och går att besöka tills den 31 augusti 2018.
Besök utställningen
30/3-2/4 11.00-20.00
Matrundan 10-13 maj 11.00-20.00
Övriga tider fram tills 22 /6, fredag, lördag och söndag 12.00-21.00.

Under Matrundan 10-13/5 har vi öppet 11-21.

Välkommen till oss!

 

Het bericht Tastecelebration Residence öppnar! verscheen eerst op Tastecelebration.

Jag skapar god mat med ingredienser som jag hittar längs min livsväg. Det kan både komma från väldigt nära och från långt ifrån. Varför ska man behöva välja när man kan plocka alla russin från kakan istället?

Jag är Isabel, med ett ben i hemlandet Sverige och gudomliga Österlen och det andra i mitt nygamla hemland, Holland. Jag brinner för god och spännande mat från hela världen och delar gärna med mig till dig.

Isabel Brummer
tastecelebration.se

Enkel rabarberkaka med körvelsocker

26 maj, 2019

Har ni hört uttrycket att ”det som växer samtidigt, även smakmässigt brukar passa ihop”. Lite spännande tankegång tycker jag. Idag (och för lilla mor på alla mammors dag) blir det alltså enkel rabarberkaka med körvelsocker.

Sedan vi flyttade tillbaka till Sverige har vi förutom att ha blivit med gårdshotell och restaurang, även blivit med stor trädgård. Vi tar det i små bitar i taget men överallt pågår det projekt. Så hjälper syrran med tips om hur körsbärsträdet ska beskäras, moster med kirskålsbekämpningen och min systerson med gräsklippningen. Håkan bygger scen och Peter hjälper till med målningen. Vilken underbar tur att man kan ha så hjälpsamma människor runt omkring!

Sen har jag dubbeltur att vissa saker redan var planterade i den gamla, nu kärlekstörstande köksträdgården. Som svarta vinbärsbuskar och krusbär, tack Ida för dina underbara bärbuskar! Och rabarber! En hel massa! Och bredvid står en fin buske av körvel, denna anisdoftande underbara växt som mest liknar en ormbunke till utseendet. Iallafall tills man drar sin hand längs med bladen… Då fylls luften av ljuvliga lakritstoner istället.

Så idag blir det en nästan löjligt enkel rabarberkaka. Jag har använt mig av färsk smördeg på rulle eftersom jag numer alltid verkar ha bråttom i köket. Skulle du ha mer tid och tålamod, kan du ju göra din egen.

Körveln i sig är söt och används ibland som sötningsmedel i kakor har jag hört men jag har ändå valt att mixa de gröna bladen med strösocker. Resultatet är ett illandes klorfyllt socker med tydlig anissmak. Och vet ni vad? Det gifter sig utmärkt med rabarber. Precis som uttrycket sa, nu ska jag titta efter mer smakpartners som växer samtidigt i trädgården och naturen.

Kakan med rabarber, mandelmassa och körvelsocker blir söt och god och alldeles perfekt tillsammans med en kopp stark java.
Du väljer själv om du vill göra den i enda stor kaka och sedan skära upp den vid servering. Jag valde denna gång att göra den i portionsstorlek.

Enkel rabarberkaka med körvelsocker


3-4 personer
Körvelsocker
Ingredienser
20 gram färsk körvel (blad och stjälk)
1 dl / 85 gram strösocker
En pyttenypa salt

Hur gör jag?
1. Skölj körveln väl och stavmixa tillsammans med strösockret tills det blir helt jämnt och illgrönt socker. Ställ åt sidan medan du fortsätter med kakan.

Rabarberkaka
Ingredienser
250 gram färsk rabarber

200 gram färsk smördeg (eventuellt glutenfri)
100 gram mandelmassa, riven
Ca 2 tsk fruktig olivolja
(ev. en liten näve hackade hasselnötter utan skal)

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en plåt och täck med bakpapper.
2. Rulla ut smördegen och kavla ut den jämn. Behåll den hel eller fördela den i lagom stora portionskakor. Skär tunt en snitt runt hela degen, lämna ca en cm ut till kanten. Den kanten ska senare bluffa upp sig under avbakningen.
3. Pensla med olivolja på hela smördegen och framförallt på kanterna. Det gör att den får en fin knaprig och glänsande  yta.
4. Riv mandelmassan och fördela den jämnt på degen innanför den snittade ytan runtom.
5. Skala rabarbern om den har hunnit få ett tjock skal. Dela den i precis långa delar (det gör ingen skillnad i smak men ser bra mycket snyggare ut). Eventuellt kan det också vara bra att dela den i längden ytterligare om de hunnit bli lite väl tjocka. Fördela rabarbern i ett snyggt mönster ovanpå mandelmassan. Om du vill, blir det gott med lite rostade hasselnötter på.
6. Fördela en klick med körvelsocker ovanpå rabarbern. Försök sprida ut det jämnt utan att få det på kanterna.
7. Sätt in plåten i ugnen och baka av tills smördegen fått en fin glöd, c 10-13 minuter. Låt svalna något innan ni hugger in!

Detta recept är fritt från gluten (om du använder glutenfri smördeg, laktos (kolla paketet ytterligare en gång) och ägg. Unik hasselnötter om du behöver.

Het bericht Enkel rabarberkaka med körvelsocker verscheen eerst op Tastecelebration.

Simple av Ottolenghi och härligt potatismos med örter

30 januari, 2019
potatismos

För några månader sedan kom den senaste boken ut skriven av en av mina absolut favvokockar – Yotam Ottolenghi. Idag har det blivit dags för mig att recensera boken Simple och såklart även laga något gott ur den!

Ottolenghi har välförtjänt blivit något av en slags ikon på kokbokshimlen. Det började med Plenty och tog ungefär världen med storm. Eller ja, iallafall här i Holland och resten av Europa. I Sverige tycker jag mig märka ett ganska nyväckt intresse för mat med till exempel marockanskt, israeliskt och turkiskt ursprung. Jag förvånas fortfarande hur pass okänd maten från denna världsända verkar vara här uppe i Norden. Men kanske har jag fel, hoppas det. Och om inte, har ni NU chansen att ta igen det!

Boken Simple är verkligen enkel. Enkel i sitt upplägg, receptval och ingredienser (om man bortser från all färsk mynta, släng dig i väggen lilla kruka med mynta från Ica och några andra underbara specialare såsom zataar och granatäppelsirap). Det här måste ju vara en bok som passar alla! Rolig vardagsmat som inte tar särskilt lång tid att göra eller kräver stor arbetsinsats. Och dessutom så långt från svensk husmanskost man kan komma. Smakar fint i kistan!

Just vad som är enkel mat är ju ganska individuellt, något som Ottolenghi själv på ett amusserande vis berättar om i boken. Allt beror på förkunskaper, nerver, fantasi och naturligtvis tiden man har att spendera. Just detta har man tagit tillvara på i boken och gjort ett lite 70-tals lookalike färgsystem för att enklare kunna välja ut baserat på de ovan nämnda kriterierna. Behändigt även om jag tycker att de tidigare böckerna utstrålar lite mer ”chick” med pappersval, glans och utformning. Nåja.

Recepten består av en blandning av vegetariskt, kött och fisk. Boken bjuder på underbara smakkombinationer!
Kött och fisk kan man ju bara ta bort och ersätta med något annat om man vill.

Krämigt, smakrikt potatismos med örtolja

Ur boken valde jag att göra något väldigt simple, nämligen potatismos. Kan kanske låta nästan för banalt men låt dig inte luras. Ett potatismos som både blir krämigt och luftigt utan varken smör eller mjölk kan vara en besvärligt bara det. Att dessutom få det att smaka delikat och annorlunda än vårt vanliga smaksatt med vitpeppar och muskot, är en konst!

Hemligheten heter olivolja och härliga kryddor. Ett potatismos med mynta, citron, vitlök och timjan smakar underbart som det är, eller kombinera det med någon god grönsaksbiff eller varför inte bara lite stekta grönsaker? Glöm inte att toppa med den härliga örtoljan vid servering! Mjam!

Potatismos med örtolja

4 portioner

Ingredienser
1 kg desireepotatis (eller annan fast potatis, skalad och skurna i mindre bitar)
6 timjankvistar
3 myntakvistar
4 vitlöksklyftor, skalade
1 citron: 5 remsor tunt hyvlat skal
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Topping
60 ml olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 tsk timjanblad, finhackade
ca 8 myntablad, finhackade (2 tsk)
1 citron: 1 msk finrivet skal, 1 msk salt

Hur gör jag?
1. Lägg potatis, timjan- och myntakvistar, vitlök, citronskal och 2 tsk salt i en stor kastrull. Häll på kokande vatten så att vattnet står va 2 cm ovanför potatisen. Sjud försiktigt 1 ca 25 minuter, eller tills potatisen är tillräckligt mjuk för att mosa.
2. Gör toppingen medan potatisen kokar. Häll olja, vitlök, timjan- och myntablad, citronskal och citronsaft i en liten skål med en nypa salt och rejält med svartpeppar. Ställ åt sidan.
3. Låt potatisen rinna av i ert durkslag över en stor skål (du ska använda lite av potatisvattnet senare så häll inte bort allt!)
Ta upp timjan- och myntakvistarna, häll sedan tillbaka potatisen i kastrullen (tillsammans med vitlöken och citronskalet). Mosa potatisen med en potatisstöt, tillsätt 1 dl olja och ungefär 1.5 dl av potatisvattnet långsamt allt eftersom tills du får ett slätt mos.
4. Lägg upp moset på ett fat och gör gropar i ytan med baksidan av en sked. Droppa ört- och vitlöksoljan jämnt över moset och avsluta med några ordentliga tag med svartpepparkvarnen.

Het bericht Simple av Ottolenghi och härligt potatismos med örter verscheen eerst op Tastecelebration.

Saffran- och russinmuffins

2 december, 2018

För några veckor sedan behövde vi en lite mjuk kaka till en dessert vi serverade på restaurangen. Då hittade jag på det här receptet. Vi smaksatte den då med matcha-te men idag har jag gjort de lite juliga med saffran och russin istället. Lite som lussebullar fast utan jästid…

Min kakor packade jag tillsammans med en termos varm choklad i min ryggsäck. Kosan styrde jag till den för dagen frostiga Ekoparken vid Christinehofs slott.
Med jackan väl stängd, halsduken hårt omvirad och kameran i högsta hugg, gick jag en fin runda slingrandes ut över vattnet, klappade sällskapssjuka får och drack varm choklad medan jag sneglade ut över nejderna. Fick lite foton och skyndade mig sedan in på stigarna med mer lä i bokskogen.

Har en för evig och obotlig kärlek till bokskogarna här på Österlen, det gör mig inget att dom är kala nu på vintern. Dom är lika vackra som på våren, bara på ett annat sätt.

Det blev en fin promenad av starta arbetsdagen med. Det är som om man ser världen från ett annat håll med en kamera i handen. Tiden stoppas och varje uns av koncentration går till det ögonblicket innan klicket. Måste väl ändå vara ett stänk av mindfullness.
Gör iallafall gott i själen.



Men nu med lite mer fokus på muffins…
Istället för ägg har jag använt mig av mogna bananer, jo alltså det fungerar perfekt som äggersättare i söta kakor! Skulle du inte tycka om banansmak på kakorna, går det utmärkt att byta ut samma mängd som bananen med osötat äppelmos.

Kakorna blir härligt luftiga och lite knapriga på utsidan. Jag har gjort dem i små silikonformar. Alldeles säkert går de utmärkt att göra som muffins eller sockerkaka istället. Öka avbakningstiden och se bara till att de är torra när du tar ut dom. Allra godast är dom samma dag. För dagen efter är det trevligt att slänga in dom i ugnen lite så dom får tillbaka sin knaprighet.

Till kakorna har jag gjort en glutenfri mjölblandning av rismjöl, bovetemjöl, majsmjöl och potatismjöl som blev helt fantastiskt bra att jobba med. Det kommer med mycket stor säkerhet komma tillbaka i flera recept!

Glutenfri mjölblandning

Ingredienser
7 dl / 400 gram vitt rismjöl
5 dl / 300 gram bovetemjöl
2 dl /140 gram potatismjöl
2 dl / 110 gram majsmjöl

Blanda alla mjölsorter i en stor skål och häll sedan över det i en påse. Använd så mycket du behöver till kakorna.

Saffran- och russinmuffins

ca 30 st mycket små kakor/muffins
Ingredienser
Våta ingredienser
150 gram tjock kokosmjölk
125 gram mogen banan (gärna brun)
50 gram solrosolja
1 nypa salt

Torra ingredienser
2 dl /115 gram glutenfri mjölblandning
2 tsk / 7 gram bakpulver
0,5 dl /60 gram strösocker
0,5 gram saffran

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 175 °.
2. Tillsätt de blöta ingredienserna för sig i en mixerskål. Mixa tills det är helt jämnt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de mixade, våta ingredienserna och blanda väl.
4. Häll upp smeten i förberedda formar ( om de är av metall behöver du kanske smörja dom innan).
5. Ställ in formarna i ugnen, lägg gärna ett bakplåtspapper under för att undvika eventuellt kladd i ugnen. Sätt timern på 20 minuter (öka tiden om du har större formar).
6. Ta ut formen/plåten när kakorna är färdiga och låt dem svalna.

Detta recept är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter.

Het bericht Saffran- och russinmuffins verscheen eerst op Tastecelebration.

Chokladpaj med lingon och röd linsbotten

16 september, 2018

Höst och skymningsljus. Gemensamma söndagsmiddagar med tända ljus. Och naturligtvis choklad!
Första inlägget efter sommarens bråda dagar blir en maffigt chokladig historia med illandes röda lingon, mörk choklad, en rolig botten av röda linser och torkad blåklint med hågkomster från midsommarens ljusa nätter.

Chokladpajen är ingen svår tårta att göra men den den kräver lite förberedelse. Linserna ska blötläggas i 12 timmar och chokladkolasåsen ska kokas i ca en timme. I övrigt är den väldigt enkel att fixa till och framför allt väldigt god. Lite vispad grädde* eller liknande är inte dumt till. Tillsammans blir det en fin dessert på middagsbordet i september.

 

 

 

 


Röd linsbotten

1 kaka 
3 dl torkade röda linser plus blötläggningsvatten
————
150 gram växtbaserat margarin/smör
2 dl strösocker
——————-
Ca 3 dl färska /frysta lingon

Hur gör jag?
1. Lägg de röda linserna i blöt minst 12 timmar, de ska täckas helt av ett lager med kallt vatten.
2. Häll av linserna och skölj av dem i en sil.
3. Häll alla linser i en torr stekpanna och rosta dem under omrörning på ganska låg värme tills de är mjukt rostade, helt torra och fått lite färg. Det tar ca 10-15 minuter.
Strö till sist över sockret och låt det smälta och karamelliseras något med linserna i stekpannan. Häll över linserna på ett bakplåtspapper och låt svalna något.
Ta drygt hälften av linserna och häll ner i en matberedare. Mal linserna till ett fint mjöl.
4. Smält smöret och häll ner det i en bunke. Tillsätt linsmjölet och rör runt. Tillsätt de resterande hela linserna, detta är för att du ska få lite tuggmotstånd i pajdegen. Om du hellere vill ha det slätt, mixar du istället alla linser till ett mjöl och blandar sedan med smöret.
5. Tryck ut pajdegen i en bakform, ju större form du väljer desto tunnare blir kakan.
6. Häll på kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad (se recept nedan) och dra ut den jämnt med hjälp av en slickepott. Strö ca 3 dl lingon uppepå chokladen. Dekorera eventuellt med lite torkade blad av blåklint eller andra vackra, ätbara blommor. Ställ in kylen några timmar innan servering så går det lättare att skära.

Kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad

Ingredienser
Blir ca 3 dl färdig sås
2 burkar kokosmjölk (a’ 400 gram)
6 msk mörk sirap (85 gram)
———————————
200 gram choklad 70 %

Hur gör jag?
1. Ta en djup och gärna modell större gryta, det kommer att bubbla och skvätta lite.
2. Häll i kokosmjölken och sirap. Rör om och låt allt koka upp. Sänk värmen något så att kokosmjölken kan koka med små bubblor konstant. Rör om då och då med en träslev. Koka i ca 1 timme.
3. Nu ska kokosmjölken ha reducerats med ungefär två tredjedelar. Koka vidare men rör nu mer frekvent i grytan de sista 15 minuterna så att du ser när den är lagom tjock eller till ca 1/3 återstår. Tillsätt chokladen och låt den smälta i såsen. Stavmixa den helt jämn.
4.Häll upp såsen i en burk med lock när du är nöjd med konsistensen alternativt i pajskalet för att göra chokladpajen.
Om du inte använder allt på en gång, förvara den i kylen.

Detta receptet är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter men framförallt är det riktigt gott?

Het bericht Chokladpaj med lingon och röd linsbotten verscheen eerst op Tastecelebration.

Tre månader med Tastecelebration Residence!

3 juli, 2018

Vi sitter på vår veranda i den ljumma sommarkvällen. Filt över knäna och hett myntate i glaset. Stjärnorna blinkar över våra huvuden och det känns som är dags för en slags reflektion av de gångna månaderna.

2016 återkom jag till det hus jag växte upp i,  Jägmästarbostaden i Andrarum. Jag kom tillbaka för att ge lite matlagningskurser. Sen gick det som det gick. För drygt ett år sedan startade vi planerna på riktigt. Tastecelebration Residence, en mötesplats för min blogg. En plats för foodies där allt skulle handla om mat, precis som det bubblar och kryllar av inne i min hjärna.

Nu sitter vi alltså här. Planerna börjar falla på plats, möblerna hitta sina hörnor och vi hitta våra rutiner.
Vi öppnade, eller snarare kanske försökte öppna på Skärtorsdagen 2018. Det var en vansinnig snöstorm som höll i sig nästan hela påsken som borde varit det årliga startskottet för hela Österlen. Istället snöade vi inne, fick skicka hem personalen efter en timme och körde själva fast med bilen. Vilket äventyr ändå! Våra holländska vänner fick sig genast en Sverige-upplevelse som hette duga.

Nu är det början av juli och vi har haft sol i flera veckor. Inte ett uns av regn och överallt torka. Det var väl någon som nämnde något om att klimatet är ur led…

Ett av våra hotellrum: Saffran. En av mina favvokryddor så klart!

 

Jag och min man upplever naturen från första parkett och följer päronbladens resa från knopp till blad och kart.
På vår gröna restaurang har vi kört ogräs-meny där min dagliga rutin innehöll plockning av de minsta maskrosbladen, nätta nässlor och intensivt grön kirskål. Numer ropar rabarbern och flädern istället mitt namn. Choklad- och citronmyntan tittar bedjande på mig från sina krukor där jag fått tipset att placera dom pga av spridningsriskerna. Ja, egentligen inte mig emot. Jag älskaaaaar färsk mynta.

Ogräsplock på morgonkvisten

Jo, det känns som ett bra tillfälle att samla tankarna. Jag erkänner, de första veckorna (och månaderna…) var det ganska rörigt och inte så mycket mat i min hjärna som jag är van vid. Det handlade mer om personal, sängkläder, allehanda tillstånd, tallrikar och stolar. Menyer skulle komponeras och ingredienser skulle inhandlas. Väggar skulle målas och flyttlådor packas upp. Gäster tas om hand och frukostar sättas fram.
Men nu börjar det ta form. Vårt ursprungliga koncept ger riktning och alla beslut vägs på guldvåg. Vad ska vi göra med vår tid? Var ska vi lägga krutet? 

Vår restaurang och kaffebar har blivit grön fine dining med fullt fokus på fantastisk vegansk mat som passar en nyfiken foodie. Simon, vår kock, strör lite extra magi på mina bloggrecept och resultatet är mer än lyckat.

Bilder från vår meny och restaurang.

Vårt lilla gårdshotell är fullt titt som tätt och min hemlagade granola har hittat sig till frukostskålarna.
Härnäst står datumen för matlagningskurserna på tur. Teman och recept ska fastläggas och anmälningarna tas om hand.

Vår senaste översatta bok Bullar av Daniel Lindeberg kommer ut i juni i Holland och ett nytt bokprojekt är redan igång.

Kanske undrar ni om det någonsin kommer fler recept på bloggen? Ja det är klart! Vad sägs om solroskaka med jordgubbar, min skandinaviska dukkah eller cheesecake med fläder? Recept som bara ber om att bli fotograferade och publicerade… Jag lovar, dom kommer!

När allt börjar falla på plats, finns det plats för kreativiteten igen. Det började redan 2015 med bloggen, fortsatte 2016 med mina kurser och har nu funnit ännu en ny vändning och en början på något nytt med Tastecelebration Residence.

Jag känner lust och spänning inför allt det nya och ser framemot att få dela det med er här på bloggen och kanske till och med i det riktiga livet här på Tastecelebration Residence. Hoppas vi ses här, det digitala livet är nästa oslagbart men möten i riktiga livet ger oftast en större mening och uppfylldhet har jag upptäckt!?
Isabel

Sugen på fler säsongsrecept? Här kommer några tips på gamla godingar som jag publicerat här på bloggen tidigare.

Mina alldeles egna rabarberknoppar när de började komma upp i våras. Lycka!

Ärvd rabarberchutney med curry

Vegansk rabarber och fläderpannacotta med jordgubbar

Rostad nypotatis med körsbärsrelish och inlagda senapsfrön

Jordgubbstårta med limoncellokräm

Het bericht Tre månader med Tastecelebration Residence! verscheen eerst op Tastecelebration.

Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron

16 maj, 2018

För ett tag sedan kom den färglada boken Chokladbollar av Mia Öhrn. Idag blir det recension och chokladbollar med vit choklad och citron!
Mia Öhrn har en gedigen bakgrund som matskribent och konditor. Hon skriver för flera av Sveriges största mattidningar och har även givit ut 18 böcker om allt från kladdkaka, hur man startar café (eller kanske just inte…) till franska bakverk. Nu har författaren alltså tagit sin an ytterligare en klassiker – chokladbollen. Det kan ju faktiskt inte bli annat än gott!
Chokladbollar är ju superenkla att få till, innehåller ganska ”vanliga” ingredienser och är dessutom oftast billiga att göra. Perfekt att fixa till med andra ord…
Och även om boken just heter ”chokladbollar” finns det en hel massa varianter utan just choklad i boken, vad sägs om kikärtsbollar med lakrits och fikon, semmelbollar eller kanske matcha-tebollar med hampafrön?
På de härliga fotona ringlas smält choklad, doftas det kakaopulver och strösslas det i brokiga nyanser…

Boken är skriven på ett mycket lättillgängligt sätt med enkla instruktioner och okomplicerade moment. Recepten ackompanjeras sedan av alldeles bedårande foton med en härlig styling runt omkring. Små leksaksbilar lastas med en boll, färgrika assietter garneras med ätliga blommor och ljuvliga koppar med guldrand fylls med rykande kaffe. Allt väl genomtänkt och härligt att se!

Chocolate_balls_with_white_chocolate_and_lemon

Receptet jag valt från boken är alldeles ljuvligt gott. Kombinationen av vit choklad och citron är nästan oslagbar.Får man dessutom den rostade, vita, knapriga chokladen runt om är det som en godishimmel öppnat sig…. Sött och syrligt och ganska enkelt att få ihop. Det är väl bara den där rostade chokladen som skulle ställa till det lite men oroa dig inte, det är enkelt med lite vakna ögon som håller koll på så att det inte bränner.

Nu kör vi!

Chokladbollar med vit choklad och citron

Ca 20 bollar
Smet

200 gram vit (vegansk) choklad
4 dl havregryn (glutenfria)
150 gram växtbaserat smör
4 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron, nära ekologisk
4 msk nypressad citronsaft

Garnering
175 gram vit choklad

Hur gör jag?

1. Garnering
Hacka den vita chokladen som bollarna ska rullas i grovt och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills chokladen blivit gyllenbrun. Rör om då och då och passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och hacka sedan chokladen.
2. Smet
Bryt chokladen till smeten i bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med havregryn, smör, socker och citronskal och saft.
Mixa i ca 3-4 minuter till en ganska slät smet. Har du ingen matberedare kan du smälta chokladen istället och sedan arbeta ihop alla ingredienser i en bunke.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i den rostade chokladen. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt.

Receptet är naturligt fritt från laktos och gluten (om du använder dig av glutenfria havregryn). Tänk på att vegansk vit choklad oftast innehåller någon slags nöt- eller mandelsmör.

Chokladbollar_med_vit_choklad_och_citron

Het bericht Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron verscheen eerst op Tastecelebration.

Morot – lifehack

15 april, 2018
Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta

Ibland tittar man in i sitt kylskåp och tänker det finns INGENTING där. Verkligen ingenting utom kanske lite potatis, någon lök och morötter. Och då har man egentligen ganska mycket… Idag riktar jag strålkastaren mot moroten och sätter den i sitt rätta ljus.

Egentligen är nog moroten en kameleont. Dold i vardagslunk och lunchbespisningens rivna variant, ovarsamt nerlagd i en ergonomisk djup burk i aluminium.
Eller nyss uppdragen ur jorden, endast avspolad i regnvattentunnan och och avbiten i morgonljuset där du står i pjamas och gummistövlar. Jo, så smakar nog moroten som allra godast…
Eller kanske har du lyckan att få tag på stora söta vintermorötter på torget i mars? Rejäla rötter som fått växa långsamt, lagrats med kärlek och på köpet fått en robust, rik och lite jordig arom. En så totalt annorlunda smak och upplevelse än sommarmorötterna! Jo, en grönsakernas kameleont är den nog.
Idag leker jag med vintermoroten, kryddor och olika tillagningssätt. Gemensam nämnare är att den funkar när som, vardag eller fest.
Idag blir det Morot – Lifehack eller helt enkelt ”morotsknep att ta till för att underlätta vardagen” (när man trodde att kylen egentligen var tom).

Morötter med hel anis

4 portioner
Ingredienser300 gram vintermorötter
ca 2 msk neutral olja
1,5 tsk hela anisfrön
2 msk dadelsirap
Ca 1 dl vatten

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i skivor om ca 1/2 cm var. Förkoka gärna morötterna några minuter i kokande vatten för att förkorta tillagninstiden. Häll av vattnet och låt rinna av.
2. Ta en djup stekpanna och häll i lite olja.  Tillsätt de ev förkokta morötterna och stek ca 5 minuter eller tills morötterna fått lite yta.
3. Tillsätt den hela anisfröna till stekpannan och blanda runt. Stek ytterligare några minuter och tillsätt sedan dadelsirap och ca 1 dl vatten. Blanda runt och låt vätskan koka in. Nu bör morötterna vara klara med ett visst tuggmostånd. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera morötterna varma eller kalla. Det blir gott vilket som.

Morötter_med_anisfrön_och_agave

Morotstzatziki

4 portioner
Ingredienser
2 stora vintermorötter, ca 300 gram
2 dl (soja-) joghurt
1 vitlöksklyfta, riven
Ca 1 msk olivolja
En nypa salt och vitpeppar

Hur gör jag?
1. Skala och riv morötterna grovt.
2. Blanda joghurten med riven vitlök, olivolja och lite salt och peppar väl.
3. Tillsätt morötterna och blanda. Låt gärna tzatzikin stå och mogna i kylen någon timme innan servering.

Morotstzatiski_med_sojayoghurt

Morotspuré med färsk ingefära

2-4 portioner (beroende på serveringstillfälle)
Ingredienser
250 gram vintermorötter, skalad och kokad mjukt
Ca 20 gr / a halv tumme färsk ingefära, fint riven
1 msk växtbaserad grädde (jag tog risgrädde)
Salt och vitpeppar
10 gram växtbaserat smör/margarin

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i mindre bitar, det är inte så viktigt hur de ser ut, de ska ändå mixas. Koka morötterna tills dom blivit mjuka. Häll av vattnet i ett durkslag.
2. Häll över morötterna i en hög mixerskål och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Tänk på att färsk ingefära kan vara starkare än man tror, prova dig fram!
Servera puréen  varm eller kall som tillbehör.

Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta

4-6 personer
Ingredienser
1,5 tsk svarta senapsfrön
4 rivna morötter
1 tsk salt
Saften av 2 lime
I näve grovt hackade myntablad

Hur gör jag?
1. Börja med att rosta senapsfröna i en torr stekpanna utan fett. Rosta tills dom börjar sprätta (täck med ett lock så att dom inte hoppar ut). Ta bort stekpannan från värmen och häll upp fröna i en skål, låt svalna.
2. Riv morötterna och lägg i en skål.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Klart!

Morotssallad_med_svarta_senapsfrön_och_mynta

Het bericht Morot – lifehack verscheen eerst op Tastecelebration.

Tastecelebration Residence öppnar!

31 mars, 2018

Nu har det äntligen blivit verklighet, bloggen får sin alldeles egna mötesplats för foodisar; Tastecelebration Residence. Nu har vi öppnat!

Det här har vi jobbat länge på och äntligen ska det bli verklighet. Vi öppnat vårt Residence i den lilla byn Andrarum på Österlen i Skåne.
Tillsammans med min man Joost har vi skapat en plats helt byggd på min stora passion MAT! Faktiskt handlar i princip allt om mat på ett eller annat sätt i vår fantastiska Jägmästarbostad från slutet av 1800-talet.
I huset finns en kaffebar och restaurang, gårdshotell med fyra dubbelrum, kokboksbibilotek och utrymmen för mindre konferenser och utställningar. Dessutom kommer vi att erbjuda både matlagningskurser och matfotografikurser av olika slag. Mer information om det kommer senare.

Hungrig!

Vi öppnar direkt med en fantastisk utställning med matfotografi, Hungrig! En lustfylld utställning med foton från tidningen Vegourmet och fotografen Magnus Holm, mig själv och tre lyckliga vinnare från den Instagramtävlingen vi höll tidigare i år.
Utställningen kan man besöka fram till den 31 augusti i år. Se öppettiderna här.

Hungrig blir man garanterat av gå runt och titta och då är det tur att man kan äta här med. Förutom mackor, söt fika och goda cappuccino, kan man också njuta av en hel middag med vin eller öl om man skulle vilja. All mat som serveras här är fokuserad på grön mat precis som på bloggen.

Gårdshotell

Till sist kan man pusta ut i våra hotellrum, drömma sött och njuta av en god stärkande frukost innan det är dags för nya äventyr. Kanske, kanske väljer man istället att bara ligga kvar och njuta av ljuset och tystnaden….

Läs mer om Tastecelebration Residence på vår hemsida www.tastecelebrationresidence.se

Adress till Tastecelebration Residence är Jägmästarbostaden 101, Alunbruket.
Restaurangen är öppen fredag-söndag 12.00-20.00 och tisdag 9.00-17.00. Ring gärna och boka 0708-153955.

Utställningen Hungrig! öppnar den 30 mars och går att besöka tills den 31 augusti 2018.
Besök utställningen
30/3-2/4 11.00-20.00
Matrundan 10-13 maj 11.00-20.00
Övriga tider fram tills 22 /6, fredag, lördag och söndag 12.00-21.00.

Under Matrundan 10-13/5 har vi öppet 11-21.

Välkommen till oss!

 

Het bericht Tastecelebration Residence öppnar! verscheen eerst op Tastecelebration.

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

17 februari, 2018

Kastanjemjöl är en ny upptäckt för mig sedan ett par månader sedan. Det har en god smak som drar åt det söta och kan användas båda till att baka kakor, pasta och bröd med. Idag gör jag en sticky kladdkaka med mjölet.

I Frankrike ska det tydligen vara en klassiker att göra crepe med kastanjemjöl men när jag provade tyckte jag att det blev nästan outhärdligt sött så den får jag nog jobba vidare på.

Istället blev det alltså en klassisk kladdkaka fast med lite nytt mjöl. Blandningen med tapiocamjölet är nödvändig för att kakan inte ska bli alltför tung och kastanjemjölet inte få en alltför framträdande roll.
Det är viktigt att sila mjölsorterna så att man inte får några otäcka mjölklumpar i munnen. Resultatet helt även helt annorlunda om man så som det står beskrivet i receptet, blandar det torra ingredienserna och de våta var för sig innan man sen slår ihop det.
Tiden väljer man själv men jag tycker absolut det blir godast när den är sådär härligt kletig…Tycker man inte det, låter man den bara stå lite längre.

Kastanjemjöl kan vara lite trixigt att hitta men jag har sett det i flera online-butiker så det är hett tips om du vill prova. Var noga att kolla utgångsdatumet då mjölet härsknar lätt. Använd det så fort du kan eller förvara i frysen i en lufttät behållare.

Sticky_kladdkaka_med_kastanjemjöl_4

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

Ingredienser för en kaka
1,5 dl / 110 gram kastanjemjöl
1 dl / 60 gram tapiocamjöl
1/2 dl / 25 gram maizena
2 tsk / 15 gram bikarbonat
7 msk / 65 gram kakao
1 nypa salt
3 dl / 150 gram råsocker
——————-
2 dl / 200 gram mandelmjölk
2 dl /190 gram solrosolja
2 tsk vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180° C. Ta fram en skål, en trådsil och en kakform med lösa kanter.
Mät upp alla torra ingredienser förutom socker och lägg i trådsil. Sila allt ner i skålen och tillsätt sedan sedan sockret.
2. Blanda de blöta ingredienserna i en hög mixerskål och mixa med en stavmixer tills du fått en jämn smet. Det kommer att bli ganska tjockt.
3. Vänd ner den blöta blandningen i de torra och blanda väl. Häll ner smeten i kakformen och slå den försiktigt mot bordet för att få ut den jämnt i formen.
4. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite ”woobly” när du tar ut den. Om du vill ha den mer fast låter du den bara stå några extra minuter i ugnen.

Låt kakan svalna av helt innan du skär den. Jag dekorerade min nästan svarta kaka med lite matchate-pulver, frystorkade lingon och ätbart guldpulver. Dessutom la jag till lite härligt friska granatäppelkärnor.
Njut den som den är eller med lite frukt och kanske lite grädde*.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos*.

Het bericht Sticky kladdkaka med kastanjemjöl verscheen eerst op Tastecelebration.

Scroll to Top