Boka ditt boende här

Boka via oss och hjälp branschen med lägre provision. Tack!

Fine dining på Österlen 2024

Upptäck Österlens gastronomiska pärlor med vår guide baserad på utmärkelser från Guide Michelin och White Guide. Från Vyn, Daniel Berlins tvåstjärniga restaurang som erbjuder en elegant fine dining-upplevelse med skånska och nordiska influenser, till Bobergs på Hamngården i Brantevik som lockar med högklassig mat och avslappnad atmosfär vid havet.

Talldungen Gårdshotell välkomnar med rustik mat inspirerad av södra Europa och lokala råvaror, medan Örum 119 i Kivik hyllar enkelheten i vedugnsbakade pizzor med ekologiska ingredienser från Österlen och Italien. Karnelund imponerar med sina flexibla tre-rättersmenyer och fokus på lokala smaker.

I Ingelstorp tillverkar Pastafabriken handgjord pasta från svenska kulturspannmål, medan Skillinge Hamnkrog av Två Traktörer kombinerar havets närhet med enkel elegans och autentisk matlagning. Gårdens vedugn i Simrishamn bjuder på medelhavsvibbar med vedugnsbakade pizzor och en trädgård fylld av Medelhavets dofter.

Avslutningsvis, Friden Gårdskrog på Österlen erbjuder en idyllisk upplevelse med ekologiska pizzor och en genuin atmosfär vid den gamla äppelgården. Dessa restauranger är perfekta för alla matälskare som vill utforska Österlens unika matkultur och njuta av högkvalitativa råvaror i vackra omgivningar.

Utvald bild är från Vyn Restaurant

Innehåll:

1. Vyn Restaurant

Vyn, Daniel Berlins nyöppnade restaurang, har nyligen erhållit två stjärnor i Guide Michelin, vilket befäster dess rykte som en av regionens främsta fine dining-upplevelser. Restaurangen strävar efter att skapa en minnesvärd upplevelse med säsongsbetonad mat från skånska och skandinaviska rötter, samt den lokala flora och fauna. Gästerna kan förvänta sig en lugn och kontemplativ atmosfär i vackra omgivningar, både före, under och efter måltiden.

Vyns avsmakningsmeny kostar 3 500:- SEK per gäst. Dryckesmatchning finns också tillgänglig, både alkoholfri och alkoholhaltig.

För en mer avslappnad upplevelse finns Vyns mat- och vinbar, som serverar säsongsbetonade lättare rätter och frukost till hotellets gäster. Baren är öppen dagligen från kl. 16.00 till 20.00. Medan de flesta bord hålls för drop-in-gäster, är några tillgängliga för reservationer.

2. Bobergs på Hamngården

Bobergs på Hamngården i Brantevik har fått utmärkelsen "mycket god klass" av White Guide. Här möts gäster av mat, dryck och service av högsta kvalitet. Oavsett om besöket innebär ett glas vin vid brasan, en natt eller två i de ombonade hotellrummen, eller en kulinarisk resa genom en avsmakningsmeny, är målet att varje gäst ska tas om hand på bästa sätt.

Restaurangen erbjuder spännande rätter av mindre storlek, där gästerna kan komponera sin egen 4-rätters meny från à la carte-menyn eller njuta av avsmakningsmenyn "Emils smakresa", skapad av kökschef Emil Andersson.

3. Talldungen Gårdshotell

Talldungen, beläget på en idyllisk plats, har fått betyget "mycket god klass" av White Guide. Deras enkla och rustika mat, inspirerad av södra Europa och tillagad med lokala råvaror, är kärnan i upplevelsen.

Restaurangen erbjuder sin signatur "Spisarmeny" för 700 kr per person, med fyra noggrant utvalda serveringar som hyllar säsongens bästa ingredienser.

4. Örum 119

Örum 119, som har fått betyget "god klass" av White Guide, hyllar en enkel filosofi som präglat restaurangen sedan den första pizzan gräddades i den vedeldade ugnen. Fokus ligger tydligt på råvaror, där de använder ingredienser från Österlen och små matproducenter i Italien. Degen till pizzorna är noggrant framtagen med ett vårvetemjöl från Lilla Harrie Valskvarn, surdeg och lite jäst för att ge en smakrik och luftig konsistens. Den vedeldade ugnen, som inte är särskilt stor, gör att bord bör bokas i förväg för den som vill uppleva deras karakteristiska "leoparding" - fläckiga och smakrika pizzor.

5. Kiviks Hotell Konferens & Spa

Kiviks Hotell, uppmärksammat med betyget "god klass" av White Guide, bjuder in gäster till en gastronomisk upplevelse med skånska läckerheter och en fantastisk havsutsikt. Restaurangen prioriterar råvaror från lokala leverantörer, vilket betyder att maten kommer direkt från grannskapet – lamm, fisk, gås, vilt, sparris, äpplen och mer, beroende på säsong.

Köket på Kiviks Hotell kombinerar lokala smaker med internationell inspiration, med ambitionen att upprätthålla hög kvalitet både på mat och service. Sommartid är terrassen ett populärt val för middagar, med möjlighet att börja kvällen med en aperitif i baren eller i den vackra italienska nyrenässans-trädgården, och avsluta med en whisky eller konjak.

För att säkerställa en plats i restaurangen under din vistelse rekommenderas det att förboka bord via [email protected] eller telefon 0414-700 75.

6. Karnelund

Karnelund, som hyllats med betyget "god klass" av White Guide, välkomnar gäster till en unik matupplevelse med två tre-rättersmenyer att välja mellan. Dessa menyer kan anpassas efter gästernas egna önskemål eller ingå i ett rumspaket med förbokad meny. För den som föredrar enbart frukostbuffé finns också möjlighet att boka tid via deras online-bokningssystem.

Menyerna på Karnelund erbjuder en mångfald av smaker och ingredienser såsom ceviche på hälleflundra, vildfångad rödingfilé, rökt lax och crispy duck från Söderslätt. Dessertalternativen inkluderar bland annat chokladmousse med nektarin och rabarber med jordgubbar och yoghurtsorbet. För de som önskar finns även en vegetarisk meny tillgänglig.

Vinälskare kan välja ett passande vinpaket till sin måltid, med alternativ för alkoholfria drycker. Karnelund välkomnar även barn under 12 år med halva portioner från menyn. För att säkerställa en plats rekommenderas bordreservation via deras bokningssida eller genom direktkontakt på telefon.

7. Pastafabriken

Pastafabriken, uppmärksammad med betyget "god klass" av White Guide, är belägen i Norra Europas kanske trevligaste och minsta fabrikslokal där de knådar degar på svenska kulturspannmål. Med en passion för mjöl från svenska spannmål har de expanderat från sitt bageri i Ystad och ett pizzaställe i Malmö Saluhall till att inkludera färsk pasta i sitt sortiment.

På Pastafabriken i Ingelstorp skapas både torkad pasta som når butikshyllor och färsk pasta som säljs i deras deli eller används på Il Ristorante. Restaurangen, bokstavligen "Il Ristorante", erbjuder en äkta italiensk matupplevelse där pastan från fabriken förvandlas till välsmakande måltider. Menyn på Il Ristorante är inspirerad av lokala råvaror och varierar med säsongen, med möjlighet att anpassa rätter för glutenfria och veganska kostpreferenser – meddela gärna vid bordbokning.

8. Skillinge Hamnkrog av Två Traktörer

Skillinge Hamnkrog, rekommenderad av White Guide, drivs av Två Traktörer och är en plats där maten handlar om att uppleva. Här utforskar man surt, salt, beskt, sött och umami i olika kombinationer och presentationer. Ibland söker man enkla och välbekanta smaker, andra gånger mer utmanande gastronomiska äventyr.

Restaurangen välkomnar både spontana besök och förbokade bord, med fokus på att skapa minnesvärda upplevelser. Skillinge Hamnkrog kombinerar självsäker och jordnära elegans som charmade både lokalbefolkning och besökare. Havets närhet och omgivningens skönhet är en integrerad del av matupplevelsen, där varje råvara och dryck valts med omsorg för att förhöja smakupplevelsen.

Skillinge Hamnkrog är inte bara ett känt namn utan också en symbol för Skillinge, enligt ortsborna. Här värnar man om det historiska arvet samtidigt som man ständigt strävar efter att sätta sin egen prägel. Oavsett om du är på väg förbi eller planerar i förväg, lovar Skillinge Hamnkrog att göra allt för att din upplevelse ska bli den bästa möjliga.

Gårdens vedugn

9. Gårdens vedugn

Gårdens, rekommenderad av White Guide, är belägen mitt i Simrishamn, bara en kort promenad från Östersjöns kust. Denna medelhavsoas lockar med vedugnsbakad pizza och en atmosfär som doftar av soliga lavendelsjok och grekiska madonnaliljor. Här kan besökare njuta av skuggan under blåregnspergolan, smaka på solvarma persikor vid den varma tegelfasaden och lyssna på den andalusiska fontänens porlande.

Gårdens är inte bara en restaurang utan även en inspirerande plats där man kan få idéer till sin egen trädgård medan man avnjuter en kopp kaffe eller ett glas vin på piazzan. De två välfyllda butikerna lockar med söderns växter, inredning, keramik, kakel, mosaikbord och terracottakrukor – allt som hör Medelhavet till. I bistron kan man beställa vedugnsbakad pizza eller klassiska italienska pastarätter, medan Gårdens Bed and Breakfast erbjuder en avkopplande natt i svala lakan efter en dag fylld av sol och smakupplevelser.

10. Friden Gårdskrog

Friden Gårdskrog, rekommenderad av White Guide, är en idyllisk plats belägen mitt på Österlen vid en gammal äppelgård. Här kan besökare njuta av makalösa pizzor tillagade i en vedeldad ugn, med fokus på de bästa råvarorna som är ekologiska och närproducerade så långt det är möjligt. Sedan nästan femton år tillbaka har Friden specialiserat sig på äkta, handgjord pizza – långt före vedugnens popularitet.

På Friden är matlagningen en konst som tar sin tid. Här görs allt från grunden med egen surdegsbaserad deg, som bakas ut för hand och tillagas över elden. Råvarorna hanteras noggrant och många tillagas direkt på plats. Atmosfären är avslappnad och genuin, där måltiden är en upplevelse att njuta av utan stress.

Förutom ett brett utbud av öl och eget husvin serverar Friden även sin egen äppelmust från gårdens äpplen och en unik äppelsprit. Att avnjuta en måltid vid öppen eld, där vägen slutar och äppelträden tar vid, är en förmån för alla som besöker. Beläget cirka 3 km utanför Kivik, vägbeskrivningen tar dig genom vackra Österlens landskap till denna fridfulla plats vid vägens ände. Det rekommenderas att boka bord i förväg, och observera att inga hundar är tillåtna på platsen.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
[email protected]
sv_SE