Skåne Tranås

Kultur och natur.

Tranås by hette byn ursprungligen och lär betyda ett näs där tranor häckar. Namnet finns belagt i skrift som Traanaes så tidigt som 1387, men fynd av lämningar visar att det bott folk här betydligt tidigare, förmodligen redan från 900-talet. Kungliga Postverket noterade att det i Småland fanns en ort som kunde förväxlas med Tranås på Österlen och bestämde att skånska Tranås skulle bli Skåne Tranås.

Skåne Tranås befäster sin ställning som en ort där livskvalitet och matkultur odlas. En mycket bra krog, en chokladbutik med egen tillverkning och ett vandrarhem med bred kursverksamhet i så vitt skilda specialiteter som pilflätning och örnskådning gör orten välbesökt även om det i dag bara bor runt 300 i byn.
Byns ungdomsförening, en ytterst livaktig sådan, har icke desto mindre 300 medlemmar.

I byn finns snickerifabrik, äldreboende, brunnsborrning, hundpensionat, manufakturaffär m.m. Den som söker ytterligare service vänder sig till Onslunda eller Tomelilla som erbjuder skolor och annan service.
Det är 9 kilometer till Tomelilla där resecentrum finns varifrån man kan åka såväl buss som tåg. Skånetrafikens pågatåg trafikerar banan Malmö-Simrishamn via Ystad dagligen i båda riktningarna.

Skåneexpressen, bussen mellan Kristianstad och Ystad, går genom Skåne Tranås. En regionbuss till Tomelilla finns också. Vill man ta flyget är det knappt sex mil till Sturup och 11 mil till Kastrup.

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2024
© Destination Österlen AB
[email protected]
sv_SE