Succén med September-utställningen fortsätter! » Österlen
septemberutställningen 2021 slide1

Succén med September-utställningen fortsätter!

Finns det något sätt att förlänga säsongen och samtidigt lyfta fram den höga kvaliteten på Österlens konstscen? Det var tankarna som fick destinationssajten Österlen.se och en handfull välrenommerade gallerier att dra igång Septemberutställningen pandemiåret 2020.

Den 11-19 september 2021 hålls andra omgången av Septemberutställningen där tre av Österlens främsta gallerier lyfter fram ett 40-tal särskilt utvalda konstnärer under en sensommarvecka.

Panelsamtal

En nyhet är att veckan inleds med ett panelsamtal på Gårdens Vedugn i Simrishamn den 6 september kl 10-12 med titeln Septemberutställningen – över en kopp kaffe. Ett samtal om konsten och Österlen med Ýrr Jonasdóttir, chef för Ystads konstmuseum, och av henne utvalda konstnärer.

Medverkande gallerier 2021

Medverkande gallerier vid Septemberutställningen är Galleri Thomas Wallner i Simris, Rikstolvan i Järrestad och Olseröds konsthall. De tre gallerierna visar under veckan samlingsutställningar där de valt ut 14 konstnärer var. 

Det kan handla om personliga favoriter, för den stora allmänheten okända konstnärer med bopålar på Österlen, eller ovanligt spännande konstnärskap i samtiden. 

Besökarna är sedan välkomna att åka vidare till konstnärernas ateljéer som kommer att vara öppna under hela veckan – en möjlighet till intressanta samtal och möten med både konst och utövare.

I fjor deltog även Galleri CH i Borrby men eftersom grundarna gått bort och galleriet lagts ner kommer dess konstnärer att knytas till de övriga tre. Galleri CH:s Peter Schrecks och Christina Hörnblads mångåriga gärning kommer att uppmärksammas under veckan. 

Ambitionen är att Septemberutställningen ska bli ett återkommande arrangemang som kan komma att utvidgas med till exempel seminarier, när pandemin lättat. En annan tanke är att även skapa en digital utställning med de utvalda konstnärerna. 

Fotografier av Peter Carlsson

Konsten är ständigt närvarande på Österlen.

Det var hit konstnärer började komma i slutet av 1800-talet, lockade av billigt boende, orörda måleriska miljöer och det speciella ljuset – skapat av mötet mellan hav och luft när vattendroppar driver in över land, samtidigt som sanden reflekterar himlen. Något som ger samma fenomen som vid Skagen. Det var också i trakten som Sveriges första konstrunda skapades pingsten 1968, då en grupp konstnärer kring Maglehem gick samman och öppnade sina ateljéer för publiken.

Faktaruta

FAKTA:
Högkvalitativ konsthändelse på Österlen med fokus på att visa upp det bästa av Österlens samtida konstnärer
Arrangeras för andra året i rad 2021
Pågår 11 – 19 september
Öppet alla dagar kl 12 – 17
Fri entré
Arrangör: österlen.se
3 av Österlens främsta gallerier – Galleri Thomas Wallner, Rikstolvan, Olseröds Konsthall
40-tal konstnärsateljéer öppnar upp för besökare
Kartor, adresser, och all nödvändig information finner du här på österlen.se/septemberutställningen

Galleri Thomas Wallner

GALLERI THOMAS WALLNER Grundades i Malmö 1974 och fick snabbt rykte om sig att vara ett av de mest intressanta gallerierna med fokus på unga skandinaviska konstnärer. Galleriet flyttade till Simris 2010 och har idag 350 kvadratmeter utställningsyta, inklusive innergård. Det är ett av landets mest betydande gallerier för samtida konst.

Thomas Wallner var den som kom med idén till konceptet – att ordna en samlingsutställning i september som bygger på att gallerier väljer ut sina favoriter. Premiäråret slog han publikrekord i galleriet i Simris, över tusen personer kom första helgen.

– Septemberutställningen görs för att höja kvaliteten, när gallerier väljer konstnärer blir det en kvalitetsförsäkran. Att formulera urvalet när det gäller konstnärer är nästan omöjligt. Det bygger på att de har ett eget språk, att de har något eget att säga och ett sätt att uttrycka sig så att man direkt ser att det är den konstnären. 

Sedan finns det även konstnärer på Österlen som är doldisar, till exempel Mats Bergquist som flyttade till Lövestad i samband med en stor separatutställning på galleriet. 

– Några andra är namn är Håkan Berg i Maglehem och Owe Gustafson i Borrby. Här finns så mycket kvalitet som inte syns, och det är synd – med Septemberutställningen vill vi lyfta fram den.

I år kommer han att visa ett brett urval av uttrycksformer, från videokonst till skulptur, måleri, fotografi etc.

– Vi hade väldigt många besökare som kom tillbaka och berättade att de haft spännande samtal ute i ateljéerna, mötena leder till fördjupning. Och vi hade förvånansvärt många konstintresserade som kört ner hit från Stockholm. 

– Jag hoppas att Septemberutställningen kan medföra att intresset för konst ökar. Den kan också vara ett bra komplement till konstrundan vid påsk – att det händer saker under olika delar av året. I år ligger vi dessutom lite tidigare, vi krockade med galleriveckan i Malmö i fjor – jag tror att vi kan locka en stor publik från Lund och Malmö. 

Galleri Rikstolvan

RIKSTOLVAN drivs av Bea Tigerhielm och Staffan Julén, öppnade 2019 och erbjuder en mix av spjutspetsen av konstnärer i regionen och den internationella konstarenan. På den gamla gården i Järrestad korsar konst och samtal fälten mellan genrer och discipliner för att tillsammans öppna och fylla gapet mellan teknologi, konst och vetenskap. 

– Jag tyckte att konceptet med Septemberutställningen lät som en bra idé. Vi hade haft öppet i ett år, det var ett sätt att förlänga säsongen, och september är dessutom en av de finaste månaderna på Österlen. Vår ambition är att göra bra utställningar som så många som möjligt har möjlighet att se, berättar Bea Tigerhjelm. 

– Utställningen innebar att vi fick möjlighet att göra något stort – efter högsäsongen. Jag tyckte också om tanken att göra någonting tillsammans med andra, som arbetar på samma sätt som vi, samtidigt som vi är tre ganska olika gallerier. 

Kriterierna när det gäller de utvalda konstnärerna är att de själva tycker om konsten. Eftersom Rikstolvan är nya på Österlen fick de göra grundlig research när de gjorde urvalet – de besökte gallerier, frågade runt och skapade sig en bild av Österlens konstscen. Bland de konstnärer de valde ut finns bland andra Gabriella Dahlman och Jonas Larsen i Hammenhög och Lotti Bergström i Brantevik. 

– Den roligaste erfarenheten från första året med Septemberutställningen var att möta alla besökarna – det var otroligt många som kom. Och konstnärerna i ateljéerna berättade att de fick väldigt många genuint intresserade besökare, som tyckte om att diskutera och prata om konst. Det var roligt med så många spännande möten. 

Rikstolvan kommer att ha ett delvis annorlunda urval av konstnärer, en del var på Österlen i fjor på grund av pandemin men gör andra saker i år. En sak Septemberutställningen kommer att trycka på i år är att det inte bara är gallerierna som är öppna utan även konstnärernas ateljéer – det var vissa besökare som missade det i fjor. 

– Jag hoppas att arrangemanget kan ge ännu mer tyngd till hela konstscenen på Österlen, att det kan ge ännu en dimension – det finns ju en så lång tradition av konst och konstnärer här. 

Olseröds konsthall

OLSERÖDS KONSTHALL är en mötesplats för svensk och internationell samtidskonst på Österlen. Den öppnade 2016 och har snabbt blivit en av de tongivande utställningsplatserna i Skåne. Här samsas framförallt relevant konst och design men även konsthantverk i fruktbara möten. Axel och Anette Mörner driver verksamheten i den vackra kringbyggda gården på Olserödsvägen 52.

– Septemberutställningen är ett bra tillfälle att visa publiken utanför vårt galleri hur mycket bra konst det finns på Österlen, med omgivningar. Det är en ynnest att få lyfta fram dem, det känns som om eventet kan vara ett sätt att starta om konstscenen på Österlen – en vitamininjektion och något vi kan tillföra, säger Axel Mörner.

– Det är alltid känsligt att prata om kvalitet och det är tufft att bara välja ut ett visst antal per galleri. Vårt urval till Septemberutställningen handlar om konstnärer som är utbildade, de har som livsuppgift att vara konstnärer – att utföra konstnärligt arbete – och nästan alla är högskoleutbildade.

Erfarenheterna från första året är väldigt goda, både besöksmässigt och försäljningsmässigt, och förväntningarna på årets utställning är höga. Många av besökarna uppskattade dessutom att arrangemanget låg just i september när tempot på Österlen blivit lugnare. 

– Man märker att det finns ett behov av kvalitet på en högre nivå, det kom många seriöst intresserade besökare som stannade och pratade med konstnärerna och hade långa, fina samtal. Det är alltid otroligt kul att komma hem till en intressant konstnär – då blir upplevelsen hundraprocentig. 

Urvalet av konstnärer som visas på Olseröds konsthall under Septemberutställningen innehåller ett brett spann med allt från måleri, film och skulptur till aktivism och performance.   

– Vår ambition är att visa för publiken hur skiftande samtidskonsten kan vara. Vi kommer att sprida ut oss ganska mycket, både geografiskt och när det gäller konstinriktningar. Galleriet ligger ju uppe vid Ålakusten och vi kommer även att ha en del konstnärer norrifrån, till exempel Jens Lundberg i Knislinge och Jonas och Teresa Rooth i Maglehem, men också över hela Österlen och bort mot Ystad. 

Rulla till toppen