Skogsdala » Österlen

Fakta om Österlenbyn

Skogsdala

Karl Aspelin har ibland kallats den förste målaren på Österlen, smålänningen som bildade det s.k. Kivikskollektivet i villan med den fina utsikten utöver Östersjön från läget i backen i Skogsdala. Ännu i dag spelar konsten stor roll i den lilla ”förstaden” till Kivik.

I terrängen på väg upp på fantastiska utsiktspunkten Lilla Sten ovanför gården Bergdala finns Kivik Art Centre. Förutom KAC bor en hel del konstnärer i och kring Skogsdala, vilket bl.a. betyder massor med besökare i samband med konstrundan i påsk. Många passar också på att besöka Ulriksdals trädgård i Skogsdala och Esperöds herrgård med det berömda arboretet och butikerna på Kivikås.

Från Skogsdala kan man även ta av mot nationalparken Stenshuvud antingen via Karakås eller Svinaberga. Bebyggelsen i Skogsdala består av gårdar med påfallande tydliga inslag av fruktodlingar och ganska stora hus uppe i branten mot gården Bergåsa med förnämlig utsikt över Hanöbukten.

Bussförbindelser finns såväl söderut mot Simrishamn som norrut mot Brösarp/Kristianstad. Service som skola, butiker, äldreboende m.m. finns i Kivik på bekvämt gångavstånd norr om byn.


close


Få hela veckans Dagens lunch
på Österlen

Så praktiskt, rätt ner i mobilen
varje måndag kl 09.00

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Text: Bo Olsson, Simrishamn

Dela gärna sidan till någon behövande:

Hitta hit till 

Scroll to Top