Porten till Österlen » Österlen

Porten till Österlen

Porten till Österlen
Skrivet av Annika Olsson / 8 juni, 2019

Hejsan.

Österlens gränser diskuteras ibland livligt och hätskt. Genom åren har de osynliga gränserna dessutom flyttat omkring lite som det behagas. Som barn fick jag alltid höra att ”Olserödsbacken, di e porten ing ti Österlen”. Brösarp hörde alltså till norra delen av Österlen.

Gränserna har en antydan att flyta ut och svämma över nu förtiden. Ystad, Abbekås … ja halva Skåne kallar sig numera gärna för Österlen. ”Mäklargränser” kallar man det där för. Hur som helst, Brösarp är min absoluta favoritby, oavsett vad man kallar den i fastighetskatalogen.

I Brösarp finns ett underbart litet Spa som drivs av Brösarps Gästis.

 

Hit åker jag med min Stefan regelbundet och ger mina fötter kärlek. Det är det bästa man kan göra för välbefinnandet tycker jag. Så otroligt skönt.

Med regelbundna besök hos bästa Lise har mina fötter blivit sammetslena och mjuka. Efter att ha gått omkring på smärtsamma liktornar under trampdynorna, springer jag nu på lätta fötter. Så skönt, och hörni, det finns ju inget fulare än spruckna hälar i ett par sommarsandaler, det förstör ju den finaste sommaroutfiten…. huhhh ….

För Stefan som har en stelopererad fot så är det extra bra att vara rädd om fötterna. Så när det är hans tur för behandling, strosar jag gärna en runda runt i min älskade by.

Jag njuter av de vackra husen. Tegelhuset där min första fröken bodde med sin väldigt långe man, ”Lilla skolan” där jag gick i första klass, kyrkan där vi varje sommar hade skolavslutning … Så många minnen som sköljer över mig!

På kyrkogården där det då bodde en ”bullkanin” … ja vad det nu var för något ??… Förmodligen ett litet djur skapat ur barns livliga fantasi. Åtminstone visade den sig aldrig någonsin.

När jag efter min promenad i byn slinker in på Spaet igen för att vänta på Stefan, bjuds jag på kaffe och en avkopplande stund.

Nu är jag redo att ta mig ann sommaren med glada fötter. Tusen tack kära Lise!

(Det här inlägget är inget samarbete eller sponsrat på något vis. Hit brukar jag gå, och skriver därför om det direkt från mitt egna hjärta)

Dagens citat:

Inget går så bra som fötter.

Man ska vara rädd om sina fötter, det är de som ska ta oss runt här i livet.

Kram Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gylleboannika Annika Olsson

Hej. Välkommen till min blogg.
Jag heter Annika Olsson. Jag älskar djur och natur. Jag bor med min man, våra hundar och katter på en underbar plats – Gyllebo på Österlen. Jag försöker att i alla läge njuta av livet och samla på de där små ögonblicken. Jag älskar att fotografera och berätta om stort och smått i mitt liv, mina tankar från dag till dag. Mycket naturbilder och foto från min vardag. Ett och annat klokt citat finns ofta med i mina inlägg. Välkomna till mig!

Min kung av sand

29 december, 2018

Hejsan

Den där underbara morgonen nu i julas, då när jag vandrade på stranden i Knäbäck. Den vackra morgonen fick min fine Johnny-hund också följa med.

Det är väldigt sällan som min Johnny får lov att springa lös och helt okopplad på allmän plats. Inte alls för att han är någon farlig eller elak hund. Nej, det är nästan tvärtom – han är extremt tillgiven och han älskar dessutom människor av hela sitt hjärta.

Johnny är en bevakningshund i försvaret och alltså tränad på att leta upp och berätta var det finns människor. Den här träningen har gjort att Johnny tror att alla är lika glada över att han kommer stormande som de figuranter som finns på hans tjänstehundsträningar. Eftersom jag har full förståelse för att människor kan bli rädda om en stor svart galning kommer mot dem, så väljer jag med omsorg de tillfällen då han kan springa lös som han vill.

Den där vackra morgonen vid Knäbäck syntes inte en människa till. Då tog vi chansen och både jag och Johnny njöt för fulla muggar.

Att se Johnny ta sina smått mesiga ”kärringdopp” och sedan försöka gräva hål i sanden som hela tiden täcktes av det salta vatten från havet var en ljuvlig känsla. En bra stund strövade vi fram sida vid sida han och jag och bara ägde världen. Fast när vi närmade oss Stenshuvud fick det bli koppel igen. Johnny verkade ganska nöjd med det också.

Hundägare, till både små och stora pälsklingar, måste visa respekt tycker jag.

Dagens citat:

Förutom våra egna tankar finns det ingenting som vi har full makt över.

Ha en fin dag och kram från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Annandagjul kom som en vårdag.

28 december, 2018

Hej

Om jag var något lite sur på juldagens gråruskiga väder, så var alltihopa bortglömt och förlåtet på annandagen. Alltså, vilken fantastisk dag!

Jag och hunden Johnny startade vår dag vid havet. Solen var på väg upp och vinden kändes nästan ljummen mot min kind.

Det var nästan alldeles tyst förutom det harmoniska ljudet från havets stilla vågor. Det där ljudet som vidrör själen.

Till och med Johnny såg ut att vara tagen av stunden och på gränsen till religiös… om det nu finns en hundgud. Fast det gör det såklart!

Jag och Johnny vandrade stilla med våra nosar vända mot Stenshuvud.

Det var annandagjul, men det kändes nästan som en tidig vårdag.

Jag och Johnny njöt av morgonen och vandrade en bra stund den här dagen, fast de bilderna sparar jag till ett annat inlägg.

Dagens citat:

Sinnet säger, fortsätt. Hjärtat säger, stanna upp.

Gör det ibland kära ni. Stanna upp, andas och ta in allt runt omkring. Allt underbart som bara finns där.

Kram från mig.

Annika

Dela gärna
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En tidig juldagsmorgon vid romernas minnesplats.

27 december, 2018

Hejsan.

Att ta sovmorgon och ligga under täcker och tryna är ingenting för mig.  Inte ens om det är juldagsmorgon. Nej, istället hamnade jag och min dotter lite oplanerat vid romernas minnesmonument som finns på marknadsplatsen i Kivik.

Sugna på att möta ännu en snötäckt och solig dag, skuttade vi förhoppningsfulla upp ur våra sängar. Med vars en termos nykokt mjölkchoklad bar vår färd till Kiviks marknadsfält.

Men det var varken något vintervitt landskap eller någon vacker soluppgång. Det var helt enkelt bara grått, vått och mulet. Men ändå så bedårande vackert som en grå morgon nog bara kan bli på just Österlen.

Istället för att njuta av någon soluppgång så vandrade vi bort och besökte det monument som rests till minne av romerna. Och var passar ett sådant monument egentligen bättre, än på det marknadsfält där romerna alltid varit ett självklart inslag på den årliga marknaden. Något som i min egen barndom verkligen hörde marknaden till.

Efter en morgonpromenad över marknadsfältet smakade vår choklad gudomligt. Och så snabbt som tiden numera går, så är det snart marknad igen och då är jag tillbaka på det här fältet, var så säker.

Även om det ryktas om att årets marknad skulle ha varit den sista, så vill jag faktiskt inte tro det förrän jag ser det… Den som lever får se och rykten ska man inte fästa sig vid.

Dagens citat:

Jag vaknade. Jag har kläder att ta på mig. Jag har rinnande vatten. Jag har mat att äta. Livet är gott. Jag är tacksam.

Ha en fin dag.

Kram Annika

Dela gärna
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fridfull tid.

26 december, 2018

Hej hej

Jag hoppas ni har det bra såhär på annandagjul. Jag önskar att allt verkligen har blivit precis så som ni ville ha det på julen. Jag har haft en fantastisk jul med nära och kära runt mig. Det var precis det som jag behövde allra mest.

Hemma hos mig har de flesta tomtarna och julprydnaderna fått ligga kvar i sin kista. Till och med den traditionella julkrubban med det lilla Jesusbarnet har fått stanna kvar i gömmorna. Inte ett endast julgodis är tillverkat och inte ens likörkakorna efter mammas recept blev tillverkade.

Mina krafter sinade redan i somras och efter det så har jag verkligen fått välja vad som ska få ta min energi. Men mina nya julrukor har skapat julstämning så det stänker om det istället.

I år har blommor och ljus fått stå för julens magiska känsla, och egentligen behövs det inte mycket mer än så.

Och som en liten julklapp från Moder Natur så fick även vi här längst nere i högra hörnet av Österlen en vit vinter. Även om vi hos oss firar en vit jul inomhus, så älskar jag när även naturen bjuder till lite.

Kvällens citat:

Allt jag vill är

 1. att ta foto
 2. att dricka kaffe
 3. att resa runt i världen
 4. att möta nya människor
 5. att vara glad

Tips: så vill jag ha varma kläder under. Sköna, härliga underställ som KARI TRAA älskar jag. Just nu finns de till kanonpriser och jag tänker klicka hem ett nytt. TRÖJA och BYXA.

Ha det fin och kram från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En vit jul på Österlen

26 december, 2018

Hejsan.

Så fick vi äntligen en vit jul i Gyllebo . Jag bara älskar det!

Med några bilder från en tidig lillejulafton vill jag bara kika in här på bloggen och önska Er alla en härlig fortsättningen på julen.

Jag ska ägna min dag åt lite återhämtning i mitt eget sällskap. Kanske njuta av en härlig tur i skogen, jag och hundarna.

Inne i vårt hus ståtar årets vackra julgran. Såklart en Österlengran från Jeppssons i Stiby. Lika vacker som alltid.

Livet är allt bra mysigt.

Dagens citat:

Nu har jag ställt in min våg i garderoben och där kan den stanna tills den har sagt förlåt.

Kanske är det fler än jag som känner sig lite spända om magen så här i juletid. Fast det där brukar balansera upp sig igen när vardagen kommer tycker jag. Som äkta skånetös njuter jag av all traditionell julmat som bjuds dessa dagar. Ja nästan allt tycker jag om – utom griljerade ”grisafyddårr”, eller grisatassar som en del kallar den här delikatessen.

Ha det fint och kram Annika

Dela gärna
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En tid för återblickar.

25 december, 2018

Hejsan.

Jag hoppas ni har en skön juldagsmorgon. Kanske ligger ni kvar i era sängar och tänker gör så länge än eller så sitter ni vid ett dignande frukostbord och njuter. Några av er är kanske på väg till en tidig julotta.

Min kamera och jag har några dagars ledig, så jag bjuder därför på lite arkivbilder.

Idag tänkte jag ta er med på en liten sväng längs Österlenleden.

Det var en dag för ett par år sedan som jag och min dotter njöt en sensommardag med lite vandring här hemma. Vår färd gick från Vitemölla till Brösarp.

Vi älskar båda vår Österlenska natur. Vackra strandblommor växte där i sanden och på sina ställe fanns den där särskilda ”svarta sanden” som är lite sällsynt för just stränderna här.

Vi tog en paus vid den underbara stol vid det ensamma trädet en bit från Klammersbäcksmynning. Stolen som nu föresten fått sällskap och blivit två. Vi passerade den gamla ålaboden Stenören.

Men tiden går fort när man vandrar och vips var vi framme vid Havängs badplats och Verkeåns mynning.

Våra ben var pigga så vi fortsatte glatt med Brösarp i sikte. Genom det underbart vackra Skepparp gick leden som vi följde.

Vår vandring fortsatte ända till underbara Hallamölla. Men det får ni kanske se mer om en annan gång.

Dagens citat:

För att verkligen uppleva ett landskap måste man promenera genom det. Till och med en cykel går för fort.
Njut nu av en fin juldag. Kram från mig.
Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En fin julafton önskar jag Er.

24 december, 2018

Hejsan.

Jag vill bara kika in lite snabbt och önskar Er alla en riktigt fin julafton. Som vanligt är jag uppe med tuppen och ska ge mig ut på julaftons obligatoriska springtur runt sjön.

Det har blivit lite av en tradition för mig att starta just den här dagen före alla andra. Åtminstone före de som bor under samma tak som jag själv.

Jag lovar, en smörgås med julskinka kan aldrig smaka bättre, än efter en tur i vår Österlenska natur oavsett vilket väder vi bjuds.

Hoppas ni alla startar er julafton på det sätt som just ni mår gott av. Att lyssna till sin egen röst är viktigast. För mig betyder en löprunda i en stressad tid, att tankarna får en stunds skön avkoppling och såklart att fläsket skakas om på ett välbehövligt vis.

Dagens citat:

Kärlek utan kyssar är som ägg & bacon utan ägg … och utan bacon.

Ha en riktigt fin julafton och pussas mycket, både två- och fyrbenta.

Kram Annika med familj.

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Klövasten

23 december, 2018

Hejsan

Den där dagen då jag for till de gulliga sockerbagarna på Olof Viktor, så var vädret grått, mörkt och trist. Sådär som är ganska typiskt för vårt väder här på Österlen vid den här tiden på året. Men samtidigt kunde jag se något oerhört vackert i den vemodiga gråskalan.

På min väg till de gulliga sockerbagarna på Olof Viktor, så passerade jag den stora sten som för oss alla är känd som ”Klövasten”.

Om den där stenen finns en hel rad med skrönor och sägner. Bland annat sägs det att när en skräddare gick genom stenbumlingen, så gick bitarna ihop så han blev platt som en pannkaka. Därför kallades hans barn sedan för plättarna.

Själv kommer jag alltid att tänka på gräddbullar när jag passerar här. I mitt minne fanns det förr en stor skylt om just gräddbullsförsäljning här intill.

Även om vårt Skånska väder är ganska grått och trist så tycker jag nog att det skapar en viss stämning också. De svarta, kala träden  mot den gråblå himlen är ju så vackert.

Dagens citat:

Råd från ett träd:

 1. Tillåt dig att bli stor och stolt.
 2. Kom ihåg dina rötter
 3. Drick mycket vatten
 4. Uthärda alla väder
 5. Njut av utsikten

Ha nu en riktigt fin Lillejulafton och tillåt er att njuta…. och drick mycket vatten!

Kram Annika

Dela gärna
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Österlens sötaste sockerbagare.

22 december, 2018

Hejsan.

Österlens sötaste sockerbagare hittar man på det välkända Olof Viktors i Glemminge. Nu är de här båda töserna inte bara söta, nej de är några av de proffsigaste jag kan tänka mig vad det gäller att handskas med både ”smet och deg, praliner och bakverk”.

Den här gråmulna dagen hade jag ett speciellt litet ärende till en av tjejerna. En julklapp skulle levereras. Redan på parkeringen slogs jag av en fantastisk doft. Det var doften av nygräddat vörtbröd som sipprade ut genom dörren till bageriet.

Jag togs emot med en bamsekram och fick sedan en snabb lektion i hur vedugnen fungerade. En rejäl glöddbädd skulle få brinna ut under eftermiddagen, sen skulle ugnen vara redo för nya bak nästkommande morgon.

Att produkterna från Olof Viktors är rysligt populära, det vet varenda Österlening. Jag tog några snabba bilder för att inte störa i det bråda arbetet som rådde så här före jul.

Såklart var jag tvungen att kika på det fantastiska pepparkakshus som Malin Haak konstruerat på frihand. Så fint, eller hur?

Jag önskade att jag haft lite tid att sjunka ner i den underbart mysiga miljön med en kopp stark kaffe. Men jag hade andra ärende, så jag tackade för mig och susade vidare i den gråmulna Österlendagen.

Tack för er tid bästa tjejer. Elna och Malin!!!

Såklart kunde jag inte motstå frestelsen att köpa med mig något gott från butiken. Och vill ni köpa extra gott bröd till julbordet, eller de godaste kakorna till glöggen – åk hit!

Lite extra knasigt blev det när jag och Stefan möttes hemma på kontoret med vars en kass ”goa grajjor” till kaffet. Båda från Olof Viktors… Fast man kan ju inte få för mycket av det goda!

Dagens citat:

Försök göra någon glad varje dag, om det så bara är dig själv.

Att glädja sig själv är nog så viktigt. Hoppas ni får en glädjefylld dag.

Kram från mig

Dela gärna
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Önskeväder.

21 december, 2018

Hej.

Om jag fick önska mig väder inför julen här på Österlen, då önskar jag mig exakt samma väder som vi fick i påskas. Ett riktigt aprilväder som hade passat perfekt på julen.

Säkert minns ni alla den fantastiska snön som föll och gav oss det vackra vinterlandskapet de första dagarna i april. Till glädje för några och till förargelse för andra. Jag sällar mig till den skaran av människor som älskar våra Österlenska vintrar. Snöoväder som liksom aldrig går att förutspå.

Vilken Österlening minns inte nyårsafton 1979? Då låg snön inte såhär stilla och fint det kan jag lova.

Eller kanske minns ni hur det såg ut på Österlen på julafton 2010? Så här mysigt hade vi det!

Fast det är nog allt bra tur att ingen av oss kan bestämma över vädret. Vi får gilla läget och njuta av vad Moder Natur oss bjuder.

Dagens citat:

Livet är som en regnbåge. Du måste ha både regn och sol för att kunna se alla färgerna.

Och vi måste ha alla årstider och alla väder för att fullt ut kunna njuta tror jag.

Ha det fint och kram.

Annika

Dela gärna
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Scroll to Top