Pandora och Tomelilla vinnare i Gåsacupen » Österlen

Pandora och Tomelilla vinnare i Gåsacupen

Pandora och Tomelilla vinnare i Gåsacupen
Skrivet av Joachim Orrenius / 6 november, 2018

36:e upplagan av barn- och ungdomscupen Gåsacupen avgjordes de två gångna helgerna i Nils Holgerssonhallen i Skurup. Cupen spelades 7 mot 7 inomhus på konstgräs och flickor och pojkar mellan 10 och 14 år deltog. Eftersom det inte längre är tillåtet att räkna resultat i åldersklasser upp till och med 12 år redovisas endast segrarna i 13- och 14-årsklasserna. Så här gick det för lagen från sydost.

Pandora nollade alla sina motståndare

Flickor 10 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Köpingebro IF.
Flickor 11 och 12 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Gärsnäs AIS.
Flickor 13 och 14 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Gärsnäs AIS 1, Gärsnäs AIS 2, Tomelilla IF, SoGK Charlo 1, SoGK Charlo 2, Janstorps AIF, Spjutstorps IF och IK Pandora FF.

Inte mindre än åtta lag från sydost ställde upp i denna åldersgrupp där 13- och 14-åringar spelade tillsammans. Ystadslaget IK Pandora FF imponerade stort och gick obesegrade genom hela cupen utan att släppa in ett enda mål. I finalen besegrades det ena av Gärsnäs AIS lag med 2-0.

Semifinal 1: Gärsnäs AIS 1-Gärsnäs AIS 2 2-1
Semifinal 2: IK Pandora FF-Harlösa IF/Veberöds IF 3-0
Final: Gärsnäs AIS 1-IK Pandora FF 0-2

Tomelillas tredje raka i Gåsacupen

Pojkar 10 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Ystads IF och Spjutstorps IF.
Pojkar 11 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Janstorps AIF och Spjutstorps IF.
Pojkar 12 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Ystads IF 1 och Ystads IF 2.
Pojkar 13 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: IFK Simrishamn.

Efter två klara segrar över Lunds SK och Lilla Torg FF och en knapp förlust mot Råå IF i gruppspelet vann IFK Simrishamn sin semifinal över Gislövs IF med 2-1 efter straffläggning. I finalen blev det en ny knapp förlust mot Råå IF. Straffar avgjorde till Råå IF:s fördel.
Pojkar 14 år
Deltagande lag från sydöstra Skåne: Janstorps AIF, Tomelilla IF och IFK Simrishamn.

45347557 10156237970304580 6225553914435993600 n österlen.se
Glada miner hos spelare och ledare i Tomelilla IF:s 14-årslag efter tredje raka triumfen i Gåsacupen. Foto: Tomelilla IF.

Åtta lag i två grupper där fjolårsfinalisterna Tomelilla IF och IFK Simrishamn möttes redan i den första gruppmatchen. Tomelilla vann klart med 5-1 och gick sedan hela vägen till final där de även besegrade Kvarnby IK med 2-1. Detta var tredje raka Gåsacupvinsten för Tomelillas 04-lag.

Semifinal 1: Janstorps AIF-Kvarnby IK 0-4
Semifinal 2: Tomelilla IF-Bjärreds IF 2-1
Final: Kvarnby IK-Tomelilla IF 1-2

Martin Anderssons kickboxning ger kickar

2 februari, 2020
martin anderssons kickboxning ger kickar österlen.se
13619868 1817929491777123 1382401068549617505 n österlen.se
Martin Andersson.
Bild: Jake Ski och Pierre Håkansson.

Redan i slutet av 80-talet startade Martin Anderssons intresse för kampsporter. 1990 började han träna kickboxning i Tomelilla Sportkarateklubb. 30 år senare brinner han fortfarande för kampsporter, och då framförallt kickboxning. Tillsammans med sin fru Åsa driver Martin sedan fem år tillbaka gymmet Wellnez i Simrishamn. Till hjälp i verksamheten har de ett dussintal timanställda instruktörer och lärlingar.

Wellnez har idag nära 600 medlemmar. Oftast är det full fart i lokalerna. Vi letar upp en av de få tomma träningslokalerna och sätter oss på var sin stol mitt emot varandra för en stunds prat om kampsport.

IMG 0525 1 österlen.se
Åsa och Martin Andersson på mellersta raden driver Wellnez i Simrishamn. Christian Roos, längst fram, jobbar i receptionen. Qader Akbari, till höger och Mahmoud Jarour, är två av gymmets lärlingar. Hunden Ludde är såklart också med.

– Det var väldigt hård träning i Tomelilla och det blev inkörsporten till mitt intresse för kampsporter. Sedan dess är jag fast, inleder Martin Andersson.

Under dessa trettio år har Martin hunnit med att träna både karate, kung Fu, aikido och thaiboxning men det har alltid varit kickboxingen som han kommit tillbaka till. Ett 25-tal matcher har det blivit i olika kampsporter men han har aldrig tävlat i favoritdisciplinen kickboxning.

– Det tävlades inte så mycket i kickboxning och jag fick aldrig möjlighet att tävla. Det var bara några stycken som gick enstaka matcher. Vi tränade och sparrade mot en klubb i Ystad. Det är fortfarande vanligt inom kampsporter att det inte är så många som är intresserade av att tävla i själva sporten. Många vill däremot lära sig självförsvar och få en bra och allsidig träning.

19023253 1990350341201703 3592106481751516899 o österlen.se
Att Martin Andersson tränat under större delen av hans 45-åriga liv och tagit hand om kroppen råder det ingen tvekan om.

Kickboxning är ungefär 70 % traditionell boxning och 30 % sparkar. Sparkarna ger dock högre poäng än slagen vid matcher. En spark kan ge upp till tre poäng medan ett lyckat slag alltid ger ett poäng. Det är med andra ord viktigt att träna mycket sparkar.
Vad är det som är så roligt med att träna just kickboxning?

– Det är en modern sport som tar till sig av idrottsvetenskap och genom den ändrar både stil och regler. Kickboxning är ingen statisk stil, den utvecklas hela tiden.

För att vara med i den utvecklingen har Martin startat föreningen Wellnez Weekend Warriors. Mellan 30-40 personer tränar kickboxning aktivt i föreningen. 15 av dessa är även intresserade av att tävla, i stilen All style.
Nu har du din egen förening, ska du börja tävla nu?

– Nej, nu är jag för gammal för att börja tävla. Från och med det år man fyller 45 måste man i Sverige ha en godkänd hälsoundersökning och den fixar inte jag. Men det är fantastisk glädje och gemenskap när vi tävlar över stilarna i All style.

Tillsammans med den danske välkända fightern Michael ”Zen-Dragon” Gottlieb arrangerade Martin och Wellnez Weekend Warriors i somras en tävling i Danmark.

– Det gick fantastiskt bra, Robin Ekström vann på poäng över Dragon. Det var dessutom Robins första match. Robin kommer bli vår nya huvudtränare nu när jag tar ett steg tillbaka. Jag kommer dock fortsätta som assisterande tränare, stoltserar Martin som även nämner Mahmoud Jarour (tillhör landslaget i karate) som en lovande idrottsman inom All style.

Matchen mellan Robin Ekström och Michael ”Zen-Dragon” Gottlieb ser du nedan.

[embedded content]

Den 29 februari drar Martin, Robin och några av föreningens juniorer till Stockholm där de tävlar i All Style the future #3 där deltagare från muay thai, kickboxning, MMA, kung fu, karate, shootfighting och taekwondo möts under ett unikt gemensamt regelsystem.

Wellnez Weekend Warriors tränar tre dagar i veckan, alltså inte enbart helger som namnet antyder. Alla som kommer till träningarna nivåindelas och Martin och Åsa har säkert plats för fler som är nyfikna på kickboxning eller annan träning. Inom Wellnez ryms också Strength by Martin, hans pt-verksamhet om du vill han en personlig tränare. Se inspirationsfilmen nedan.

[embedded content]

Ålder: 45
Längd: 177 cm
Vikt: 97 kg
Familj: Gift med Åsa, barnen Amanda och Elinor samt hunden Ludde
Bor: Simrishamn
Yrke: Gymägare, personlig tränare, instruktör och initiativtagare till att utveckla kampsporter på Österlen

newspaper rec728 österlen.se

24 medaljer till Kiviks Simklubb under UGP2 i Eslöv

29 januari, 2020
24 medaljer till kiviks simklubb under ugp2 i eslov österlen.se
83907085 987806741598837 5064734596331995136 o österlen.se
De framgångsrika simmarna från Kiviks SK. Oscar Nordström, Thea Brünjes, Olivia Hansson, Elin Lundberg och Julia Olsson.

Under helgens simtävlingar UGP2 i Eslöv flöt det på riktigt bra för simmarna från Kiviks Simklubb. Eller vad sägs om 14 guldmedaljer, nio silver och ett brons som de tog med sig hem till Österlen.

Sex av guldmedaljerna stod Olivia Hansson för. Nästan lika många, fyra guld, simmade Thea Brünjes hem. Oscar Nordström stod för tre guld och Julia Olsson tog simklubbens fjortonde guld under tävlingarna. 24 medaljer!

newspaper rec728 österlen.se

Österlen FF imponerade i Nils Holgersson Cup

26 januari, 2020
osterlen ff imponerade i nils holgersson cup österlen.se
IMG 0528 österlen.se
Österlen FF vann Nils Holgersson Cup 2020.

Under helgen avgjordes herrarnas Nils Holgersson Cup i Nils Holgerssonhallen i Skurup. 14 av cupens 64 lag kom från Österlenområdet. Tre av dessa, IFK Simrishamn, Tomelilla IF och Österlen FF, hade kvalificerat sig till söndagens slutspel. Österlen FF gick hela vägen och tog med sig både Nils Holgersson Cup-pokalen och 10 000 kronor hem till Österlen.

Först ut av Österlenlagen att spela åttondelsfinal var Tomelilla IF som omgående fick respass av ett spelskickligt IFK Klagshamn som dessutom hade marginalerna på sin sida vid ett par avgörande moment. Förlust för Tomelilla med 1-2. IFK Simrishamn ställdes mot BK Höllviken i en åttondel där Simrishamn hamnade i ett 0-2-underläge trots dominans på plan. Simrishamn vände dock till 4-3-ledning med mindre än minuten kvar. En drömträff från en Höllvikare från över halva plan innebar förlängning där det inte dröjde länge innan västskåningarna avgjorde. Förlust för IFK Simrishamn med 4-5.

Österlen FF tog sig obesegrade till final. Receptet var trygga bollbehandlingar, ständiga positionsbyten och extremt få bolltapp. Finalen mot fysiskt starka Rydsgårds AIF blev inget undantag. När Furkan Motori dundrade in 1-0 till de självsäkra Österlenspelarna blev utmaningen för Rydsgård ännu tuffare.

DSC 3308 österlen.se
Med sin fjäderlätta och snabba spelstil blir Zoran Jovanovic en attraktion på Skillinge IP denna säsong. Jovanovic gjorde Österlens 2-0-mål i finalen mot Rydsgårds AIF.

Ytterligare två mål, Zoran Jovanovic för Österlen och Oskar Andersson för Rydsgård, hann finalspelarna med innan slutsignalen. Rydsgårds reducering kom när det endast återstod sekunder så Österlens seger var egentligen aldrig riktigt hotad. Österlen visade klass under hela cupen och segern ger säkert gruppen ytterligare självförtroende inför säsongen. Resultat i finalen: Rydsgårds AIF-Österlen FF 1-2.

24-årige Furkan Motori som tidigare tillhört Trelleborgs FF och nu senast Karlslunds IF blev klar för Österlen FF i december och tar alltså en titel med sitt nya lag bara några veckor efter kontraktsskrivningen.
Det blev en hel del avslut och snygga mål för dig under denna cup, är det höger- eller vänsterfot som står för de flesta avsluten?
– Högern är kanske bästa foten men vänstern är nästan lika bra. Vi har en nivå högre i vår trupp än alla andra och det fanns bara att vi skulle vinna denna helg, säger Furkan Motori.

På lördag spelar Österlen FF sin första träningsmatch för säsongen mot LB07.
Hur ser veckans förberedelser ut?
– I morgon tror jag det blir en rätt lugn träning med mycket fokus på taktik, avslutar Furkan Motori innan han tryckte ihop sig med lagkompisarna för den traditionella lagbilden.

DSC 3320 österlen.se
Furkan Motori i vitt gjorde en stark cup för sitt nya lag Österlen FF. Flera av hans fullträffar var fantastiskt snygga mål.

newspaper rec728 österlen.se

Tomelillas 04:or tog silver i Kristianstad Arena Cup

20 januari, 2020
tomelillas 04or tog silver i kristianstad arena cup österlen.se
82435479 215575342798343 2233686231495999488 n österlen.se
Tomelilla IF P04 tog silver i Kristianstad Arena Cup. Från vänster: Leo Björklund, Adam Leufstedt, Wilmer Andersson, Tage Stålhammar, Adam Rönneholm, Jonathan Andersson, Edrin Avdullahu och sittande Filip Nilsson.

Kristianstad Arena Cup är Sveriges största futsalcup för barn- och ungdomslag. Under helgen avgjordes klassen för pojkar födda 2004. Bästa Österlenlag blev Tomelilla IF:s P04:or som gick hela vägen till final.

Finalen mot Kvarnby IK blev en jämn historia som fick avgöras efter förlängning där till slut Kvarnby vann med 3-2. I klassen P04 deltog 40 lag och bland dem även Kiviks AIF/Sankt Olofs IF som dock inte tog sig vidare från gruppspelet.

Att framgången i Kristianstad Arena Cup inte var någon engångsföreteelse för Tomelilla IF:s P04 bevisas av denna imponerande sammanställning:
2014 – brons
2015 – guld
2018 – guld
2020 – silver

83522289 458709985035596 4552031770249265152 n österlen.se
Silverpokalen till Tomelilla IF.

– Killarna har gjort en mycket bra turneringen i Arena cup i Kristianstad. Roger och jag är mycket stolta över spelet och uppförandet på och utanför planen. Framtiden är blåvit-randig, skriver Tomelillas ledare Jonas Stålhammar på Facebook.

I Tomelillas lag i Kristianstad Arena Cup spelade: Leo Björklund, Adam Leufstedt, Wilmer Andersson, Tage Stålhammar, Adam Rönneholm, Jonathan Andersson, Edrin Avdullahu och Filip Nilsson. Grattis killar!

newspaper rec728 österlen.se

Österlen FF del 1 – truppsnack med Stridsberg och Mårtensson

19 januari, 2020
osterlen ff del 1 truppsnack med stridsberg och martensson österlen.se
IMG 0494 österlen.se
Försäsongsträning på Skillinge IP.

Österlen FF har byggt en trupp inför säsongen som till stora delar består av lokalt förankrade spelare. Årets trupp är även kryddad med ett par spelare från Trelleborgs FF i form av Zoran Jovanovic och Furkan Motori. Österlensport träffade huvudtränare Jonas Stridsberg och assisterande tränare Jonas Mårtensson och pratade om truppen och den kommande säsongen i division 2. Denna artikel är den första i en reportageserie där Österlensport följer Österlen FF under säsongen 2020.

Det är i början av januari. Sex grader plus. Becksvart och regnigt. Inne i den lilla klubblokalen på Skillinge IP är det dock ljust och varmt. Spelarna droppar in, hälsar på ledarna och förbereder sig för årets andra träningspass.

Redan under hösten ringade Österlen FF in vilka typer av spelare som behövs till årets säsong. Personligheter och egenskaper och inte minst att det finns någon form av relation till någon annan i truppen har varit viktiga bitar när truppen satts samman. Och att spelarna har anknytning till Österlen. 14 av lagets 19 spelare har faktiskt någon form av Österlenanknytning. Många av dem är uppväxta på Österlen, eller har flyttat hit.

– Vi började jobba med truppen redan i augusti och den har varit klar länge. Vi sa att vi skulle ha 18 spelare varav två målvakter. Idag är vi 19 spelare och är jättenöjda med hur truppen ser ut, säger Jonas Mårtensson.

– Det är spelare som hör av sig till oss och vill spela. Vi har tackat nej till cirka tio spelare. Det ska vara väldigt säkra kort om vi ska satsa på spelare som inte är från bygden. Spelare som kan hjälpa till och lära de yngre spelarna och förstärka det som vi vill bygga upp, tillägger Jonas Stridsberg och nämner Zoran Jovanovic och Furkan Motori som två exempel på detta.

IMG 0492 österlen.se
Jonas Stridsberg och Jonas Mårtensson har en bra känsla inför årets säsong.

Truppen är ju spikad men av dem som knackat på hos er, är det någon eller några som ni tvingats tacka nej till som ni egentligen hade velat stoppa in i truppen?
– Ja, en eller två, men inga namn, säger Jonas Stridsberg hemlighetsfullt.

Men går inte det att lösa ändå, det rör sig ju endast om en eller kanske två spelare?
– Nej, det är inte aktuellt i dagsläget. Vi har byggt klart truppen och är noga med att hålla vår budget. Nu har vi byggt en bra trupp och då är det också viktigt att vi ger dessa killar förtroendet men också att vi kan klara av säsongen budgetmässigt. Det finns en del klubbar som bygger en trupp utan det finns finansiering, säger Jonas Mårtensson.

Är inte truppen relativt liten sett till antalet spelare?
– Jo, men den var ännu mindre i fjol. Då hade vi 15 utespelare och en målvakt. Det kan bli problem att bygga en trupp som är för stor. Det handlar också om att ge spelarna speltid och använda hela truppen på rätt sätt, säger Jonas Mårtensson.

Österlens försäsongen har dragit igång men egentligen startade försäsongen direkt efter fjolårets säsongsavslutning.

– Vi hade en fantastisk avslutning på träningssäsongen förra året då vi tränade ungefär en månad efter det att serien avslutats. Intensiteten, moralen och viljan under dessa träningar låg på en väldigt hög nivå. Och nu när vi har dragit igång finns det inte mycket ringrost att slipa bort. Vi märker att gruppen vill någonting, att något är på gång. Hela känslan är extremt bra, säger Stridsberg.

Tre träningspass per vecka är inplanerade och under årets första träningar blir det mycket spel med boll. Det där med att gå ner i ”gruvan” och köra tung styrketräning är inget som Österlen FF prioriterar. Däremot har varje spelare såklart ett individuellt ansvar för sin egen fysik.
– Vi har spelare som är motiverade och som själva tränar på gym. De har bra koll på sina egna kroppar. Om vi kör styrketräning är det fotbollsrelaterad styrketräning. Jag anser att många spelare är för mycket i gymmet jämfört med hur mycket de tränar på fotbollsplan, säger Jonas Stridsberg.

Vilken typ av spelsystem som Österlen FF ska sjösätta får vi vänta med att se. Stridsberg är ändå klar över vissa kriterier som ska uppfyllas i spelmodellen.

– Vi ska försöka äga spelet genom att vara skickliga med bollinnehav och i övergången till attackspel, och när vi ska attackera och inte attackera. Det är det vi håller på att utbilda spelarna i just nu. När vi har bollen ska det leda till någonting som gör att vi slår ut motståndaren. Vi ska inte spela runt bollen i onödan. Syftet med bollinnehavet är att komma till anfall och avslut, säger Jonas Stridsberg.

Avslutningsvis, hur ser dagens träningspass ut?
– Vi kommer värma upp och sen spela. Jag kommer trycka på att vara tidigt i utgångspositionerna oavsett var på plan vi har bollen. Att tidigt kunna vända spelet och bli i överläge på banan är viktigt så att motståndarna måste jobba hårdare när vi anfaller. Vi ska inte vänta in spelare när vi har bollen, avslutar Jonas Stridsberg.

newspaper rec728 österlen.se

Kamratcupen Junior arrangerades för första gången

18 januari, 2020
kamratcupen junior arrangerades for forsta gangen österlen.se
DSC 3232 österlen.se
Kamratcupen Junior. Match mellan Tomelilla IF i blått och vitt och Brösarps IF i grönt och vitt.

I kölvattnet efter Kamratcupens futsalturnering arrangerade IFK Simrishamn under lördagen Kamratcupen Junior för barn födda 2009 i Jonebergshallen i Simrishamn.

Lilla Jonebergshallen är fylld till bristningsgränsen. Föräldrar och ledare hjälps åt att hålla det tajta tidsschemat. 30 stycken 13-minuters matcher ska avverkas under dagen. Och då ska det också hinnas med att köpa hamburgare och godis, knyta någons skosnören, presentera spelarna, trösta någon som gjort sig illa och så vidare.

DSC 3202 österlen.se
Jonebergshallen i Simrishamn var välfylld under lördagseftermiddagen.

– Det är ett väldigt späckat schema fram till 16.30 i eftermiddag. Det är matcher hela tiden med två minuters paus mellan matcherna, säger Fredrik Strömberg, en av många ledare och föräldrar som tillsammans arrangerar cupen.

DSC 3218 österlen.se
Fredrik Strömberg coachar en av spelarna i IFK Simrishamn. I bakgrunden pustar en annan spelare ut efter att ha gett järnet inne på plan.

Att cupen arrangeras för barn födda 2009 beror på att arrangörsklubben har inte mindre än 27 pojkar i just den åldersgruppen och som därför ställde upp med fyra lag. Övriga åtta lag fördelade sig på följande föreningar: BSH Österlen, FC Rosengård (två lag), Tomelilla IF (två lag), Kivik/Sankt Olofs IF, Brösarps IF och LEV 06.

DSC 3185 österlen.se
Tuff närkamp i matchen mellan Kivik/Sankt Olofs IF i rödsvart och FC Rosengård i vitt.

Lagen var indelade i två grupper och cupen spelades med sarg för snabbare och intensivare spel. Det nya regelverket säger att man inte får räkna resultat i denna åldersklass. Men barnen har såklart koll på vilka som vinner och förlorar, och vem som gör mål. En hel del föräldrar och ledare har också koll på det.

DSC 3201 österlen.se
Bollen i mål!

– Det är kul att se när barnen fattar hur de kan använda sargen och vägga sig fram, avslutar Fredrik Strömberg som till nästa år hoppas på ännu fler deltagande lag.

DSC 3225 österlen.se
Brösarps IF:s lag presenteras inför för fullsatta läktare. Ett stort ögonblick för dessa 11-åringar.

newspaper rec728 österlen.se

Hammenhögs IF del 1 – tränarduo siktar mot toppen

18 januari, 2020
hammenhogs if del 1 tranarduo siktar mot toppen österlen.se
IMG 0499 österlen.se
Tränarduon Anders Palmér och Tony Ard siktar på en topplacering för Hammenhög 2020.

Österlens bästa damlag i fotboll, Hammenhögs IF, tränas denna säsong av Tony Ard och Anders Palmér. Två erfarna tränare som hoppas på en topplacering i division 1 även 2020. Österlensport haffade tränarduon i Färsingahallen i Sjöbo under Blentarpscupen där vi kröp in i ett rum källaren och lät dem berätta hur toppen i ettan ska nås.

Denna artikel är den första i en rad artiklar där Österlensport följer Hammenhögs damer under säsongen 2020.

Ard och Palmér bryr sig inte så mycket om resultatet i Blentarpscupen. Däremot är de glada över att det inte blev några skador under cupen, vilket ju dessvärre var fallet i slutet av förra fotbollssäsongen och som då delvis slog undan möjligheterna att kunna avancera till Elitettan.

Årets trupp, vad har ni att säga om den?
– Vi har tappat många bra spelare från förra året, några med allvarliga skador. Men vi har också fått in en hel del bra tjejer. Sen har vi lyckats behålla många så vi är en trupp på närmare 25, varav tre målvakter. Åtta av dessa 25 är nyförvärv. Dessutom kommer troligtvis två spelare strax tillbaka efter att ha blivit mammor, det blir en bonus, säger Anders Palmér som under tre säsonger med Hammenhög inkasserat lika många tredjeplatser.

DSC 3154 österlen.se
Hammenhögs Matilda Persson #9 under årets Blentarpscupen.

– I år försöker få ut max av truppen genom att vi delar på tränaransvaret. Tony och jag har olika kvaliteter och vi har ingen prestige i vem som gör vad. Det kommer bli ett lyft tror vi, fortsätter Anders Palmér och lämnar över till Tony Ard.

– Vi tycker att detta är en bra mix och ärligt tror jag en topp treplacering är möjlig. Men varje säsong har sin egen story. Anders och jag tänker på samma sätt och när en spelare får en möjlighet gäller det för spelaren att ta den möjligheten, och när du tar möjligheten har du fler chanser att utvecklas. Vi vill utveckla spelarna samtidigt som vi vill marknadsföra Hammenhög som förening och promota fotollen på Österlen. Hammenhög är en liten by i en liten bygd och jag vill att vi blir en samlingsklubb för unga talangfulla spelare, säger Tony Ard.

Några unga talanger har redan fått chansen att träna med Hammenhögs IF. Det är en bra skola med två erfarna tränare och en stor grupp som innehåller många bra spelare.
– Hammenhög måste vara ett bra alternativ för tjejer som vill spela division 1-fotboll. Några av dem kanske till och med vill satsa på att gå hela vägen upp till Damallsvenskan, säger Anders.

Förra sommaren arrangerade Hammenhögs IF en lyckad sommarcamp. Runt 40 unga spelare deltog. Det blev ett bra tillfälle för nya spelare att få upp intresset och komma in i sporten. Ard och Palmér hoppas att campen kan arrangeras även kommande sommar.

Förr var det en hel del långbollar som gällde för Hammenhögs damer. Nu tränar laget mycket bollinnehav där spelarna ska vilja, och våga, hålla i bollen. Två gånger per vecka tränar tjejerna fotboll vilket är mindre än många av seriekonkurrenterna. Både Tony och Anders önskar att antalet träningspass ökar framöver. Några av de yngre får dock ytterligare träningstillfällen tack vare fotbollsakademierna.

– De tjejer som även tränar i skolan kommer bli bra spelare. Vi vill absolut öka antalet träningstillfällena men en del av de äldre spelarna är det tyvärr svårt att få med då. Vi fokuserar på att göra träningspassen väldigt effektiva och välplanerade och är ofta på idrottsplatsen 90 minuter innan träningen börjar, säger Anders Palmér.

Vilken typ av fotboll kommer publiken att få se på Hammondavallen denna säsong?
– Det finns två mål på en fotbollsplan, ett i varje ände. Vi vill inte att spelarna skickar iväg bollen 30 meter mot det andra målet. Vi vill att spelarna ska vara bekväma och självsäkra med bollen. Då kan man utvecklas som spelare, säger Tony Ard.

– Hammenhög har alltid varit bra bakåt. Förra säsongen gjorde vi 60 mål och släppte in 26 tror jag så vi är på rätt väg även när det gäller offensiven, flikar Andes Palmér in.

Blentarpscupen i futsal den gångna helgen blev en besvikelse för tjejerna från Hammenhög. Två 0-1-förluster och en oavgjord match räckte inte för avancemang från gruppspelet. Julia Mellberg gjorde Hammenhögs enda mål i Blentarpscupen.

DSC 3156 österlen.se
Hammenhögs Julia Mellberg i svart under Blentarpscupen i Sjöbo.

Hur är känslan inför säsongen?
– Det känns bra. Vi har fått in många bra spelare och på fredag ska vi spela padel för att lära känna varandra ännu mer, säger Julia Mellberg.

På föreningens hemsida står Julia Mellberg uppsatt som mittfältare men har även spelat på andra positioner.
Vilken är din roll i laget?
– Jag kan spela lite överallt men framförallt anfallare. Jag började som ytterback och har gått framåt i positionerna via kanten men nu är det mest anfallsspel som gäller. Jag försöker också sprida energi på och vid sidan av planen. Det ska vara lite lattjo också, säger Jula Mellberg.

Redan den 1 februari ställs Hammenhögs tjejer mot Kristianstads DFF:s allsvenska lag i en träningsmatch i Kristianstad.
– Samma kväll spelar vi Nils Holgerssoncupen. En liten krock men vi vill gärna spela matchen mot Kristianstad. Det blir en rejäl utmaning och värdemätare, och en rolig match för tjejerna att spela, avslutar Anders Palmér.

newspaper rec728 österlen.se

NM-guld och SM-guld – Nellys bästa år hittills

12 januari, 2020
nm guld och sm guld nellys basta ar hittills österlen.se
IMG 0468 österlen.se
Nelly Hörberger tillhör Sverigeeliten i truppgymnastik.

Det är inte många idrottare från Österlen som kan stoltsera med SM-guld. Ännu färre har NM-guld i prisskåpet. Österlensport träffade den 20-åriga Simrishamnstjejen Nelly Hörberger som tillhör Sverigeeliten i truppgymnastik och som det gångna året haft sitt mest framgångsrika idrottsår hittills.

Nelly var 6 år när hon började med gymnastik i Ystadklubben GK Split. Efter några års pendlande till Helsingborg och Teamgym Helsingborg tränar och tävlar hon nu för Malmöklubben Motus Salto.

Under Helsingborgstiden blev det många bilresor för Nellys föräldrar och framförallt tränaren från Skurup som hon ofta åkte bil med till träningarna i Helsingborg.
– Då gick jag i skola i Ystad så efter skolan tog jag tåget till Skurup där tränaren plockade upp mig med bil. Sen åkte vi till Helsingborg för träning och hem igen via Skurup till Simrishamn för att sova ett par timmar. Sen upp igen. Fyra gånger i veckan.

Snacka om att vilja utvecklas i sin idrott!

75289376 10220869297101033 4980682528730906624 n österlen.se

Grattis till fjolårets båda guld förresten, hur har du och dina lagkompisar firat?
– Inte jättemycket faktiskt. Det var såklart bankett efter NM:et som gick i Norge och sen har vi firat lite hemma i Malmö på en träning.

Kolla in filmklippet nedan när Nelly och hennes kompisar i Motus Salto tar SM-guldet på hemmaplan i Malmö.

[embedded content]

Förutom framgångarna under 2019 med guld på NM och SM har Nelly ytterligare fem mästerskapsmedaljer i prisskåpet.

Vilka är lagets framgångsfaktorer, varför går det så bra för er?
– Vår sammanhållning, att vi känner varandra så bra och att vi har så kul tillsammans. Vi litar på varandra. Det är en väldigt utsatt sport, trillar man vet man att hela laget dras ner men det är ingen som skulle bli arg eller ta illa upp för det.

Om någon ramlar under ett varv, hur tas det emot av lagkamraterna?
– Vi tar hand om varandra och gör inte så stor grej av när någon gör misstag. När vi vann SM-guldet trillade en av våra tjejer men vi bet ihop och klarade det ändå. Om du trillar på ett moment gäller det att tänka bort det och fokusera på nästa moment istället. Det gäller att vara stark.

Vad är det som är så himla roligt med truppgymnastik?
– Det är variationen med tre olika grenar. Det finns alltid något du kan bli bättre på och det blir väldigt tydligt när du klarar någonting.

I familjen Hörberger är det annars mycket fotboll som gäller och även Nelly har spelat fotboll ända upp i 10-årsåldern. Det blev också en del dans innan satsningen på gymnastik tog över.

I truppgymnastik tävlar man i dam, herr och mixed och delmomenten är matta, trampett och fristående. Truppgymnastik är inte den mest kända idrotten i Sverige men faktum är att det är Sveriges största gymnastikform. I Sverige finns 20 000 gymnaster som tävlar i truppgymnastik! 

I laget Motus Salto tränar runt 20 tjejer truppgymnastik men det är inte alla som får vara med vid tävlingar.
– Man får max vara tolv personer vid tävlingar. Vi brukar vara tio plus två reserver. Sen när vi tävlar på ”varven” är man sex personer och då står fyra bredvid. Vi väljer ut de sex bästa till varje varv. Och i fristående måste alla tio i laget vara med. Men eftersom det endast är en till två tävlingar per år är det hård konkurrens om platserna. Vissa får inte tävla överhuvudtaget men alla vet vilka förutsättningar som gäller och vi är ett lag där vi hejar på varandra.

Vilken är din starkaste gren?
– I trampett kör vi tre varv och på det tredje varvet har man ett bord till hjälp vid volterna och det är kanske min bästa gren.

Individuell gymnastik då, har det aldrig lockat dig?
– Nej, när jag började i GK Split fanns det bara truppgymnastik så det föll sig naturligt. Det är nästan som två olika sporter och jag har aldrig testat på individuell gymnastik. Jag tycker att fler borde testa på truppgymnastik. Man får både styrka, kondition och smidighet.

Mer film från Motos Saltos NM-guld nedan.

[embedded content]

Du och ditt lag tillhör eliten i Sverige, vad krävs för att nå dit du har nått?
– Det är att du väljer gymnastiken före allt annat. Jag har alltid tyckt det är så kul. Jag har alltid varit på alla träningar och aldrig känt att jag vill hoppa över. Däremot har jag många gånger fått hoppa över att vara med mina kompisar hemma i Simrishamn.

Det räcker att se Nelly och hennes kompisar ett par sekunder för att förstå att truppgymnastik inte är något för fegisar.
Vilka tips kan du ge till alla unga gymnaster som håller på med truppgymnastik?
– Lyssna på din kropp är viktigt. Sätt upp tydliga mål för vad du vill klara, t ex en ny volt eller ett hopp, och kämpa mot målen, då blir det mycket roligare. Sen ska du tänka att det alltid kommer nya chanser och nya möjligheter och att alltid försöka göra det bättre nästa gång.

Bra och positiva tips som kan appliceras på alla sporter, eller i yrkeslivet, eller egentligen var som helst i livet.

När du var liten, såg du dig själv som tävlingsgymnast eller var det bara roligt att hålla på?
– När jag såg de äldre tjejerna och killarna träna tänkte jag ”hur kan dom göra så” och då tänkte jag att någon gång vill jag också kunna göra det.

Har du något individuellt mål inför den kommande säsongen?
– Att tävla på ett svårare varv under SM och att höja mig ytterligare en nivå.

Lagmål med Motus Salto?
– Att försvara vårt SM-guld hade varit väldigt kul.

65317579 10219680002369408 4033802803020300288 n österlen.se

Ålder: 20 år
Familj: mamma Ulrika, pappa Johan och brorsan Hannes
Bor: uppväxt i Simrishamn men nyligen inflyttad till Malmö
Yrke/studier: ekonom som för närvarande arbetar heltid på en mellanstadieskola i Malmö
Tränar: fyra gånger per vecka (tre timmar varje gång)
Längd: 168
Meriter: 2 NM-guld (ett i dam och ett i mix), 1 SM-guld, 3 SM-brons och 1 JSM-silver.
Moderklubb: GK Split i Ystad
Nuvarande klubb: Motus Salto i Malmö

newspaper rec728 österlen.se

Simrishamns 05:or tog silver i Kristianstad Arena Cup

12 januari, 2020
simrishamns 05or tog silver i kristianstad arena cup österlen.se
IMG 0498 österlen.se
Lagfoto direkt efter finalförlust är inte det roligaste men framgången i Kristianstad Arena Cup belönades med en ståtlig pokal till föreningens prisskåp.
IFK Simrishamns lag i Kristianstad Arena Cup: Ludwig Olsson, Ville Persson, Albin Nilsson, Selman Abdirahman, Axel Orrenius, Benjamin Blomqvist, Ossian Stoltz, Alfons Silverberg och Jesper Björklund.

Kristianstad Arena Cup är Sveriges största futsalcup för barn- och ungdomslag. Under lördagen avgjordes cupen för flickor och pojkar födda 2005 och bästa Österlenlag blev IFK Simrishamns 05:or som gick hela vägen till final.

I klassen P05 deltog över 50 lag och genom att först gå obesegrade genom gruppspelet slog Simrishamn därefter ut Älmhults IF (sextondelsfinal), Onsala BK (åttondelsfinal), BK Landora (kvartsfinal) och Wä IF 1 (semifinal). I finalen ställdes Simrishamn mot Wä IF 2 och det blev en tillknäppt tillställning med två mycket försvarsstarka lag. 0-0 efter full tid och det krävdes förlängning för att skilja finallagen åt. I den andra förlängningsdelen lyckades en Wäspelare riva loss bollen mitt framför Simrishamns mål och rulla in segermålet men nog borde domarna (som inför finalen presenterades som ”Skånes bästa futsaldomare”) blåst frispark för Simrishamn i situationen som ledde fram till avgörandet? Små marginaler men Wä vann finalen rättvist och imponerade genom att även spela hem bronset via föreningens andra lag.

Det blev tolv timmars lördagshäng i arenan och inte mindre än åtta matcher för IFK Simrishamn som under ordinarie matchtid endast släppte in två mål! Desto fler framåt där Axel Orrenius, tillsammans med IS Halmias Andrej Rajovic, vann cupens skytteliga på sju gjorda mål. I cupen deltog även Österlenlagen Liga IF (P05) och Borrby IF (F05) samt Sankt Olofs IF/Kiviks AIF (F05) som tog sig fram till åttondelsfinal.

För IFK Simrishamn och tränarna Martin Wrahme och Kalle Blomqvist var andraplatsen såklart en stor framgång. Detta var det första tävlingsframträdandet för laget med nytillträdde Wrahme som huvudtränare.
Stort grattis till tränardebuten!
– Tack, det känns jättebra och jag är nöjd, säger Martin Wrahme en kort stund efter finalen.
Framgångsreceptet för att ni tog er så här långt?
– Jag måste hylla vårt kollektiv. Killarna går in med samma inställning i varje match. I finalen var båda lagen riktigt trötta och det var små marginaler som avgjorde. Jag retar mig lite över finalförlusten just nu men i morgon kommer vi att vara nöjda.
Blir det fler futsal-cuper för laget framöver?
– Nej, inte under denna säsong. Nu fokuserar vi om och vi drar igång försäsongen i fotboll om en vecka. Under vårsäsongen spelar vi i Skåneserie A och det blir en bra utmaning för oss, avslutar Martin Wrahme.

newspaper rec728 österlen.se

Sankt Olofs IF vann Kamratcupen i futsal

6 januari, 2020
sankt olofs if vann kamratcupen i futsal österlen.se
IMG 0471 österlen.se
Sankt Olofs IF:s hjältar som spelade hem Kamratcupen för första gången.

Tomelilla IF i kvartsfinalen, Österlen FF i semifinalen och IFK Simrishamn i finalen. Sankt Olofs IF:s gultröjor raderade ut förhandsfavoriterna på löpande band och vann årets Kamratcupen på ett imponerande sätt. Läs här kortreferat om alla slutspelets matcher.

Kvalmatch 1 Borrby IF – Torna Hällestad IF 0-2
Torna Hällestad skaffade sig en 2-0-ledning efter halva matchen som man därefter bevakade utan större problem. Borrby hade svårt att skapa farligheter, bortsett från den sista minuten då de flera gånger hade bud på reducering. Torna Hällstad till kvartsfinal.

Kvalmatch 2 Gärsnäs AIS 1 – Sövestads IF 3-1
Precisa långbollar till rörliga anfallare var Gärsnäs recept i denna match. Sövestads försvar hade svårt att få grepp på långbollarna. Gärsnäs vann rättvist med 3-1 och blev därmed också klara för kvartsfinal.

Kvartsfinal 1 Tomelilla IF – Sankt Olofs IF 1-3
Sankt Olof överraskade Tomelilla med aggressivt och disciplinerat spel över hela banan. Tomelillas snabba och spelskickliga spelare lyckades inte luckra upp Sankt Olofs stabila försvarsspel förrän i matchens absolut sista sekund men då var det såklart för sent.

DSC 3065 österlen.se
Albin Önneflod i gult tar sig framåt i banan med styrka, teknik och snabbhet.

Kvartsfinal 2 Österlen FF – FC Plisat 3-0
Här var det spel mot ett mål under nästan hela matchen. Futsalspecialisterna Plisat hade knappt ett ordnat anfall under de 16 spelminuterna och Österlen spelade ut hela registret på ett mycket imponerande sätt.

Kvartsfinal 3 Gärsnäs AIS 2 – Torna Hällestad IF 0-1
Ställningskrig med få målchanser. Med fem minuter kvar av matchen hittade Torna Hällestad rätt och kunde sedan hålla undan för GAIS kvitteringsjakt.

Kvartsfinal 4 IFK Simrishamn – Gärsnäs AIS 1 2-1
Simrishamn satte tvärstopp för Gärsnäs långbollar som var så effektiva i kvalmatchen mot Sövestad. I en ganska händelsefattig match kunde Simrishamn vinna med 2-1.

Semifinal 1 Sankt Olofs IF – Österlen FF 2-1
Slutspelsdagens bästa match! Energi och kamp. Österlen hade mest boll men Sankt Olof störde effektivt ut division 2-lagets rörliga anfallsspel och var blytunga framåt med Edin Cakovic som bollmottagare.

Semifinal 2 Torna Hällestad IF – IFK Simrishamn 0-2
Stabilt spel från Simrishamn som spelade tryggt på ett tidigt ledningsmål. Torna Hällestad hade några farligheter men effektiviteten saknades i avsluten. Istället kunde Simrishamn utöka till 0-2 vilket också blev slutresultatet.

Match om 3:e pris – Österlen FF – Torna Hällestad IF 5-1
Två besvikna lag som mycket hellre velat spela finalen. Österlen hade mest motivation kvar och vann enkelt med 5-1.

Final Sankt Olofs IF – IFK Simrishamn 2-1 (efter förlängning)
Två lag som verkligen ville vinna. Albin Önneflod gav Sankt Olof ledningen på ett distinkt skott mitt framför mål. Sankt Olofs fysiska spel ledde tidigt till fem noteringar i frisparksprotokollet. Varje ytterligare frispark skulle nu innebära en sk frisparksstraff från tio meter men spelarna i Sankt Olof höll huvudena kalla resten av matchen och den enda tiometaren som Simrishamn fick brände man. Kvitteringen skulle dock komma. Jonathan Karlsén krigade sig till ett returläge och tryckte in kvitteringsbollen. 1-1 stod sig matchtiden ut. I förlängningen utnyttjade Sankt Olof en omställning där Edin Cakovic och Albin Önneflod kom två mot en och där Albin Önneflod enkelt kunde rulla in sitt andra finalmål (Önneflod som spelar fotboll i just arrangörsklubben IFK Simrishamns A-lag men spelade för moderklubben Sankt Olof i årets Kamratcupen) på Cakovics frispelning. Sankt Olofs första seger i Kamratcupen var ett faktum – stort grattis till en imponerande laginsats!

Strax efter slutsignalen tog vi en snack med Sankt Olofs spelande tränare Rasmus Nygren som till denna cup osjälviskt ställde över sig själv. Men det gick inte att ta fel på hur bra han trivdes med att coacha sina gultröjade hjältar denna eftermiddag. Inte många ”experter” hade inför cupen Sankt Olof som vinnare. Att kalla sig ”underdogs” är egentligen inget som Nygren tycker passar på dagens Sankt Olof. Han har sedan ett par år tillbaka byggt ett lag med stark attityd och är egentligen inte alls överraskad. Och alla som såg hur Sankt Olof spelade futsal i dagens slutspel är förmodligen inte heller överraskade över framgången.

Varför vann ni Kamratcupen 2020?
– Vi tror på det och jobbar hårt. Den vinnarmentaliteten vi har i Sankt Olof är något utöver det vanliga. Det sitter i väggarna, säger en segerrusig Nygren.

Två av Sankt Olofs spelare, Edin Cakovic och Albin Önneflod, togs även ut i cupens All Star Team som ser ut så här:

Målvakt – Christoffer Delin, Torna Hällestad IF
Försvarsspelare – Jacob Nilsson, IFK Simrishamn
Försvarsspelare – Fredrik Hansson, Österlen FF
Anfallsspelare – Edin Cakovic, Sankt Olofs IF
Anfallsspelare – Albin Önneflod, Sankt Olofs IF

När vi ändå är igång med hyllningarna till Sankt Olofs IF kommer här en länk till föreningens kampsång som säkerligen går varm i byn de närmaste dagarna. Klicka här för länk till Spotify >>

newspaper rec728 österlen.se
Scroll to Top