Morot – lifehack » Österlen

Morot – lifehack

Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta
Skrivet av Isabel Brummer

Ibland tittar man in i sitt kylskåp och tänker det finns INGENTING där. Verkligen ingenting utom kanske lite potatis, någon lök och morötter. Och då har man egentligen ganska mycket… Idag riktar jag strålkastaren mot moroten och sätter den i sitt rätta ljus.

Egentligen är nog moroten en kameleont. Dold i vardagslunk och lunchbespisningens rivna variant, ovarsamt nerlagd i en ergonomisk djup burk i aluminium.
Eller nyss uppdragen ur jorden, endast avspolad i regnvattentunnan och och avbiten i morgonljuset där du står i pjamas och gummistövlar. Jo, så smakar nog moroten som allra godast…
Eller kanske har du lyckan att få tag på stora söta vintermorötter på torget i mars? Rejäla rötter som fått växa långsamt, lagrats med kärlek och på köpet fått en robust, rik och lite jordig arom. En så totalt annorlunda smak och upplevelse än sommarmorötterna! Jo, en grönsakernas kameleont är den nog.
Idag leker jag med vintermoroten, kryddor och olika tillagningssätt. Gemensam nämnare är att den funkar när som, vardag eller fest.
Idag blir det Morot – Lifehack eller helt enkelt ”morotsknep att ta till för att underlätta vardagen” (när man trodde att kylen egentligen var tom).

Morötter med hel anis

4 portioner
Ingredienser300 gram vintermorötter
ca 2 msk neutral olja
1,5 tsk hela anisfrön
2 msk dadelsirap
Ca 1 dl vatten

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i skivor om ca 1/2 cm var. Förkoka gärna morötterna några minuter i kokande vatten för att förkorta tillagninstiden. Häll av vattnet och låt rinna av.
2. Ta en djup stekpanna och häll i lite olja.  Tillsätt de ev förkokta morötterna och stek ca 5 minuter eller tills morötterna fått lite yta.
3. Tillsätt den hela anisfröna till stekpannan och blanda runt. Stek ytterligare några minuter och tillsätt sedan dadelsirap och ca 1 dl vatten. Blanda runt och låt vätskan koka in. Nu bör morötterna vara klara med ett visst tuggmostånd. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera morötterna varma eller kalla. Det blir gott vilket som.

Morötter_med_anisfrön_och_agave

Morotstzatziki

4 portioner
Ingredienser
2 stora vintermorötter, ca 300 gram
2 dl (soja-) joghurt
1 vitlöksklyfta, riven
Ca 1 msk olivolja
En nypa salt och vitpeppar

Hur gör jag?
1. Skala och riv morötterna grovt.
2. Blanda joghurten med riven vitlök, olivolja och lite salt och peppar väl.
3. Tillsätt morötterna och blanda. Låt gärna tzatzikin stå och mogna i kylen någon timme innan servering.

Morotstzatiski_med_sojayoghurt

Morotspuré med färsk ingefära

2-4 portioner (beroende på serveringstillfälle)
Ingredienser
250 gram vintermorötter, skalad och kokad mjukt
Ca 20 gr / a halv tumme färsk ingefära, fint riven
1 msk växtbaserad grädde (jag tog risgrädde)
Salt och vitpeppar
10 gram växtbaserat smör/margarin

Hur gör jag?
1. Skala eller skrapa morötterna. Skär dem i mindre bitar, det är inte så viktigt hur de ser ut, de ska ändå mixas. Koka morötterna tills dom blivit mjuka. Häll av vattnet i ett durkslag.
2. Häll över morötterna i en hög mixerskål och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Tänk på att färsk ingefära kan vara starkare än man tror, prova dig fram!
Servera puréen  varm eller kall som tillbehör.

Morotssallad med svarta senapsfrön och mynta

4-6 personer
Ingredienser
1,5 tsk svarta senapsfrön
4 rivna morötter
1 tsk salt
Saften av 2 lime
I näve grovt hackade myntablad

Hur gör jag?
1. Börja med att rosta senapsfröna i en torr stekpanna utan fett. Rosta tills dom börjar sprätta (täck med ett lock så att dom inte hoppar ut). Ta bort stekpannan från värmen och häll upp fröna i en skål, låt svalna.
2. Riv morötterna och lägg i en skål.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Klart!

Morotssallad_med_svarta_senapsfrön_och_mynta

Het bericht Morot – lifehack verscheen eerst op Tastecelebration.

Jag skapar god mat med ingredienser som jag hittar längs min livsväg. Det kan både komma från väldigt nära och från långt ifrån. Varför ska man behöva välja när man kan plocka alla russin från kakan istället?

Jag är Isabel, med ett ben i hemlandet Sverige och gudomliga Österlen och det andra i mitt nygamla hemland, Holland. Jag brinner för god och spännande mat från hela världen och delar gärna med mig till dig.

Isabel Brummer
tastecelebration.se

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

17 februari, 2018

Kastanjemjöl är en ny upptäckt för mig sedan ett par månader sedan. Det har en god smak som drar åt det söta och kan användas båda till att baka kakor, pasta och bröd med. Idag gör jag en sticky kladdkaka med mjölet.

I Frankrike ska det tydligen vara en klassiker att göra crepe med kastanjemjöl men när jag provade tyckte jag att det blev nästan outhärdligt sött så den får jag nog jobba vidare på.

Istället blev det alltså en klassisk kladdkaka fast med lite nytt mjöl. Blandningen med tapiocamjölet är nödvändig för att kakan inte ska bli alltför tung och kastanjemjölet inte få en alltför framträdande roll.
Det är viktigt att sila mjölsorterna så att man inte får några otäcka mjölklumpar i munnen. Resultatet helt även helt annorlunda om man så som det står beskrivet i receptet, blandar det torra ingredienserna och de våta var för sig innan man sen slår ihop det.
Tiden väljer man själv men jag tycker absolut det blir godast när den är sådär härligt kletig…Tycker man inte det, låter man den bara stå lite längre.

Kastanjemjöl kan vara lite trixigt att hitta men jag har sett det i flera online-butiker så det är hett tips om du vill prova. Var noga att kolla utgångsdatumet då mjölet härsknar lätt. Använd det så fort du kan eller förvara i frysen i en lufttät behållare.

Sticky_kladdkaka_med_kastanjemjöl_4

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

Ingredienser för en kaka
1,5 dl / 110 gram kastanjemjöl
1 dl / 60 gram tapiocamjöl
1/2 dl / 25 gram maizena
2 tsk / 15 gram bikarbonat
7 msk / 65 gram kakao
1 nypa salt
3 dl / 150 gram råsocker
——————-
2 dl / 200 gram mandelmjölk
2 dl /190 gram solrosolja
2 tsk vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180° C. Ta fram en skål, en trådsil och en kakform med lösa kanter.
Mät upp alla torra ingredienser förutom socker och lägg i trådsil. Sila allt ner i skålen och tillsätt sedan sedan sockret.
2. Blanda de blöta ingredienserna i en hög mixerskål och mixa med en stavmixer tills du fått en jämn smet. Det kommer att bli ganska tjockt.
3. Vänd ner den blöta blandningen i de torra och blanda väl. Häll ner smeten i kakformen och slå den försiktigt mot bordet för att få ut den jämnt i formen.
4. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite ”woobly” när du tar ut den. Om du vill ha den mer fast låter du den bara stå några extra minuter i ugnen.

Låt kakan svalna av helt innan du skär den. Jag dekorerade min nästan svarta kaka med lite matchate-pulver, frystorkade lingon och ätbart guldpulver. Dessutom la jag till lite härligt friska granatäppelkärnor.
Njut den som den är eller med lite frukt och kanske lite grädde*.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos*.

Het bericht Sticky kladdkaka med kastanjemjöl verscheen eerst op Tastecelebration.

Scroll to Top