Ingelsta Kalkon » Österlen
Ingelsta Kalkon

Ingelsta Kalkon

Kalkonfilé, kalkonburgare, kalkonfärs, kalkonköttbullar, kalkongrillkorv, kalkonsalami, kalkonpastej och varför inte kalkonsylta? Varianterna är smått oändliga i delikatessdisken hos Ingelsta Kalkon utanför Smedstorp på Österlen.

Text: Caroline Alesmark Foto: Peter Carlsson

Det hela började när Leif och Lena Jönsson 1972 köpte gården Brukstorp och funderade på vad de skulle kunna utveckla på platsen. Paret bodde i det gamla boningshuset av tegel som återfinns mitt i dagens stora anläggning med stallar, restaurang, butik och produktion.

Ingelsta Kalkon

– Leif var och är en klurig man som funderade på vad han skulle syssla med i livet – han kom fram till att kalkon var det inte så många som ägnade sig åt. Lena var väldigt matlagningsintresserad så hon brann för den biten. Han och Lena åkte över till USA och blev inspirerade, de undersökte hela kedjan från ägg och kläckning till produkter, berättar Johanna Nilsson, marknadskoordinator på Ingelsta Kalkon.

Ingelsta Kalkon Den nya inredningen i restaurangen har bland annat avskilda bås.
Den nya inredningen i restaurangen har bland annat avskilda bås.

När de kom hem satsade paret Jönsson på kalkonuppfödning, började tillverka produkter i liten skala och sålde från en frysbox på gården. Så småningom spred sig ryktet och efterfrågan blev så stor att de startade en liten gårdsbutik 1984.

– På somrarna bor många stockholmare på Österlen, och de började tjata på Leif: ”Vi måste ju kunna köpa detta goda på vintern också”. Detta ledde till öppnandet av en butik på Östermalm i Stockholm 1989. Den har senare utökats med butiker i Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. I Göteborg finns vi i Stora saluhallen, i de andra städerna har vi egna butiker.

Ingelsta Kalkon Willie på språng
Willie på språng.

1992 började Ingelsta Kalkon lanseras i dagligvaruhandeln och 1993 byggdes restaurangen på gården – som till en början var ett kafé. Idag finns här paviljongdel som kan användas för konferenser och andra sammankomster, två lekplatser för mindre och större barn, och ett visningshägn med kalkoner.

– Eftersom produkterna enbart såldes i butiken på Österlen blev det galet långa väntetider. Kaféet gjorde att kunderna hade något att göra under tiden, och så har det utvecklats till den restaurang det är idag – med dagens lunch och à la carte, fortsätter Johanna Nilsson som själv började arbeta i kaféet 2001.

Så småningom blev verksamheten så stor att paret Jönsson på 90-talet bestämde sig för att sälja den vidare. Idag är den familjeägd av Jan Håkansson med döttrarna Jessica och Petra.

Ingelsta Kalkon Den nyinredda paviljongen
Den nyinredda paviljongen.

– Företaget ingår i Blentagruppen där även Guldfågeln finns med. Vi är minstingarna i koncernen men har mycket kraft bakom oss – och väldigt engagerade ägare.

Mycket har hänt i lokalerna på Ingelsta Kalkon de senaste arton månaderna. Restaurangen har byggts om och gjorts mer ombonad, med ljuddämpning i taket och avskärmade bås. Även paviljongen har fått ny inredning, och trädgården fräschats upp.

– Vi har en väldigt fin delikatessbutik, men restaurangen kändes gammaldags, inte som om den matchade oss. Tittar man på den nu är det en annan känsla, man får lust att hänga här en stund, låta barnen leka på lekplatsen och ta en fika. Dessutom ska vi berätta om Ingelsta Kalkons historia i en tidslinje på väggarna, och kanske ha med ännu mer fakta om själva kalkonen som djur, berättar Anders Hedin, försäljningschef.

Till en början föddes kalkonerna upp inom företaget, idag har man i stället åtta kontrakterade bönder varav en på platsen. Cirka 1.000 kalkoner slaktas per dag, hönorna vid tio veckor och tupparna vid 18 veckor.

Det är inte tillåtet att gå in i stallarna och titta, bland annat på grund av smittskydd – företaget är med i branschorganisationen Svensk Fågel. Däremot finns ett litet visningshägn strax intill restaurangen, här kan besökarna även lära sig olika fakta om kalkonen, som till exempel att hönan ruvar 18 dagar på ägget.

Ingelsta Kalkon Närkontakt med kalkoner i det lilla hägnet.
Närkontakt med kalkoner i det lilla hägnet.

– Idag arbetar cirka 100 personer lokalt på Ingelsta Kalkon. Även om vi är en stor verksamhet så är vi fortfarande ganska småskaliga om man jämför med konkurrenterna, det handlar mycket om handpåläggning. Alla kalkonerna handstyckas, vi har 18 stycken stora starka killar som står och styckar varje kalkon för hand – det är lite unikt, säger Johanna Nilsson.

– Det roligaste med att arbeta här är utvecklingen, det är småskaligt, det går snabbt att få igenom saker – från produktutveckling till event. Och det är bra kollegor, många har varit med sedan 1980-talet och kan mycket mer än jag, fortsätter hon.

Ingelsta Kalkon - kuligheter för barnen

Att hitta på nya produkter har alltid varit en drivkraft. I dag säljs här bland annat grillkorvar, kallrökta korvar, kallrökt kalkonbröst, prosciutto, bröst som pålägg, leverpastej, paté, leverkorv, kokekorv och hela det färska sortimentet.

– Kalkonfärsen är en storsäljare och kan användas som vanlig färs för tacos, köttfärssås etc. Dessutom finns färdigrätter som lasagne, biffar, kalkonhamburgare och liknande – praktiskt att ha med sig och fixa med i sommarstugan och husbilen.

– Wilmaschnitzeln är en annan storsäljare, den är en specialprodukt som bara finns i våra egna butiker. Det är gjord på kalkonovanlåret och köttet körs genom en speciell maskin för att möra det. Wilmaschnitzeln finns naturell och marinerad, den är magisk att grilla! Vi har döpt den till Wilma efter Fred Flintas fru, som en koppling till klassiska köttbiten Flintastek.

Ingelsta Kalkon äta ute
Gott om plats utomhus.

Johanna Nilsson äter själv så mycket kalkon att hennes kollegor mobbar henne, och sonen nobbar allt kött förutom kalkon. Hennes pappa började arbeta här 1988, det var så hon fick in sin fot, och det är tydligt att hon älskar kalkon.

– Kalkonen är det enda djur där du kan göra en black and white, bröstet är väldigt ljust och låret mörkt. Det är även stor skillnad på köttet, kyckling är mjukt medan kalkon är mer köttigt.

Det är lätt att glömma kalkonen när man står hemma och väljer mellan kött, fisk, kyckling eller vegetariskt, men just kalkonkött har vissa hälsofördelar.

– Det är proteinrik mat och det gör att du inte behöver äta så stor mängd för att bli behagligt mätt. Kalkonköttet är fettsnålt och har en fettsammansättning som är bra för oss. Dessutom innehåller det 20 av de 22 näringsämnen som livsmedelsverket rekommenderar – allt utom C-vitamin och kolhydrater.

Ingelsta Kalkon är unika när det gäller kalkon i Sverige, det finns egentligen inga konkurrenter. Något som varit viktigt redan från början är att ta vara på så många delar som möjligt av djuret.

– Det är så många av våra produkter har kommit till. Alla vill köpa filé, då gör vi köttbullar av klubborna. Fjädrarna komposteras och går tillbaka till en av våra kontrakterade bönder som sprider det på sina åkrar. Benen går till återvinning medan skroven mals ner och blir till djurmat.

– Vi har dessutom ett eget reningsverk där det renade vattnet från produktionen bevattnar en energiskog. Och solceller står på önskelistan. Ekologisk produktion skulle däremot inte löna sig – det krävs att djuren går ute, kalkon är så pass litet i Sverige och det skulle tyvärr inte gå runt.

Ingelsta Kalkon

Suget efter kalkon hos kunderna varierar över året, och även geografiskt. I Skåne är helstekt kalkon till exempel väldigt stort i början av november, som ett alternativ till gås. I övriga Sverige är det större kring jul, och i Stockholm vid thanksgiving.

– Vill man inte laga till kalkonen själv så finns catering. Jag brukar säga att vi har allt till julbordet utom sillen, och man blir alldeles lagom mätt. Annars är mina tips: en halvtimme per kilo i ugnen, och glöm inte termometern, kalkonkött är inte tråkigt och torrt.

Runt omkring i butiken står ställ med recept att ta med sig hem, och personalen har bred kunskap och delar gärna med sig av sina tips.

– Första steget är att smaka kalkon, har man gjort det så är man fast! Fisk eller kyckling när man vill äta ljusare kött – kalkon är det tredje alternativet, avslutar Johanna Nilsson.

Ingelsta Kalkon exteriör

Fakta/Ingelsta kalkon

Grundat 1984

Anställda på Österlen: cirka 100

Gårdsbutik och restaurang utanför Smedstorp. Det finns även en Ingelsta Kalkonbutik i Göteborg. Kalkonprodukter säljs i dagligvaruhandeln över hela Sverige.

Bra att veta: Anläggningen är anpassad för funktionshindrade. Det finns gott om plats om du kommer med husvagn eller husbil. Restaurangen är rikligt försedd med barnstolar. 

www.ingelstakalkon.se

Rulla till toppen