Gunilla Mann » Österlen
Gunilla Mann Tavla

Gunilla Mann

Gunilla Mann Tavla

Gunilla Mann är göteborgsflicka, född i Masthugget och skolad i Slöjdföreningen i Göteborg (1962-67) och Börje Hovedskous berömda målarskola (1968-77). Målningarna från studietiden visar en alltmer driven artist, hennes färg blev sober, instrumenten låg säkert i hennes hand. Om detta hade forsatt hade man fått se en ström av traditionellt sköna landskap, mäktiga hav och vita gårdar. Allt hade varit estetiskt och angenämt att betrakta - och ändå så vanligt!

Vad som hände blev något annat. Livet ändrades. Hon flyttade till Österlen och konsten som tidigare hade präglats av nobelt artisteri blev med ens en explosion av frimodighet och glädje.

Detta hände i början av 1980-talet. Gunilla Mann blev konstens ostyriga berättare, en livsnjutare i linjer och färg. I stora oljemålningar myllrar människorna, dansande och sjungande. Cirkusartister slår volter och dansöser visar sina kroppar utanför tälten på Kiviks marknad. Män uppvaktar med blommor och kvinnor cyklar med leende munnar och magnifika bakar genom den höga koloritens land. Studenter slår ut som vitsippor kring universitetet i Lund och Piratens hus finns och Växjö domkyrka. Och Siljans vatten lyser blått. Hela Sverige omfamnas i ett glädjerus i dessa målningar.

Den naiva penselföringen, där tempot i berättandet inte ger tid åt sofistikerad teknik, var ett språk som var lätt att förstå och som genast gick till hjärtat hos publiken. "Sverige är fantastiskt" hette separatutställningen av Gunilla Mann, när hon inbjöds till museer utomlands. Titeln är välfunnen. För just detta är den upplevelse som bilderna ger. Så har åskådare känt i Los Angeles, Chicago, Seattle och andra närbelägna och avlägsna städer. Så har det varit i Bukarest och Konstanza i Rumänien och i det fjärran Tokyo.

Detsamma har de många nordiska orter upptäckt, som ställt ut hennes verk och där museerna försett sig med målningar av hennes hand. Så är det även när hon framträder bland utsmyckare av offentliga byggnader, senast operan i Göteborg. Världsmästerskapen i friidrott i Göteborg 1995 köpte en hel upplaga av ett av hennes litografiska blad och Systembolaget gjorde henne 1992 till populär "julkonstnär". Det var året efter det att Sven Ljungberg för samma forum hade visat sina bildberättelser från Småland.

Överallt där hon träder fram möter man livets och generositetens bilder. Hennes land ligger långt från de välkammades vägar. Där skapade hon utan skrupler den stora olydnadens konst.

Öppettider:
Onsdag-fredag kl. 11-14. Övriga tider ring för tidsbokning.
Övriga tider enligt överenskommelse per telefon: 070-521 13 78, 0414-244 27, 0414-244 29

Gunilla Mann
Rörums Byaväg 7
272 95 Rörum
070-521 13 78
Skicka epost till oss
Besök vår hemsida
Instagram
Facebook

ÖPPETTIDER
Fr.om 1/7 Alla dagar 11:00 - 17:00

Dela gärna sidan till någon behövande:

Hitta hit till Gunilla Mann

Se ännu mer av österlen

Rikstolvan

Rikstolvan

Södra Kompaniet

Södra Kompaniet

Kåsebergaodlingen

Kåsebergaodlingen

OI000510

Korsbacken Blommor och Design

Tobisviks Badet

Tobisvikbadet

Segelskutan Klara Marie på Skillinge

Segelskutan Klara Marie

Scroll to Top