Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Workshop – Om biets väsen @ Ecotopia

13 maj

Hur kan vi lära oss biets språk?


Datum:
 13 maj 2023

Under denna workshop lär vi känna bisamhället som organism. Vi går genom biets historia, biets årsförlopp, biets plats i landskapet, tittar närmare på svärmning, underbara vaxkakor, biets språk i dans, drottnings-, drönares- och arbetsbiets liv. Vi testar kvaliteten på olika honung och bivax. Min kollega Niels-Ole Gunge Hansen från Baskemölla ekoby presenterar en biodlingsprototyp av bikupa byggd av halm och lera. Bikupan har utvecklats av Stefan Breitholtz som har gett ut många böcker om Naturlig biodling.

Genom olika berättelser från till exempel Vergilius i De Georgica och finska epos Kalevala och konstnären Joseph Beuys skall vi försöka närma oss biets väsen. Detta för att förstå att bin har mer kvalitéer och gåvor att ge till människan i framtiden.

Vi alla vet att bin är de viktigaste pollinerarna av nästan 75% av våra grönsaker, frukter och nötter samt att bin ger oss honung och bivax. Människor (ut)nyttjar dessa kvalitéer för att få större skördar. Vissa växter, till exempel mandelodlingar, är 100% beroende av bins pollinering. Men så var det inte tidigare.

Genom alla berättelser i den gamla kulturen får vi en helt annan bild av bin. Vad iakttog de i ett bisamhälle som vi inte längre ser idag? Därför ställer vi oss frågan hur vi idag kan närma oss biets väsen?

I gamla kulturer betraktades bina som gudar. Den indiska guden Vishna blev avbildad som ett blått bi. I tempel – och mysterieplatser som Delphi och Ephese kallades prästinnan ”Melissa” vilket betyder bin. Bin var förbundet med språk eller att tala. Skyddspatronen för biodlare är den Heliga Ambrosius (rund 350 e Kr) som talade om att bin flög in och ut ur hans mun när han var bebis och därför talade han honung söta, sanna ord!

 

Läs mer här! 

Detaljer

Datum:
13 maj

Arrangör

Ecotopia på Österlen
Telefon:
070-333 08 14
E-post:
info@ecotopia.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Ecotopia på Österlen
Bondrum 1334
Skåne Tranås, 273 92 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0703-330 814
Visa Plats-webbplats
2023
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se