Temakväll – Hampa @Ecotopia » Österlen

Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Temakväll – Hampa @Ecotopia

3 apr kl 17:00 - 19:30

Temakvall – Hampa

Så, skörda och förädla hampa – Framtidens kulturgröda

Datum: Söndag 3 april 2022

Inspirerande föreläsning med David Appelgren som är grundare av sidan Matfusket och Sveriges första Quinoaodlande bonde. David är ordförande i det Svenska Hampaförbundet. Denna kväll handlar om hur man som privatperson eller bonde odlar hampa.

Hampan är enligt många jordbruksexperter den äldsta kultiverade grödan som människan odlat. De senaste åren har växten fått en återkomst som mat och medicinalväxt men även som ett hållbart alternativ till många av de materialen vi idag använder. Det finns dock en del regelkrångel, myndighetskontakter och know-how för hur man sätter igång som hampaodlare – vilket kommer redas ut under kvällens föreläsning.

David kommer berätta om hampans historiska användning och den senaste forskningen på hur växten kan användas för mänskligheten i framtiden. Vår föreläsare och hampaodlare kommer även dela med sig av sina knep och praktiska tips om hur man förädlar hampan på egen hand, så att du har så goda förutsättningar som möjligt att förädla din egenodlade hampa. Se även tidigare workshop med David samma dag om hur man förädlar hampan till mathantverk.

Föreläsningen riktar sig till dig som vill odla allt från några kvadratmeter hemma i trädgården till dig som är storbonde och vill satsa på många hektars odling.

Tomelilla kommuns Miljö- och naturpris 2020 gick till företaget Österlenhampa med motiveringen ”Av hampan framställs produkter för byggnation, stallströ, djurfoder, hud- och hårvård samt kosttillskott. Hampan odlas ekologiskt utan bekämpningsmedel och är ett bra byggnadsmaterial då det lagrar värme effektivt. Dessutom används hela växten, både rötter, stam, blad och frön, vilket ger en hållbar produktion”

Välkomna!

Föreläsare: David Appelgren flyttade från storstaden till lugnet på landet för sin passion för hälsa, naturen och en ekologisk livsstil. Nu driver han Ombergs ekogård med gårdsbutik vid foten av Omberg vid Vättern i Östergötland. Förutom hampa har den första svenska quinoan skördats på gården. Dessutom har David grundat den populära bloggen Matfusket. Detta för att uppmuntra till mat med hälsosamt innehåll.

När: Söndag 3 april 2022 kl. 17.00 – 19.30
Plats: Ecotopia Österlen
Inträde: 100:-
Ingen föranmälan krävs. Föranmälan gäller endast för grupper.
Ekofik: Öppet under pausen med hampasmakprover.
Mer information: Skriv till oss eller ring 0703 330 814.

Kursanmälan, klicka här! 

Detaljer

Datum:
3 apr
Tid:
17:00 - 19:30

Arrangör

Ecotopia på Österlen
Telefon:
070-333 08 14
E-post:
info@ecotopia.se
View Arrangör Website

Plats

Ecotopia på Österlen
Bondrum 1334
Skåne Tranås, 273 92 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0703-330 814
View Plats Website
Scroll to Top