Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Skapa plats – ett residens i Tomelilla

11 sep - 22 sep

Skapa plats – ett residens i Tomelilla

Är du en kreativ person?
Tycker du om att skapa konst tillsammans med andra?
Tycker du att det är intressant att fundera över hur platser för konst skulle kunna bli mer attraktiva, inkluderande och tillgängliga för fler?
Har du erfarenhet av funktionsnedsättning, som gör att du har viktiga tankar att dela med dig av?

Då kan du vara en av de tre personer vi söker.

ShareMusic & Performing Arts, Tomelilla Konsthall och Form/Design Center i Malmö ska tillsammans genomföra ett residens i Tomelilla i september 2023. Residenset ska handla om hur konst kan användas för att göra platser mer tillgängliga och inkluderande. Och vi kommer att skapa konst tillsammans.

Till residenset söker vi tre konstnärligt kreativa personer som har erfarenhet av funktionsnedsättning. Dessa tre personer kommer att skapa konst och samtala kring konst, tillgänglighet och inkludering tillsammans med residensets konstnärliga ledare.

Ett av målen med residenset är att skapa underlag för en dialog med allmänheten och/eller politiker. En dialog som handlar om villkoren inom kulturen för personer med funktionsnedsättning. Därför välkomnar vi särskilt dig som har egen erfarenhet av funktionsnedsättning, och som därför har viktiga perspektiv att dela dig av i samtalen.

Om din erfarenhet är från synlig eller osynlig funktionsnedsättning spelar ingen roll.

Vilken konst du sysslar med spelar inte heller någon roll. Det kan vara dans, musik, måleri eller annan. Du behöver inte vara utbildad eller professionell konstnär.

Det viktiga är att du har praktisk erfarenhet från någon konstform, en önskan att uttrycka dig konstnärligt och att du tycker om att skapa konst tillsammans med andra. Det är också bra om du gillar att tänka och samtala kring möjliga lösningar på problem med inkludering och tillgänglighet.

Praktisk information

När är residenset?

Residenset pågår under tio vardagar, från och med måndag 11 september, till och med fredag 22 september, 2023. Helgen mitt i perioden (lördag‒söndag 16‒17/9) är ledig.

De flesta av dagarna är vi på Tomelilla Konsthall. Under några av dagarna har vi dock ett annat schema:

  • Måndag 11/9 och fredag 22/9 är vi på Form/Design Center i Malmö.
  • Måndag 18/9 gör vi ett studiebesök på en annan plats, (exakt vilken plats är inte bestämt ännu).

Var arbetar vi?

När vi är i Tomelilla Konsthall kommer vi att arbeta i en verkstad/studio. Varje dag kommer det att finnas konstnärliga ledare på plats som leder arbetet framåt.

Lokalerna är anpassade för rullstol och permobil. På Tomelilla Konsthall finns ett också lugnt rum att vila i. Schemat för arbetsdagarna kommer att anpassas efter deltagarnas behov och möjligheter.

Hur bor vi?

Om du inte bor i närheten av Tomelilla kan du bo på hotell under residenset. Du betalar inget själv för hotellboendet. Bor du i Tomelilla med omnejd fungerar det bra att bo hemma under residensperioden.

Resor

Du behöver inte betala för resor som görs inom projektet. Om du bor någon annanstans än i Tomelilla behöver du inte heller betala för resor till och från Tomelilla.

Mat

Vi bjuder på fika varje dag. För er som bor på hotell ingår frukost på hotellet. Lunch och middag köper du eller tar med dig själv.

Lön

Vi betalar ett arvode för den tid deltagaren arbetar på residenset.

Ansökan

Vem kan ansöka om att vara med på residenset?

För att ansöka om att vara med på residenset gäller att:

  • du är minst 20 år gammal
  • du har praktisk erfarenhet av någon konstform (dans, teater, måleri, musik eller annat – vilken sorts konstform spelar ingen roll)
  • du har erfarenhet av funktionsnedsättning
  • du är intresserad av att diskutera hur konst kan användas för att göra platser mer tillgängliga och inkluderande.

L‍äs mer och gör din ansökan på Share music & Performing arts hemsida. 

‍Skapa plats! Residens i Tomelilla genomförs av ShareMusic & Performing Arts, Form/Design Center och Tomelilla Konsthall, och med stöd av Region Skåne.

Detaljer

Start:
11 sep
Slutar:
22 sep
Evenemang Kategorier:
,

Arrangör

Tomelilla konsthall
Telefon
0417-181 16
E-post
konsthallen@tomelilla.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Tomelilla konsthall
Centralgatan 13
Tomelilla, 273 30 Sverige
+ Google Map
Telefon
0417-181 16
Visa Plats-webbplats

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2023
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se