Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Lokalhistorisk afton på Glimmingehus: Friskyttar och snapphanar på Österlen med historiker Johanna Vadenbring

4 okt kl 19:00 - 21:00

Gratis

Historiker Johanna Vadenbring ger föreläsningen “Lille Mads och Kapten Bendix – friskyttar och snapphanar på Österlen under det skånska kriget”!

Enligt legenderna höll snapphanarna mest till i det gamla gränsområdet i nordöst. Men några av de mest kända företrädarna för danske kungens friskyttar kom faktiskt från syd snarare än nord!

Det mest kända namnet från Österlen är Lille Mads som förmodligen kom från Östra Hoby. Men vi har också kapten Bendix på Dälperöd som var skogsridare och värvade stora trupper av frivilliga i bland annat Östra Vemmerlöv.

Ett viktigt svenskt namn var krigskommissarien och snapphanejägaren Sven ”Banketröja” Erlandsson som var posterad på Österlen under lång tid – en plats han inte fått om det inte behövts speciella krafter mot motståndsmännen i området!

Men vad var det då man stred om i sydöst? Fanns det speciellt intressanta stridsmål i området? I det följande tittar Johanna på hur friskyttar och snapphanar var organiserade på Österlen, och vilken strategisk roll de spelade där i det skånska kriget (1675-79).

Efteråt bjuder vi på kaffe och kaka! Anmäl dig senaste den 2:e oktober till glimmingehus@raa.se. Evenemanget är ett samarbete mellan Glimmingehus, Hembygdskretsen Tumathorp och Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.

 

 

Detaljer

Datum:
4 okt
Tid:
19:00 - 21:00
Kostnad:
Gratis
Webbplats:
https://fb.me/e/VeS7Ce1E

Arrangör

Glimmingehus
Telefon
072 702 59 90
E-post
glimmingehus@raa.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Glimmingehus
Glimmingehus, Glimminge 1
Hammenhög, 276 56 Sverige
+ Google Map
Telefon
072 702 59 90
Visa Plats-webbplats

Joina mer än 10k+ prenumeranter

Håll dig uppdaterad med allt du behöver veta om Österlen!
2023
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se