Denna helg lyfts vårt gemensamma kulturarv fram över hela Sverige! Dagarna syftar till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Årets tema är Levande kulturarv – de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa.
Därför kan du ta del av brödbak i 1600-talsugnen, samt smide och lerklining vid bygghyttan! Brödet står Lovisa Andersson som annars driver mikrobageriet Kornkultur. På fredag och lördag bakar hon på traditionellt vis Vegger – ett stjärnformat bröd som förekommer på illustrationer av festmåltider från medeltid och renässans – samt bröd efter Platina, efter ett originalrecept från sent 1400-tal.
På söndag är det dags för smide och lerklining! Då smider Robert Karlsson från Robert Karlsson Art Craft Design i bygghyttans ässja kl 12-16. Samtidigt arbetar muraren Henrik Nilsson från HN byggnadsvård med lerklining direkt i närheten. Passa på att ställa frågor om smide, murning, lerklining och bakning! Kanske får man också hjälpa till här och där.
PROGRAM:
8 SEP: Borgen öppen 10-16, visning kl 11 & 13. Lovisa Andersson bakar bröd i 1600-talsugnen i Stekarehuset.
9 SEP: Borgen öppen 10-16, visning kl 11 & 13. Lovisa Andersson bakar bröd i 1600-talsugnen i Stekarehuset.
10 SEP: Borgen öppen 10-16, visning kl 11 & 13. Robert Karlsson smider i bygghyttans ässja kl 12-16, och under samma tid arbetar muraren Henrik Nilsson med lerklining direkt utanför.
Foto: Lovisa Andersson & Wikipedia CCBY.