Julaspöken & Felixgubbar » Österlen

Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Julaspöken & Felixgubbar

2 jan kl 11:00 - 16:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 5 dag som börjar kl. 11:00, och upprepas till 6 jan, 2023

Julaspöken & felixgubbar

I anslutning till trettonhelgen livar upp två gamla Österlentraditioner från denna tid på året. Då var det populärt att klä ut sig till det andra könet och helst så hiskeligt som möjligt! Sedan gick man runt i gårdarna och både roade och skrämde. Blev man inbjuden ljög man så mycket som möjligt om sig själv, för att försvåra för husets invånare att gissa julspökets identitet.

Kom gärna klädda tvärtemot som ni brukar – på äkta julspökevis! Vänd kläderna in och ut, sätt dem bak och fram och så vidare. Ansiktena tar vi hand om här. Gör egna julspöksmasker att bli ännu anskrämligare i, och vill du inte ha mask så finns här sot och rödbetssaft som ger bra effekt!

Du kan även göra din egen lilla Felixgubbe av halm – också det en gammal beprövad Österlensed. Figuren ska egentligen vara stor som en vuxen person och kläs i julspökeutstyrsel. Därefter smög man sig fram till en gård och placerade Felixgubben på ett sätt som gav invånarna skrämselhicka!

När dessa väl upptäckt figuren skulle de i sin tur sätta den hos någon annan. Tog den lång tid att upptäcka visade det att gårdsfolket inte hade tillräcklig uppsyn på sitt hem. Kanske kommer din Felixgubbe att åka runt där du bor, med hjälp av en liten förklarande lapp?

Verkstäderna pågår mellan kl 11-15, därefter kan man följa med på en borgvisning. Välkomna!

Arrangör

Glimmingehus
Telefon:
072 702 59 90
E-post:
glimmingehus@raa.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Glimmingehus
Glimmingehus, Glimminge 1
Hammenhög, 276 56 Sverige
+ Google Map
Telefon:
072 702 59 90
Visa Plats-webbplats
Rulla till toppen