hÖsterlenSalongen » Österlen

Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

hÖsterlenSalongen

26 sep, 2020 kl 11:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 11:00 på söndag, fredag och lördag, upprepas till 11 okt, 2020

hÖsterlensalongen

I år är hÖsterlenSalongen anpassad efter Coronaviruset. Den blir annorlunda än tidigare men också något alldeles extra! Den blir inte en jurybedömd salong utan en samlingsutställning med de fem vinnarna av Guldramen/Publikens pris.
Vi kallar årets salong för hÖsterlenSalongen Special.

Vi öppnar den 19 september och har öppet fre-sön 11.00-17.00 fram till den 11 oktober. Vi tar även emot tidsbokade besök på andra tider. Naturligtvis håller vi avstånd! För att undvika eventuell smitta rekommenderar vi munskydd.

Bakgrund
hÖsterlenSalongen är en jurybedömd konstsalong arrangerad av GyllenGården, belägen invid Österlens geografiska mittpunkt, Smedstorp.

Vi startade hÖsterlenSalongen 2014 med syfte att berika Österlen med ett höstligt evenemang både för konstutövare och konstintresserade.

Under de fem år som hÖsterlenSalongen funnits har vi, tillsammans med Ramgården i Lövestad, varje år delat ut Publikens pris. Priset har gått till den konstnär som fått flest publikröster för ett av sina konstverk.

Vårt upptagningsområde var till en början endast Österlen men efter påtryckningar utökade vi 2016 till att innefatta hela Skåne. Intresset för hÖsterlenSalongen har varit stort och fått en stor spridning över hela Skåne. Vi har fått in ansökningar från Ängelholm i norr till Höllviken i söder och Lund i väster till Kristianstad i öster. Antalet konstnärer som sökt om att få delta har succesivt ökat och som mest sökte 105 konstnärer med närmare 500 verk. Våra eminenta juryer har haft ett digert arbete med att göra sitt urval.

Bland jurymedlemmar kan nämnas Sven-Åke Ekberg, Madeleine Pyk, Astrid Sylwan, Frank Björklund, Sten-Malkolm Rosenlund, Dan Markdalen och Yvonne Larsson.


Presentation av de fem konstnärerna

Adrian Johansson 1949–2019 Lund och Hagestad

HÖsterlensalongen

Christer ”Adrian” Johansson, målar med olja på duk och pannå, född och uppvuxen i Malmö. Med farsans oljefärger gick jag loss på allt som färgen kunde fastna på och som femtonåring blev jag skickad till Skånska Målarskolan. Det var den utbildning inom ämnet som fanns i staden.
Några år senare gjorde jag entré på Målarskolan Forum. Då föddes en kreativ syn på målarkonsten.
Detta var den egentliga upptakten till mitt måleri. Adrians måleri är ett personligt avtryck av ett ögonblick, just där och då, utan värderingar. Det är ett konstaterande i mötet mellan ljus och mörker. Hans måleri beskriver en känsla som uppstår i dessa möten. En stämning med starka kontraster i ett semi abstrakt uttryck. Adrian sökte ofta sina intryck bland bebyggelse som med sin kantighet gav en lite hårdare dramatik än den i naturens mjukare språk. New York city var under en lång tid en stor inspirationskälla. Under de sista åren blev hans måleri mörkare och naturen mer närvarande.


Louise Villa – 1974 Lund

HÖsterlensalongen

Född 1974 och nu boende och verksam i Dalby utanför Lund. Hon har alltid målat och började ställa ut 2013. Sedan dess har det blivit många utställningar runtom i Sverige och även utomlands. Louise målar i olja och akryl men arbetar nu med att lägga olika lager med färg på varandra, låter dem torka och lägger till sist på den färg som ska vara överst (oftast umbra) och skrapar i den tills hon får ett motiv som bakgrunden lyser igenom. Ett slags transparent uttryck.
”Till detta uttryck –upplever jag- passar finstämda, vackra motiv så jag har arbetat mycket med vackra kvinnor och blomster. Jag hoppas på att med tiden fördjupa mitt uttryck och kunna börja jobba med livets andra uttryck som ensamhet, förlust, förfall och andra mer allvarliga stämningar men för närvarande håller jag mig i drömmen om den eviga blomsterträdgården och gudarna som vandrar där.” Mitt första rispade verk ”The garden princess”, finns att se på fantastiska Saatchi-gallery i London. De har en skärm där flera hundra bilder roteras.


Sonja Andersson – 1946- Glemmingebro

HÖsterlensalongen

I mitt måleri är jag i stort sett autodidakt. Att måla i olja med kniv är signifikant för mig. Jag är född och uppvuxen i Borrby och har alltid bott på Österlen. Efter att i många år ha arbetat med färg och form inom heminredning valde jag, för 14 år sedan, att börja en ny period i livet. En period där mitt måleri skulle få den framskjutna plats som jag alltid drömt om.
Jag är betagen av Vårhallens klippformationer, där naturens stora krafter skapat bilderna vars budskap jag vill förmedla i mitt måleri. Att kunna återge känslan och färgerna i klippblocken, balansen och det tredimensionella i bilderna inspirerar mig ständigt till nya utmaningar. Detta sätt att måla återkommer även i andra motiv i mitt konstnärskap.


Hans Elander – 1950- Hagestad

HÖsterlensalongen

Naturen påminner oss ständigt. Allt förändras.
Mitt måleri handlar om att gestalta vardagliga ting som en gång var viktiga och fyllda av drömmar, men som nu rostar bort i det för länge sedan glömda. Utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm och grundskolan för konstnärlig utbildning.
Ett helt yrkesliv inom form och design. Bor i Hagestad Österlen.


Kathrin Bernekorn – 1955- Brantevik

HÖsterlensalongen

Jag är sedan några år bosatt i Brantevik på Österlen i Skåne där har jag min ateljé och mitt Galleri Bernekorn. Bor således i en inspirerande miljö med närhet till hav och strand vilket utgör mitt favoritmotiv. Havet som är i ständig förändring utifrån årstid , väder och ljusförhållande. Målar gärna stora målningar då jag anser att den storslagna naturen kommer fram bäst i stort format. Målar även annat: Skog, trädgårdar, landskap och djur och då gärna hästar. Jag målar huvudsakligen i olja men även akvarell, två helt olika tekniker som berikar varandra och ger mig omväxling. Oavsett teknik är det den kreativa processen som för mig är det väsentliga. En sorts ekvation där det gäller att få färg, form, komposition och känsla att fungera ihop. Min ambition är att målningen ska kännas levande och återger mina intryck på ett trovärdigt sätt.
Använder mig flitigt av min konstnärliga frihet och målar fritt efter intryck. Lägger stor vikt vid ljuset i målningen vilket till stor del skapar stämningen i målningen.
Medlem i VSKG, Svenska konstnärer, Svenska konstnärsförbundet

Detaljer

Datum:
26 sep, 2020
Tid:
11:00 - 17:00

Arrangör

GyllenGården
Telefon:
070 605 15 55
E-post:
info@gyllengarden.com
View Arrangör Website

Plats

GyllenGården
Tjustorp 1230
Smedstorp, 273 98 Sverige
+ Google Map
Telefon:
070 605 15 55
View Plats Website
Scroll to Top