Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Grundkurs-Permakultur @ Ecotopia

9 jun - 11 jun

En designvetenskap för ett hållbart samhälle

Datum: 9 – 11 juni 2023

Vi är på väg att spränga många av våra planetära gränser. Med permakultur kan vi skapa hållbara system, som respekterar naturens gränser fullt ut. Metoderna och verktygen i permakultur hjälper oss att på ett holistiskt sätt skapa optimala system, som genererar ett överflöd i stället för att tära på jordens resurser.

Ordet permakultur kommer från ”permanent agriculture”, men tillämpas idag även inom andra områden. Den tar sin utgångspunkt i hur naturen fungerar med väldigt lite spill och återanvändning av nästan allting. Växter och djur lever tillsammans i en fantastisk symbios, där alla har sin funktion. Det är först människan, som klivit ur detta naturliga samspel och som nu på kort tid är på väg är på väg att förgifta naturen, att utrota en stor mängd arter och få klimatet att löpa amok.

Permakulturen har i stället tre ledstjärnor: ”Planet care, people care, fair share” och de system som designas har egenskaper som hållbarhet, lite avfall, mycket återanvändning, rättvis fördelning av resurserna och en stor resiliens mot ovälkomna förändringar av villkoren.

Till designmetoden i permakultur har man ett antal olika begrepp, verktyg och tumregler, som på ett säkert sätt guidar oss till ett resultat, som håller i ”sju generationer”. Vi kommer att visa hur man kan tillämpa dessa idéer vid design av olika system, t ex matproduktion, husbygge, energilösningar och våra egna liv.

Till permakulturen hör också en enorm verktygslåda av ”smarta” lösningar från olika delar av världen. Genom att kombinera dem med permakulturens designvetenskap kan vi skapa system på en helt annan nivå, än de flesta av de lösningar vi ser runt omkring oss.

Under kursen kommer vi att mest fokusera på olika former av odlingssystem, som ofta är mer än det vi kallar ekologisk odling. Vissa av dem kan kallas regenerativ odling, eftersom de inte bara producerar mat, utan också binder kol i jorden och bidrar till att rädda klimatet. Exempel är skogsträdgårdar, agroforestry, hügelbäddar, djupbäddar etc.

Om du har en tomt eller en gård, så tag med dig en karta över den, så att du kan påbörja en permakultur design för din plats.

Målet med kursen är framför allt att du skall lära dig tänkesättet bakom permakultur, men också  att du efter kursen skall kunna göra en egen design. Det kan ta lite tid att förstå vad permakultur egentligen är, men när du väl förstått dess idéer, så har du ett oerhört kraftfullt redskap, som du kan tillämpa i många områden av ditt liv. Och har du planer på att bli mer eller mindre självförsörjande, så vågar jag påstå att permakultur är vägen.

Jag ser fram emot en givande helg med mycket utbyte av goda idéer och en härlig samvaro på underbara Ecotopia. Du kommer under kursen också att få en rundvandring på gården med Karin, som är den som skapat Ecotopia. Och som lagar den härliga maten.

Läs mer här!

Detaljer

Start:
9 jun
Slutar:
11 jun

Arrangör

Ecotopia på Österlen
Telefon:
070-333 08 14
E-post:
info@ecotopia.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Ecotopia på Österlen
Bondrum 1334
Skåne Tranås, 273 92 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0703-330 814
Visa Plats-webbplats
2023
© Destination Österlen AB
info@osterlen.se