FÖRELÄSNINGSSERIE & TANKESMEDJA på GYLLEBOVERKET » Österlen

Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

FÖRELÄSNINGSSERIE & TANKESMEDJA på GYLLEBOVERKET

6 sep, 2022 kl 18:30 - 20:30

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang 7 jun, 2022 kl 18:00

Ett evenemang 28 jun, 2022 kl 18:30

Ett evenemang 5 jul, 2022 kl 18:30

Ett evenemang 9 aug, 2022 kl 18:30

Ett evenemang 13 aug, 2022 kl 18:30

Ett evenemang 6 sep, 2022 kl 18:30

FÖrelÄsningsserie & tankesmedja på gylleboverket
7 föreläsningar Maj- September 
Utgångspunkt:
Vad är det att vara människa och hur vi kan leva i den här världen? Under sommaren 2022 har vi nöjet att arrangera en serie föreläsningar där samtalen är tänkta att pendla mellan de politiska och konkreta perspektiven till de mer personliga, poetiska och psykologiska aspekterna av vad en radikal omställning kan innebära.
Föreläsning + soppa 90 kr 
Biljetter köps här. https://www.nortic.se/dagny/organizer/2558?fbclid=IwAR0vQGJ8orCMusyZEMasBHGpUXLlcL4tF7rTZAlYpe24BQRJ6KAiQj2XnNo
Föreläsare:
Roland Paulsen, sociolog & författare 17 Maj
Susanne Langer, frihetskämpe 7 Juni
Ingrid & Nicolas Berg, ekopedagoger 28 Juni
Hanna Sjöstrand, konstnär 5 Juli
Martin Hultman, forskningsledare klimat 9 Aug
Stig Olof Holm, lektor i ekologi 13 Aug
Rabota, konstnärsgrupp 6 Sep
Läs mer om dem nedan.
17 maj, Roland Paulsen 18.30 – 20.30 inkl paus för soppa
Frågeställningen är bred: varför ser det av allt att döma ut som att oron i samhället ökat under senare tid? I denna föreläsning går Roland Paulsen igenom data för variation i oro tidsligt och geografiskt. Han presenterar bokens huvudtes och beskriver närmare hur oron står i förbindelse med arbetslivet.
Roland Paulsen är docent i sociologi, författare och DN-medarbetare. Han har gett ut “Return to meaning” (Oxford University Press, 2017), ”Arbetssamhället” (Atlas, 2017), ”Vi bara lyder” (Atlas, 2015) och “Empty Labor” (Cambridge University Press, 2014).
7 juni, Susanne Langer 18.o0 – 20.00 inkl paus för soppa
Hur ska vi ta hand om oss själva och varandra också som aktivister? Re-Evaluation Counseling som ett verktyg för motstånd och frihetskamp.
Susanne är en av ledarfigurerna i Re-evaluation Counseling (RC) rörelsen i Danmark, en frihetsrörelse som utgår ifrån att våra individuella erfarenheter beror på av hur samhället är strukturerat i stort, exempelvis ses sexism och rasism som olika uttryck av samma negativa system. Susanne har också lett arbetet med Sustaining All Life ( SAL) som ingår i RC och är konsulent i internationellt kvinnoarbete (Bland annat som konsulent för det Danska kvinnorådet i Jordan och i Marocko i samarbete med lokala kvinnoorganisationer). Susanne har också arbetat som förtroendevald för Enhetslistan i Danmark. Susanne är dessutom om
engagerad i organiseringen av Extinction Rebellion och Global Action.
28 juni, Ingrid och Nicolas Berg 18.30 – 20.30 inkl paus för soppa
Hur skapar vi fred med jorden? Hur kan vi stärka varandra som medskapare av en ”glokal” och rättighetsbaserad fredskultur, med lokala svar på globala kriser? Välkommen till en utforskande lärresa med ekopedagogerna Ingrid och Nikolas Berg. Ingrid och Nikolas Berg leder ettåriga folkhögskolekurserna Ekopedagogik – att skapa fred jorden samt Framtidens by. De är aktuella med böcker om naturens rättigheter och lokalsamhällens rättigheter.
5 juli, Hanna Sjöstrand 18.30 – 20.30 inkl paus för soppa
Hanna Sjöstrand arbetar som konstnär med bland annat måleri och performance. I sitt arbete går hon upp i olika koncept för att genomgå transformationer, där exempelvis den måleriska gesten är en handling som kan förflytta henne, som låter henne upptäcka okända punkter att tänka ifrån. I exempelvis arbetet Of Trees Hon insåg att det fanns en koppling mellan hennes egen upplevelse av att vara i sin kropp och de processer som ägde rum inne i träden. Det var inte längre trädets bild, såsom det uppenbarade sig framför för hennes ögon, som var motivet. Istället blev förlagan Sjöstrands intuitiva upplevelse av att träda in i sin likhet med träd.
9 augusti, Martin Hultman 18.30 – 20.30 inkl paus för soppa
Varför agerar vi inte i klimatfrågan trots att vi har haft kunskapen i mer än 30 år?
Frågor som dessa ställer Hultman i sin forskning där hans tvärvetenskapliga bredd kombineras med djup kunskap inom energi-, klimat- och miljöfrågor.
Martin Hultman är professor och forskningsledare på Chalmer, i bland annat klimatförnekelse, naturens rättigheter och ekologiska maskuliniter. Martin är medförfattare till bland annat Denial – Obstruction – Inertia: Explaining Inaction on Climate Science, Att ställa frågan. Att våga omställning, Men, Masculinities, and Earth Contending with the (m)Anthropocene, Upphettning. Demokratin i klimatkrisens tid, Naturens rättigheter och Ecological Masculinities
13 augusti (Obs! Lördag), Stig Olof Holm med musik och frågeställningar av Elena Martinez 18.30 – 20.30 inkl paus för soppa
Hur klarar vi de planetära gränserna i tid?
Hur kan Sverige bäst hjälpa till med att lösa den globala miljö och resurskrisen? Här presenteras praktiska lösningar, främst möjligheterna för svenskt skogsbruk. Under kvällen kommer även olika metoder för att öka medvetenheten och förändringsviljan att diskuteras.
Stig Olof Holm är lektor i ekologi, vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå Universitet. Arbetar aktivt för att skydda våra gammelskogar och vikten av skogen. Elena Martinez är folkmusiker.
6 september, Rabota 18.30 – 20.30 inkl paus för soppa
Konstnärsduon Rabota startades 2014 av Marika Krasina och Anton Kryvulia. Deras konstnärsskap utforskar dialogen och okunskapen. De tänker sig människan som en båge, där olika former av innehåll kan gestaltas i form av fantasier, drömmar och föreställningar. Rabota ser okunskapen som något som inte kan ägas och som alltid är ofullständigt och ibland också något som inte kan, inte har och aldrig kommer hända.
Vi vill avsluta vår föreläsningsserie med just Rabota, inte minst på grund av deras splittrade geografiska bakgrund, Marika är född i Tyskland med rysk familj, Anton har rötterna i Vitryssland och Ukraina. Bägge har länge varit verksamma i Moskva men har sedan en tid lämnat landet och försöker nu etablera ett konstnärskap i exil.
Varmt välkomna!
Arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet
Med stöd av Sparbanken Syd

Arrangör

Gylleboverket
Telefon:
0736-878849
E-post:
info@gylleboverket.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Gylleboverket
Tornavägen 19
Östra Vemmerlöv, 272 97 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0736-878849
Visa Plats-webbplats
Rulla till toppen